Deur geluidsdicht maken? De goedkoopste oplossingen!

Deur geluidsdicht maken maakt enorm verschil

De deur is doorgaans het grootste geluidslek van een kamer. Of je nu wilt isoleren tegen overlast vanuit je eigen je huis, of tegen geluiden vanuit buiten je huis, met het geluiddicht maken van je deur maak je een groot verschil. Dit hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn. Met een paar eenvoudige oplossingen maak je je deur voor weinig geld méér geluiddicht!

Deur laat geluid door

Waarom deuren zo veel geluid doorlaten

Waarom is een deur nu eigenlijk zo’n groot geluidslek? Dit heeft te maken met twee factoren: de massa van het deurblad en de aansluiting bij de vloer. Een deur is simpelweg minder dik dan een muur en isoleert hierdoor slechter tegen geluid. Hoe lichter/goedkoper de deur, hoe slechter deze mate van geluidsisolatie. Daarnaast moet de deur goed aansluiten bij de vloer. Anders heb je een letterlijk geluidslek.

De makkelijkste oplossingen om deur geluidsdicht te maken

De gemakkelijkste en goedkoopste oplossingen zorgen dat de deur beter aansluit op het deurkozijn en de vloer. Op deze manier dicht je de ernstigste geluidslekken en verhelp je het ergste geluidsoverlast.Dat werkt goed als je een kast geluiddicht wilt maken. Maar let op dat de ruimte tussen de onderkant van een deur en de vloer ook een functie heeft: ventilatie. Als je huis niet voldoende wordt geventileerd, ontstaan er weer andere problemen. Het rendement van de verwarming neemt dan drastisch af. Je zult dan dus een afweging moeten maken tussen een betere akoestiek en een goede luchtkwaliteit.

Dorpel installeren

De meeste deuren die tussen twee kamers zijn geplaatst, hebben al een dorpel. Ontbreekt deze echter, dan is dit een enorm geluidslek. Door de deurdorpel toch te installeren dicht je deze effectief. Dorpels zijn meestal gemaakt van hout, kunststof of steen. Het materiaal zelf heeft geen tot weinig invloed op de mate van geluidsdichtheid.

tochtstrip
Een tochtstrip kan veel geluid buiten houden.

Tochtstrips helpen met geluidsdicht maken van deur

Een andere makkelijke oplossing is het plaatsen van tochtstrips. Eigenlijk zijn deze bedacht om de tocht tegen te gaan, maar omdat ze de deur beter laten aansluiten zorgen ze ook voor betere geluidsisolatie. Tochtstrips of tochtstoppers zijn er in verschillende soorten en maten. Maak je gebruik van een “harde” tochtstrip? Zaag deze in het juiste formaat, boor gaten in de deur en bevestig tot slot de strip aan de onderkant van deur. Daarnaast zijn er “zachte” tochtstoppers. Deze plaats je aan de zijkant van de deuren om zo kieren te dichten.

9.5Expert Score
De beste tochtstrip op de markt

De Simple Fix tochtstrip is een effectieve en gebruiksvriendelijke oplossing voor het buitenhouden van tocht. De zelfklevende achterkant maakte de installatie een fluitje van een cent en de strip hecht perfect op verschillende oppervlakken.

Positive
  • Gemakkelijke installatie door de zelfklevende achterkant
  • Verschillende lengtes beschikbaar
  • Veelzijdige hechting op diverse oppervlakken

Deurborstel

Een deurborstel is een vorm van tochtwering en dient in principe hetzelfde doel als een tochtstrip. Ook de deurveeg heeft als bijkomend voordeel dat het de kier onder aan de deur dicht. Hierdoor wordt er minder geluid doorgelaten en is de deur meer geluidsdicht. Veel mensen kiezen voor een deurborstel omdat ze de look van een normale tochtstrip niet mooi vinden. 

Massieve deur kopen?

Hebben een goed dorpel, tochtstrips en/of een deurborstel het probleem nog niet verholpen? Dan moet er worden gekeken naar andere oplossingen. Deze zijn helaas wat minder goedkoop of makkelijk, maar zijn wel bijzonder effectief. 

De meest voor de hand liggende oplossing is het kopen van een nieuwe deur. Dit is tevens een van de meest effectieve oplossingen!  Deuren met een holle kern laten veel geluid door, terwijl massieve deuren stukken beter isoleren tegen geluid. Het kopen van een massief houten deur is daarom een erg doelmatige oplossing. Dit kost je wel enkele honderden euro’s. Dit klinkt als veel geld, maar zie het als een investering. Daarnaast is het installeren van een nieuwe deur eenvoudig. Overigens bestaan er tegenwoordig ook zogenaamde geluidsisolerende deuren die dempen tot 48 decibel. Deze deuren koop je inclusief een perfect passend kozijn.

Bestaande deur geluidsdicht maken

Een andere oplossing is het zelf geluidsdicht maken van het deurblad. Dit kun je doen door het deurblad zwaarder te maken of te bedekken met geluidsabsorberende of isolerende materialen. Dit kan op verschillende manieren. 

foam isolatie geluid

Isolerende deken & akoestische schuimpanelen

Zo zijn er minder mooie oplossingen, zoals het bekleden van de deur met een isolerende deken. Dit is een zware deken die je met stevige haken aan de deur bevestigd. Dit werkt bijzonder effectief, maar heeft één groot nadeel. Namelijk, dat het niet ’s werelds mooiste oplossing is. Dit gaat ook op voor het plaatsen van goedkope, akoestische panelen. Deze laatstgenoemde oplossing is vooral effectief in ruimtes waar het geluid door het “klankkas-effect” wordt versterkt. 

Gordijnen?

Een mooiere oplossing is het ophangen van geluidsisolerende gordijnen voor de deur. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten gordijnen te kopen die geluid effectief tegen weten te houden. Deze gordijnen zijn doorgaans wel aan de prijzige kant. Daarnaast is niet iedereen fan van het uiterlijk.

Deur geluidsdicht maken met isolatiemateriaal

De meest effectieve manier om een deur geluidsdicht te maken is door deze te bedekken met een zo zwaar mogelijk isolatiemateriaal. Dit is een flinke klus die goed moet worden uitgevoerd. Eerst moet worden uitgezocht hoeveel extra gewicht de deur kan hebben. Aan de hand hiervan kan er een geschikt isolatiemateriaal worden gekozen. Vervolgens moet de deur uit het kozijn worden gehaald en het isolatiemateriaal met lijm worden aangebracht. Vervolgens werk je het isolatiemateriaal af met plaatmateriaal. Dit materiaal kun je ook verven of lakken, als je wilt. Hierdoor zie je niets meer van het isolatiemateriaal. 

Pas op: let bij het isoleren van de deur goed op de dikte van de deur en de scharnieren. Wordt de deur te dik, dan kan deze niet meer dicht. Wordt de deur te zwaar, dan zullen de twee standaard scharnieren niet genoeg zijn om het gewicht te dragen. In dat geval moet je extra scharnieren plaatsen. 

Geluidsdichtmaken.nl
Logo