Piramideschuim kopen? Experts koopgids 2023

Piramideschuim is een soort schuim dat gebruikt wordt voor het opvangen van geluid en trillingen. Dit kan ervoor zorgen dat een galm in een ruimte weggenomen wordt en de kwaliteit van het geluid een stuk verbeterd. Het wordt dan ook vaak in geluids- en muziekstudio’s gebruikt.

Wat is piramideschuim?

Piramideschuim is een soort polyetherschuim. Dit schuim heeft een open celstructuur en is daardoor erg zacht en makkelijk in te drukken. Dankzij deze structuur wordt het materiaal vooral naar binnen geduwd, wat zorgt dat het lang mee kan gaan. Maar de belangrijkste eigenschap is natuurlijk het absorberen van geluid.

Het schuim wordt meestal geleverd zonder harde achterkant en het schuim zelf heeft de vorm van een piramide. Dit ziet er niet alleen mooi en professioneel uit, maar heeft natuurlijk ook zijn eigen voordelen.

De voordelen van piramideschuim

Over het algemeen wordt piramideschuim voor specifieke toepassingen gebruikt, namelijk het absorberen van geluid. Het wordt dan ook meestal gebruikt in bijvoorbeeld muziek- en geluidsstudio’s. Hier wordt het bevestigd aan de wanden en deuren voor een optimaal effect.

De piramidevorm van het schuim zorgt ervoor dat de geluidstrillingen beter worden verdeeld. Dit zorgt er weer voor dat de galm in de ruimte weggenomen wordt en de akoestiek in de ruimte verbetert.  Hoeveel geluid het schuim absorbeert is afhankelijk van de dikte van het piramideschuim. Hoe dikker het schuim, hoe meer geluid hij kan absorberen.

Daarnaast kan het piramideschuim er ook voor zorgen dat speakers een heldere klank krijgen. Verder heeft het schuim ook schokabsorberende eigenschappen. Het kan dan ook goed gebruikt worden om trillingen of drukverschillen op te vangen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Onderling kan er nog een flink verschil zitten tussen de soorten piramideschuim. Over het algemeen hebben ze dezelfde structuur, maar er zijn wel veel verschillende kleuren, diktes en afmetingen te vinden. Ook zijn er vlamdovende varianten te vinden. Deze voldoen over het algemeen aan de eisen van de brandweer voor het gebruik in een openbare ruimte.

Welke dikte je nodig hebt,  is afhankelijk van de plek waar je ze gaat gebruiken en hoeveel geluid er geabsorbeerd moet worden. Hierbij moet je onthouden hoe groter de galm, hoe dikker het schuim moet zijn voor optimaal effect. Een dikkere soort piramide schuim zal meer geluid absorberen.

Ook moet je hierbij rekening houden met hoeveel je er monteert. Voor een kleinere ruimte zul je er minder nodig hebben dan voor een grote studio. Hoeveel je er precies nodig hebt is dan ook afhankelijk van de afmeting. Dit is ook maar net wat bij de ruimte past, hoeveel ruimte je hebt en wat je er zelf mooi uit vindt zien. Ook kun je vaak nog kiezen uit verschillende kleuren. Over het algemeen zijn de meeste soorten piramideschuim grijs, zwart of wit van kleur. Zo kun je er ook voor zorgen dat ze mooi bij je studio of ruimte passen. Dit zorgt weer voor een professionele uitstraling.

Als je meer wilt weten over alle soorten akoestische panelen, bekijk onze uitgebreide blog over akoestische panelen.

De beste 3 piramideschuim van 2023

1

Geluidsisolatie Deal – Piramideschuim

9.5Expert Score
De beste piramideschuim in Nederland

Dit piramideschuim is gemaakt van een goede kwaliteit schuim. Dit maakt het een goede oplossing voor het absorberen van geluid, aangezien hij hoge geluidsabsorberende waarden heeft. Met een dikte van 70 mm is hij geschikt voor veel verschillende soorten ruimtes en zal hij het geluid goed kunnen absorberen.

Het gaat om grote platen, wat betekent dat je niet veel losse panelen hoeft te monteren. Het is een zacht materiaal, zonder onderplaat, wat ervoor zorgt dat het zeer makkelijk op de gewenste maat te snijden is. Het materiaal dient te worden bevestigd in een droge omgeving. Het bevestigen kun je het beste doen met hittebestendige contactlijm. Deze lijm wordt niet meegeleverd.

Goede punt(en)
 • Hoge Geluidsabsorptie: Het schuim heeft hoge geluidsabsorberende waarden, wat betekent dat het effectief omgevingsgeluiden en echo's kan verminderen. We hebben dit ook zelf getest en zelfs bij roepen dempt het heel veel
 • Veelzijdigheid: Met een dikte van 70 mm zijn de platen geschikt voor een breed scala aan ruimtes, we hebben tijdens ons onderzoek getest in een studio en woonkamer
 • Gemakkelijk op Maat te Snijden: We kwamen erachter dat het heel gemakkelijk was om met een keukenmes er doorheen te snijden
2

Isowen Geluidsisolatieplaten piramideschuim (antraciet)

Isowen Geluidsisolatieplaten piramideschuim (antraciet)
8.2Expert Score
Piramideschuim van antraciet

De Isowen geluidsisolatieplaten zijn groot van formaat. Dit zorgt ervoor dat je er niet veel hoeft te installeren voor het gewenste resultaat. De piramidevorm van het schuim zorgt ervoor dat de galm in een ruimte verminderd wordt en ook biedt het isolatie. Dit maakt het een erg multifunctioneel product dat je ook op veel verschillende plekken kunt gebruiken.   

Dit maakt deze platen geschikt voor zowel studio’s als kantoren, maar ook kun je het gebruiken voor inpakdoeleinden. Het piramideschuim is zeer zacht en daarom makkelijk op maat te snijden en makkelijk te monteren met montage kit of lijm.

Goede punt(en)
 • Groot Formaat: Het grote formaat van de platen betekent dat er minder nodig zijn om een ruimte te bedekken
 • Vermindering van Galm: De piramidevorm van het schuim is effectief in het verminderen van galm
 • Gebruiksgemak: Het zachte piramideschuim is gemakkelijk op maat te snijden en kan snel en simpel gemonteerd worden
3

Flamex Akoestische panelen van piramideschuim

Flamex Akoestische panelen van piramideschuim
7.3Expert Score
Brandveilige piramideschuim van Flamex

Voor het verbeteren van het geluid in je studio, woonruimte of kantoor zijn de akoestische panelen van Flamex een zeer goede keuze. De structuur van het schuim zorgt voor een goede geluidsabsorptie.

Door de grote oppervlakte van de panelen heb je ook niet veel panelen nodig voor het gewenste effect. Ze zien er ook mooi uit en zijn in verschillende kleuren te bestellen. Daarnaast hebben ze brandklasse C, wat deze wandpanelen ook geschikt maakt voor openbare ruimten.

Goede punt(en)
 • Uitstekende Geluidsabsorptie: De akoestische panelen van Flamex hebben een structuur die specifiek is ontworpen om geluid goed te absorberen
 • Efficiëntie in Aantal en Oppervlakte: Door de grote oppervlakte van elk paneel is er niet een groot aantal panelen nodig om een ruimte effectief van goede akoestiek te voorzien
 • Veiligheid: De panelen hebben een brandklasse C-rating, wat inhoudt dat ze voldoen aan bepaalde veiligheidsnormen voor brandveiligheid

   Geluidsdichtmaken.nl
   Logo