Trillingsdempers: Werking, Toepassingen en Aankoopgids

Trillingsdempers kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Hierbij kunnen ze bijvoorbeeld geplaatst worden in voorzetwanden, maar er zijn ook andere varianten die je juist weer onder apparatuur gebruikt. Beide noemen we de trillingdempers en hebben ze ongeveer dezelfde taak. We zullen het verschil voor je uitleggen.

Wat is een trillingsdemper?

Trillingsdempers zijn er om verschillende trillingen in machines op te vangen. Hiermee kun je voorkomen dat er beweging ontstaat en ook dat er geluidsoverlast veroorzaakt kan worden. Het is een hulpmiddel dat je kunt monteren onder een machine om de trillingen op te vangen en uit de machine te halen.

Niet alleen voor machines kan het gebruikt worden, maar ook in de bouw zien we trillingsdempers terug. In dit geval worden de dempers gekoppeld aan de geluidsisolerende voorzetwanden. Deze trillingdemper zal de trillingen die de woning of het gebouw veroorzaakt kunnen opvangen. Op deze manier kun je schade of zelfs scheuren in je nieuwe wand voorkomen. Deze trillingsdempers kun je alleen gebruiken voor wanden. Voor vloeren en plafonds hebben ze geen werking.

Trillingsdempers installeren

De trillingdempers gebruik je voor het ontkoppelen van zelfgemaakte voorzetwanden. Het is een rubberdemper die ervoor zorgt dat er geen starre verbinding met de ondergrond gemaakt wordt. Wanneer dit wel zo zou zijn, zal er geen enkele beweging of speling in zitten. Wanneer er iets van beweging ontstaat zal dit er meteen voor zorgen dat er schade ontstaat. Er zullen dan snel scheuren in de nieuwe wand kunnen ontstaan omdat de nieuwe wand niet kan reageren op de werking van de oude wand waar hij aan bevestigd is.

De trillingsdempers vangen deze speling en beweging op en zorgen ervoor dat die strakke verbinding er niet is. De dempers zullen er dan ook voor kunnen zorgen dat de wand niet omver kan vallen. Deze trillingsdempers worden dan ook vaak geplaatst bij extra zware wanden. Zeker wanneer er meerdere lagen voorzetwanden zijn gemonteerd is deze extra demping nodig.

Zeker op plekken waar veel trillingen kunnen ontstaan, zoals een geluidsstudio, heeft deze extra trillingen demping nodig. Bij de bouw van een geluidsstudio worden ze dan ook altijd wel gebruikt. Zo weet je zeker dat er geen schade kan ontstaan en dat de wanden netjes en stevig overeind blijven staan. De dempers zijn ook van brandveilig materiaal gemaakt. Dit zorgt ervoor dat zelfs als er brand uitbreekt de mechanische constructie overeind blijft. Deze trillingsdempers zijn dan ook zeker sterk, betrouwbaar en onmisbaar bij bepaalde wanden.

Geluid trillingsdempers

Naast de trillingsdempers die je in een wand kunt monteren, zijn er ook andere makkelijkere opties om trillingen te verminderen. Dit is door geluid trillingdempers direct onder de apparaten of machine te monteren. Dit kun je op erg veel verschillende apparaten toepassen en bijna ieder apparaat heeft er wel baat bij.

Wanneer er in een machine of apparaat veel trilling ontstaat, kan dit zorgen voor schade in het apparaat. Door de trillingen die ontstaan tijdens het gebruik kunnen schroeven, bouten of draadjes los trillen. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde machines veel onderhoud nodig hebben of vaker stil komen te staan.

Ook bij het gebruik van kleinere apparatuur kan dit al gebeuren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een computer waar de hele dag kleine trillingen zijn tijdens het gebruik of een geluidsset die veel gebruikt wordt. Doordat het apparaat deze trillingen niet zelf kan opvangen, kan hier wel eens wat los raken. Om dit weer te repareren kan een grote uitdaging zijn of een kostelijke reparatie die uitbesteed moet worden.

Dit kun je dus voorkomen door trillingsdempers onder de apparaten of machines te plaatsen. Voor machines zijn dit bijvoorbeeld grotere rubberen noppen die de trillingen van de machines opvangt. Dit kan voorkomen dat er iets los komt of dat de machine verplaatst door alle trillingen.

Voor kleinere apparaten kun je hiervoor kleine audio trillingsdempers vinden. Deze kun je onder het apparaat monteren of op de tafel en het apparaat erop zetten. De trillingsdempers zullen de kleine trillingen opvangen en op die manier kunnen zorgen dat je apparatuur langer mee gaat.

Welke heb je nodig?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn beide trillingsdempers er om trillingen op te vangen. Wel werken ze beiden op compleet andere vlakken. Wanneer je op zoek bent naar trillingsdempers moet je dus goed voor je hebben welke soort je zoekt en voor welk doeleinde.

Voor een grote machine en voor kleine apparaten zit er ook nogal een groot verschil in de afmetingen, de bevestiging en het materiaal waar het van gemaakt is. Vaak staat er duidelijk in de productomschrijving bij waar het product voor gebruikt kan worden en op die manier kom je er het beste achter welke soort je zoekt en het beste bij je past.

MS dempers, trillingsdemper

Een MS dempers, afkorting voor Metal Stud trillingdempers, zijn trillingsdempers die worden gebruikt voor het ontkoppelen van zelf gemaakte geluidsisolerende voorzetwanden. Het product is voorzien van een rubberdempertje wat ervoor zorgt dat je voorzetwand geen starre verbinding met het gebouw maakt. Deze trillingsdempers zal ervoor zorgen dat de wand niet omver kan vallen.

Deze wordt vaak gebruikt voor het plaatsen van extra zware wanden met meerdere lagen afwerkplaten. Ze worden vooral veel gebruikt voor het bouwen van geluidsstudio’s. Ze zijn gemaakt met een veiligheidsmechanisme, wat in geval van brand de mechanische constructie altijd in stand zal houden. Een zeer sterke en betrouwbare trillingsdempers.

Audio Dempers, trillingsdempers

Deze audio dempers zijn gemaakt van regufoam. Dit is een kwalitatief hoog polyurethaanschuim. Het doel van deze trillingsdempers is om zo veel mogelijk resonantiefrequenties te neutraliseren voordat het een probleem kan veroorzaken.

Zeker bij audiocomponenten, kleine apparaten, machines en computers worden ze gebruikt. De dempers zorgen voor extra vering en bieden weerstand tegen de trillingen die de bron veroorzaakt. Je plaatst ze dan ook onder deze apparaten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een draaitafel, computer, subwoofer of luidsprekers. De dempers bevestig je hier makkelijk onder en zullen de gemaakte trillingen opvangen. Dit zorgt er voor dat de levensduur van je apparaten verlengt kunnen worden.

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo