Baffles voor Geluidsabsorptie: Alles Wat U Moet Weten

De naam baffles zullen niet direct een belletje doen rinkelen bij velen, maar toch zullen ze het wel snel herkennen. Het zijn mooie geluidsabsorberende elementen die verticaal worden gemonteerd bij hoge plafonds. Omdat ze in de ruimte hangen absorberen ze van meerdere zijden geluid. Ze zijn zeer efficiënt in gebruik en kunnen van veel verschillende materialen gemaakt worden. We gaan je er alles over vertellen.

Wat zijn akoestische baffles?

Baffles staan beter bekend als akoestische baffles. Het zijn grote elementen die opgehangen worden in ruimten met hoge plafonds en waar een lange nagalmtijd aanwezig is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een bedrijfs- of productiehal, een kantoor of een grote entreehal. Dit zijn vaak hoge kale ruimtes waar een erg lang galm aanwezig is.

Door het ophangen van baffles kun je deze galm tegen gaan. De baffles zijn grote verticale elementen die aan het plafond worden opgehangen. Omdat ze los in de ruimte hangen, kunnen ze rondom alle geluiden absorberen. Dit zorgt ervoor dat baffles zeer efficiënt werken en een groot effect kunnen hebben.

Omdat ze groot in de ruimte hangen zijn het vaak mooi uitziende elementen die of mooi blenden met de omgeving of juist eruit springen als een mooi kunstobject. De elementen worden meestal aan het plafond gehangen met behulp van snelhangers, kabels of beugels.

Waar zijn baffles van gemaakt?

Er zijn erg veel verschillende soorten baffles waar je uit kunt kiezen. Ze kunnen ook gemaakt zijn van veel verschillende materialen. Zo zijn er baffles die gemaakt zijn van melamine schuim, polyesterwol of frames omspannen met een akoestisch open textiel.

Wat het beste materiaal is voor de ruimte die jij in gedachte hebt, is van verschillende aspecten afhankelijk. Zo mag het bijvoorbeeld in een grote entreehal best groot en opvallend zijn, maar is dit op kantoor vaak weer te afleidend. Wat het beste bij jouw ruimte past is vooral afhankelijk van hoe de baffles eruitzien.

Akoestiek verbeteren op kantoor met baffles

Voorbeelden van baffles

Op kantoor kan het erg galmen. Baffles ophangen kan hier een perfecte oplossing voor zijn om dit te verminderen. Een goede akoestiek op kantoor kan veel voordelen bieden. Het zal zorgen voor meer rust, een betere verstaanbaarheid aan de telefoon en onder collega’s, een betere focus en daardoor ook een hogere productiviteit. Het verbeteren van de akoestiek met baffles is dus zeker een goed idee.

Op kantoor wil je het wel het liefste dat de baffles niet te veel afleiden van het werk. In dat geval zijn er prachtige absorberende platen die je kunt ophangen. Dit zijn platen die je aan de wand kunt hangen en net wat extra aan een ruimte toevoegen, maar ook zijn er handige baffles die je als akoestische plafondplaat kunt ophangen. Daarnaast zijn er ook baffles die kunnen dienen als afscheiding tussen bureaus. Dit kan voor veel meer rust zorgen op kantoor.

Decoratieve baffles

Naast dat baffles natuurlijk vooral een belangrijke functie hebben, zijn er ook veel soorten die er gewoon erg mooi uitzien en kunnen opgehangen worden als kunstobject. Omdat de baffles van veel verschillende materialen gemaakt kunnen worden, kun je ook veel kanten op met baffles als kunstobjecten.

Afhankelijk van het materiaal waar ze van gemaakt zijn, zullen ze een hoge of juist lagere absorptie hebben. Zo zijn er ook materialen die eerder het geluid weerkaatsen en dus zorgen voor geluidsisolatie in plaats van absorptie. Dit zijn bijvoorbeeld de schermen die tussen verschillende werkplekken geplaatst kunnen worden.

Wanneer er bijvoorbeeld plafondeilanden of kunstobjecten van schuim opgehangen worden, zal het geluid een stuk beter geabsorbeerd worden. Door de dichtheid van het materiaal kan er veel geluid opgenomen worden. Dit zorgt er al snel voor dat een baffle gemaakt van melamine schuim een stuk sneller een galm uit een ruimte wegneemt. Door de dichtheid van het schuim zal het een betere geluidsabsorptie hebben dan bijvoorbeeld een doek kan hebben.

Wat is de beste keuze voor jou?

Als eerste moet je kijken naar de ruimte waar je de baffles wilt gaan ophangen. Hoe hoger het plafond is, hoe groter de baffles moeten zijn die je nodig hebt voor het gewenste effect. Ook het materiaal kan hier een groot aandeel in spelen of de manier waarop het hangt.

Als een baffle los in de ruimte hangt, zal het van meerdere kanten geluiden kunnen absorberen. Dit absorbeert in een grote hoge hal dan meer geluid dan een mooie baffle die normaal dicht bij het plafond of op de wand gehangen zou worden.

Daarnaast kun je nog kiezen of je een baffle als blikvanger wilt of dat je hem juist subtiel en onopvallend in de ruimte wil hebben hangen. Zo kun je de perfecte baffles voor jouw ruimte kiezen.

Selecta plafondeiland

Dit plafondeiland heeft veel verschillende toepassingen en is dan ook zeer veelzijdig. Zo kan hij geplaatst worden in de keuken, woonkamer, geluidsstudio’s, werkplekken of in de horeca. Het is een prachtig plafondeiland, wat je natuurlijk aan het plafond monteert. Door het materiaal waar het van gemaakt is, zal het de akoestiek in de ruimte direct verbeteren en de galm wegnemen.

Het paneel hangt vrij onder het plafond, waardoor hij in de ruimte lijkt te zweven. Dit heeft als groot voordeel dat het paneel aan beide zijde geluid zal absorberen. Het ophangen van het plafondeiland doe je makkelijk door het meegeleverde kabelset.

Akotherm baffle

Deze Akotherm baffle is ontwikkeld voor het verbeteren van de akoestiek in hoge ruimtes met een plafond hoger dan 3,5 meter. Deze baffles onderbreken de geluidsgolven, wat meteen de galm in de ruimte weg zal halen. Ze absorberen het geluid erg goed, wat zorgt dat de ruimte een stuk minder lawaaierig wordt. Deze is dan ook goed van toepassing in fabrieks-, en productiehallen, lokalen en entreehallen. De baffles worden in rijen naast elkaar aan het plafond gemonteerd.

Ze hebben bijzondere eigenschappen zoals een hoge absorptiewaarde, 100% recyclebaar, vochtbestendig en een traag verouderingsproces wat ze erg duurzaam maakt.

Soundstone akoestische baffles

Een soundstone is een geluidsabsorberende plaat die gemaakt is van geperst steenwol. Aan de kant die in het zicht hangt is een decoratieve witte toplaag gemaakt met glasvlies. De soundstone zal de galm in een ruimte aanzienlijk verminderen, maar ziet er alleen wat minder decoratief uit.

Dit maakt ze wel ideaal voor klussen met een kleiner budget. De soundstone platen worden over het algemeen dan ook voornamelijk in systeemplafonds gebruikt. Het is een brandveilig product, wat de toepassing in woningen, klaslokalen, kantoren en kantines ideaal maakt om de galm te verminderen en de akoestiek in de ruimte te verbeteren.

Flamex cilinder

De flamex cilinders zijn cilinders die je aan het plafond bevestigd om de akoestiek te verbeteren en een galm in de ruimte weg te nemen. Naast dat ze een hoge geluidsabsorptie hebben, zien ze er ook nog eens erg mooi, modern en stijlvol uit. Je kunt zelf bepalen hoeveel cilinders je wilt plaatsen. Hoe meer cilinders je per vierkante meter plaatst, hoe hoger de akoestische demping zal zijn.

De flamex cilinders zijn gemaakt van brandveilig melamine schuim. Dit absorbeert veel geluid en maakt ze door de brandveilige eigenschappen ook geschikt voor openbare ruimtes zoals een entreehal of een museu

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo