Kast geluidsdicht maken: 7 voorbeelden

Kast geluidsdicht maken

Niet alleen mensen en het verkeer maken herrie. Ook apparaten kunnen er wat van. En dat kan knap irritant zijn. Zo erg zelfs, dat je je slechter kunt concentreren. In het ergste geval lijdt je gezondheid er zelfs onder. Een geluidsdichte kast maken kan dan soelaas bieden. Maar hoe doe je dat? Welke materialen heb je nodig? En waarmee moet je allemaal rekening houden?

Kast meestal gemakkelijk te isoleren

Het geluidsdicht maken van een kast hoeft niet lastig of ingewikkeld te zijn. Integendeel, het is in sommige gevallen kinderlijk eenvoudig! Ben je een beetje handig, dan is de klus in een middagje geklaard. Zo ben je in no time af van dat vervelende geluid van de pomp, koelkast, ketel, wasmachine of andere apparaat.

Contactgeluid of luchtgeluid?

Geluid bestaat in twee vormen: luchtgeluid en contactgeluid. Luchtgeluid kan bijvoorbeeld iemands stem, muziek of geluid uit het verkeer zijn. Contactgeluid is geluid dat afkomstig is van voetstappen of iemand die aan het timmeren is. Een apparaat zoals een pomp of compressor produceert zowel luchtgeluid als contactgeluid. Vooral contactgeluid is erg storend. 

Benodigde materialen isolatie kast

De meestgebruikte materialen voor het isoleren van een kast zijn:

  • stevige behuizing van plaatmateriaal
  • noppenschuim
  • ventilatie (in de vorm van een rooster of ventilatiegaten)

Uiteraard hangt de materiaalkeuze af van de omstandigheden. Of een apparaat hoge temperaturen produceert, vocht lekt of olie morst is altijd van invloed op wat het beste materiaal is.

Benodigde materialen om een kast geluidsdicht te maken

Hoe groot is jouw kast?

Over het algemeen geldt: hoe meer massa, hoe meer de isolatie. Daarom gebruik je bij voorkeur relatief zwaar plaatmateriaal. Verder houd je rekening met het feit dat je het apparaat ook ooit weer eens gaat ontkoppelen. Je moet er dus wel bij kunnen. Vergeet tenslotte de ventilatie niet. Ongeacht welk apparaat of welke ruimte je isoleert tegen geluid, ventilatie is van essentieel belang. Bij ruimtes zoals de CV-kast of apparaten die hitte produceren is dit zelfs extra belangrijk. 


Ongeacht welk apparaat of welke ruimte je isoleert tegen geluid; ventilatie is altijd van essentieel belang. 


Geluidsdichte kasten: 7 voorbeelden

Er zijn talloze apparaten die geluidsoverlast kunnen veroorzaken. Ieder apparaat behoeft zo zijn eigen aanpak. We behandelen 7 voorbeelden:

  1. CV-ketel
  2. Compressor
  3. Airconditioning
  4. PC
  5. Server
  6. Luchtventilatie
  7. Pomp

CV kast isoleren

CV-ketel 

De centrale verwarming kan zorgen voor flinke geluidsoverlast. Vooral als je een wat ouder type hebt. Staat of hangt hij in een vrije ruimte? Bouw er dan een kast omheen en isoleer die kast goed. Hangt de ketel al in een kast? Isoleer dan ook de gehele CV-kast. De behuizing om de ketel heen is doorgaans namelijk geen geschikte oplossing. 

Plaats dan noppenschuim aan de binnenkant van de kast. Houd er rekening mee dat het streng verboden is om de deurkieren van een CV-kast te dichten. De ruimte waarin de CV-ketel zich bevindt moet altijd goed geventileerd zijn. Je zou dan eventueel een luchtafvoer naar buiten kunnen laten gaan, door de muur.

Er zijn trouwens ook mensen met een kleine woning die van het gas afgaan en kiezen voor een stille elektrische heater.


Caravan isoleren

Boot, caravan of camper

Het maken van een geluidsdichte behuizing of kast kan niet alleen een oplossing zijn voor thuis. Heb je bijvoorbeeld een caravan of camper met een luidruchtige boiler of zelfs een luidruchtige motor? Dan kan het aanbrengen van geluidsisolerende materialen uitkomst bieden. Ook is het onderweg niet altijd lekker weer. Dus dan kan je het ook grootser aanpakken natuurlijk. De ANWB geeft je de nodige tips.  


Airconditioning

De bromtoon van de airconditioning verhelpen? Dit kun je doen door de behuizing van de airconditioning zelf te voorzien van isolatie. Niet elke airco is hier echter voor geschikt. Eerst moet worden gecontroleerd of de behuizing van de airco niet te warm wordt. Doorloop daarom de volgende stappen:

  1. zet de airco op maximaal vermogen
  2. laat deze 30 minuten lang draaien
  3. raak de behuizing met de hand aan

Kun je de behuizing met de hand aanraken zonder pijn? Dan is de airconditioning en de behuizing hiervan geschikt voor isolatie. Vervolgens kan de behuizing van de airco worden losgemaakt en schoongemaakt. Meet goed op of en hoeveel ruimte er is voor isolatiemateriaal. Vervolgens snijd je het materiaal in het juiste formaat. Zodra dit gedaan is, bevestig je het materiaal aan de binnenzijde van de behuizing. Hoe dit moet is afhankelijk van het type materiaal.


Compressor

Ook een compressor kan voor flinke geluidsoverlast zorgen. Het bouwen van een kast voor een compressor is gelukkig niet ingewikkeld. De kast moet zwaar zijn en aan de binnenkant zijn voorzien van geluidsabsorberend materiaal. Dit materiaal zorgt ervoor dat er geen geluidslekken zijn of ontstaan. Het zware gewicht van de kast zorgt voor de algemene isolatiewaarde.

Zwevende opstelling

In sommige gevallen kan er voor worden gekozen om de compressor zwevend op te stellen. Dit wordt ook wel de ontkoppeling genoemd. Hierdoor wordt er minder contactgeluid geproduceerd.

Kast compressor geluidsdicht

PC

Moderne PC’s zijn stiller dan ooit. Maar, soms is dit niet genoeg. Over het algemeen is het af te raden om een kast om de PC heen te bouwen. Dit zorgt namelijk voor minder ventilatie. Minder ventilatie (of airflow) maakt dat de onderdelen van de computer te warm worden. Dit zorgt dan weer voor een kortere levensduur van de onderdelen.

Je kunt wel de behuizing van de PC zwaarder maken. Dit doe je het beste met zogenaamde ‘ontdreuningsplaten’. Hierdoor neemt de isolatiewaarde van de behuizing toe.

Een andere oplossing is om een computerbehuizing met ingebouwde isolatie aan te schaffen. Populaire geluidsisolerende behuizingen worden onder andere gemaakt door het Duitse bedrijf BeQuiet. BeQuiet produceert ook andere, extra stille computeronderdelen, waaronder voedingen en ventilatoren. Wil je een echt stille PC, dan moet je bij hen zijn!

Server

In tegenstelling tot moderne computers, kunnen servers flink lawaai produceren. De boosdoeners zijn de ventilatoren van de servers. Omdat servers vaak in ICT meubilair – serverracks – worden geplaatst, wordt dit geluid nauwelijks geïsoleerd. Dit kan worden verholpen door aan de buitenzijde (aan de binnenzijde is doorgaans te weinig ruimte) absorptiematerialen te plaatsen. Heb je een bezemkast in huis over? Dan kan deze ingericht worden tot serverkast. Houd er dan rekening mee dat deze ruimte goed geventileerd is en een goed afsluitende deur heeft. Natuurlijk kan je aan de wanden van de serverkast geluidsabsorberende platen plaatsen.


ventilatie geluidsdemper

Luchtventilatie

Dat goede luchtventilatie in huis belangrijk is hoeven we je niet te vertellen. Echter, even het raam openzetten is niet altijd fijn. Bijvoorbeeld als je langs een drukke weg woont, naast het spoor of in de buurt van het vliegveld. Dan is het slimmer om een geluidsabsorberende ventilatie-unit te kopen.

Dergelijke ventilatiesystemen worden ook wel akoestische ventilatie-units genoemd. Aangevoerde lucht komt dan langs geluidsabsorberende materialen, waardoor het geluid wordt gedempt en de akoestiek verbeterd. Heb je al een luchtventilatiesysteem? Dan kun je kijken of je deze kunt isoleren door geluidsabsorberende materialen aan te brengen en/of door geluidslekken te dichten. Zie de foto met een mooi voorbeeld.


Pomp

Tot slot de pomp. Een kast voor een waterpomp is relatief gemakkelijk te isoleren.


Geluidsisolatie waterpomp
Isolatie kast waterpomp

Geluidsdichtmaken.nl
Logo