Stille pelletkachel kopen? – De 5 beste getest

Het hebben van een pelletkachel neemt steeds meer toe in de populariteit. Zo gek is dat niet, want het is een combinatie van twee dingen die hierbij een rol spelen. Het is de gezelligheid en de sfeer die de pelletkachel met zich mee brengt. Dat is nog niet alles, want het is een hele duurzame manier van stoken. Heb je weleens van een pelletkachel gehoord? En weet je dan ook wel wat dat dan is en hoe die dan in zijn werk zou gaan?

Wat is een stille pelletkachel?

Een pelletkachel is een kachel die brandt op houtpellets. Dit zijn korrels in de vorm van een cilinder. Deze korrels worden gemaakt van hout zaagsel en schaafsel. Het heeft heel veel weg van een houtkachel als je er naar kijkt.

Maar van binnen is het een heel ander soort kachel. Er is een hele andere zeer geavanceerde techniek gebruikt. Hierdoor heeft het een hoog rendement en een optimale verbranding. Je kunt heerlijk genieten van de warmte.

Hoe gebruik je een stille pelletkachel?

Een pelletkachel gebruiken is helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. In de kachel vind je een reservoir. In dit reservoir zit dan een voorraad van houtpellets. Vanuit dit reservoir worden de houtpellets aan het branderbakje verplaatst.

In dit branderbak worden de houtpellets verbrand. Een pelletkachel heeft een automatische ontsteking die je met de hand of met een afstandsbediening aan kan steken. Hiermee kun je ook op het display de temperatuur instellen.

De kachel zal er dan voor zorgen dat deze temperatuur gehandhaafd wordt. Door middel van een stille ventilator zal de warmte dan de ruimte in geblazen worden. Via een rookkanaal worden de rookgassen die vrijkomen afgevoerd.

Voor wie is de stille pelletkachel geschikt?

Als je wil besparen op je energierekening dan zou je ervoor kunnen kiezen een pelletkachel te gaan gebruiken. Dit is dan de meest belangrijke praktische reden voor het aanschaffen van een pelletkachel.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om voor de gezelligheid en de sfeer een pelletkachel aan te schaffen. Kortom het is eigenlijk zo dat iedereen gebruik zou kunnen maken van een pelletkachel> je moet er alleen wel rekening mee houden dat er wel een rookkanaal aanwezig moet zijn als je de pelletkachel aan wil gaan sluiten.

Het is ook belangrijk dat je weet waar je de kachel voor wil gaan gebruiken. Is het de hoofdverwarming? Of gebruik je de kachel als bijverwarming?

Waar moet je op letten als je een stille pelletkachel gaat kopen?

Bij het kopen van een pelletkachel zijn er een aantal dingen waar je wel rekening mee zou moeten houden bij het maken van je beslissing. Zo is het namelijk belangrijk dat je weet hoe groot de ruimte is die je met de pelletkachel wil gaan verwarmen.

Hiervoor heb je een bepaald vermogen nodig. Het is dus goed om te weten welk vermogen je moet gaan kopen om de ruimte lekker verwarmd te krijgen. Ook hierbij speelt het vermogen van de kachel een rol.

Bediening

Hoe zou je de kachel willen bedienen? Dit kun je namelijk op verschillende manieren doen. Zo kun je de kachel bedienen via het display. Maar ook via een app op je smartphone. Zo kun je de pelletkachel van dichtbij of van een afstand bedienen.

Het onderhoud is ook belangrijk om mee te nemen in je overweging. Ben je iemand die niet regelmatig iets schoon wil maken? Dan kun je er altijd een uitzoeken die een zelfreinigend systeem heeft. Dit hoef je niet dagelijks te doen.

Je moet ook goed kijken welke manier van installeren geschikt is voor bij jou thuis. Is er een afvoerkanaal aanwezig? Of juist niet? Het is belangrijk dat je je hier van tevoren goed over laat informeren door een erkende installateur.

Naast de installateur is de service die geleverd wordt ook van belang. Als je een goede installateur hebt weten te vinden, dan zal deze ook de service op zich nemen na de installatie. Dan ben je zeker van dat je nog lang van je nieuwe pelletkachel kan genieten. Let wel ook op de luchtvochtigheid (hiervoor kan je een luchtontvochtiger voor kopen).

Het onderhoud van een stille pelletkachel

Het is van groot belang dat er regelmatig onderhoud wordt gepleegd. Helemaal als je lekker lang van je pelletkachel wil kunnen genieten. Een gedeelte van het onderhoud zou je simpel zelf kunnen doen. Hierbij zou je dan moeten denken aan het schoonmaken van de ruit.

En het legen en schoonmaken van de aslade. Hier kun je het beste een as stofzuiger voor gebruiken. Deze zorgt ervoor dat de aslade op een makkelijke manier schoongemaakt kan worden. Maar met deze twee dingen ben je er nog niet.

Zo heb je naast het dagelijkse onderhoud ook nog jaarlijks onderhoud. Hierbij is het noodzakelijk dat ook de binnenkant van de kachel schoongemaakt wordt. Naast het reinigen zullen ook verschillende onderdelen nagekeken worden. Net als de afstelling van de pelletkachel.

De beste 5 stille pelletkachels van 2023

1

Zwarte pelletkachel 6 kW 95 m3

foto van een Zwarte pelletkachel 6 kW 95 m3
9.1Expert Score
6 kw 95m3 pelletkachel zwart

Mooie pelletkachel met veel vermogen. Kan al snel een ruimte aangenaam verwarmen. Is voorzien van 5 fan snelheden. De temperatuur is instelbaar. Heeft een oververhittingsbeveiliging en stopt dan automatisch. Verbruikt maar 1 kg per uur aan pellets

Goede punt(en)
 • Kan geplaatst worden in verschillende ruimtes
 • Zeer laag verbruik van pellets
 • Is energiezuinig
2

9 kW zwarte pelletkachel rond

foto van een 9 kW zwarte pelletkachel rond
8.5Expert Score
Luchtdichte pelletkachel zwart 9 kw

Italiaanse moderne pelletkachel met hoog rendement. Zorgt voor een snelle verwarming van de kamer. Kan bedient worden via de afstandsbediening of via de WiFi met een app. Voorzien van ruimtesensor om te kiezen tussen 2 functies

Goede punt(en)
 • Kan 7 dagen worden voorgeprogrammeerd
 • Bedienen via WiFi of afstandsbediening
 • Stopt wanneer temperatuur is bereikt
3

7 kW pelletkachel zwart rond 150 m3

foto van een 7 kW pelletkachel zwart rond 150 m3
8Expert Score
Pelletkache 7 Kw geschikt voor 150m3

Met deze pelletkachel verwarm jij makkelijk een ruimte tot 150m3. Voorzien elektrische aangestuurde motor voor juiste hoeveelheid pelletaanvoerinig. Heeft ook een timerprogramma

Goede punt(en)
 • Instelbare thermostaat
 • Temperatuursensor
 • Gemaakt van gietijzer
4

Pelletkachel 14 kW met afstandsbediening

foto van een Pelletkachel 14 kW met afstandsbediening
7.6Expert Score
14 Kw pelletkachel in verschillende kleuren

Deze mooi uitziende pelletkachel is te bestellen in diverse kleuren. Heeft een mooj uiterlijk en levert bijzonder goede prestaties. Stopt wanneer hij de vereiste temperatuur heeft behaald. Makkelijk in te stellen voor meerdere dagen

Goede punt(en)
 • Makkelijk in te stellen
 • Heeft ook een afstandsbediening
 • Heeft brandbeveiligingssensor
5

6 kW pelletkachel zwart

foto van een 6 kW pelletkachel zwart
6.8Expert Score
Pelletkachel zwart 6 kW

Compacte pelletkachel in het zwart van 6 kw. Heeft opties om uit te breiden met Wifi of afstandsbediening

Goede punt(en)
 • Makkelijk uit te breiden
 • Laag in verbruik
 • Makkelijk te plaatsen

   Geluidsdichtmaken.nl
   Logo