Stille airco kopen? De 5 beste getest

Wanneer de warme maanden in het land weer aanbreken is het fijn om wat verkoeling in huis te krijgen. Met warm weer kan het soms moeilijk zijn om je huis af te koelen. Gelukkig zijn er steeds meer soorten airco’s op de markt te vinden. Zeker voor op de slaapkamer kan dit veel schelen. Als het zo warm is kom je over het algemeen namelijk een stuk minder snel in slaap. Een stille airco is in dat geval de oplossing!

Hoe werkt een stille airco?

Er zijn verschillende soorten airco’s te koop. Zo zijn er airco’s die je laat inbouwen in je huis, maar zijn er ook genoeg mobiele opties. Deze kun je bijvoorbeeld in de zomer gebruiken om je huis te koelen en de rest van het jaar in je berging of garage opbergen. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook airco’s die niet alleen je huis kunnen koelen, maar ook kunnen verwarmen. Zo kun je hem bijvoorbeeld ook als verwarming gebruiken wanneer het weer kouder wordt.

Een airco koelt de lucht in de ruimte. Dit doet hij door middel van een warmtepomp en koelmiddel. Hij zuigt de warme lucht op en deze lucht gaat door het apparaat heen. Door de koelvloeistof wordt de warme lucht uit de lucht verwijderd. Daarna blaast de stille airco de koele lucht weer terug de ruimte in. De warme lucht die eruit gehaald is wordt via een afvoerslang naar buiten afgevoerd. Zo blijft het goed koel binnen.

Soorten airco

Je kunt dus kiezen voor het laten inbouwen van een stille airco of het aanschaffen van een mobiele airco. Dit is maar net welke behoefte je hebt en hoe vaak je verwacht de airco te gaan gebruiken. Het wordt dan ook nog steeds echt gezien als een luxeproduct.

Toch zie je dat steeds meer mensen kiezen voor een airco in huis. Deze laten ze vaak inbouwen. Ze gebruiken deze dan vaak niet alleen om het huis te koelen, maar ook te kunnen verwarmen. Dit is over het algemeen namelijk een stuk goedkoper dan je huis verwarmen op gas.

Een mobiele airco kun je overal door huis heen verplaatsen. Zo kun je deze overdag gebruiken in de woonkamer en in de avond mee naar de slaapkamer nemen om deze te verkoelen. Ook kan dit ideaal zijn voor wanneer je bijvoorbeeld een kleine woning hebt. Een mobiele airco zal deze snel in zijn geheel kunnen verkoelen.

Het gebruik van een stille airco

Wanneer je een stille airco in huis hebt, zijn er een paar dingen waar je bij het gebruik rekening mee wilt houden. Zo moet je als eerst rekening houden dat je de afvoerslang van de airco kwijt kunt. Dit geldt voor zowel vaste airco’s als mobiele airco’s. De airco moet immers ergens de warme lucht kwijt kunnen.

Wanneer je de stille airco gebruikt wil je er ook rekening mee houden dat je andere ramen en deuren gesloten houdt. Zo verlies je geen gekoelde lucht naar buiten of naar andere ruimtes die je niet per se hoeft te koelen. Door het sluiten van raambekleding op een warme dag kun je zo ook voorkomen dat je woning sneller opwarmt. De raambekleding zal de warmte buiten houden.

Zorg dat alles goed aangesloten is voordat je de airco in gebruik neemt. Wanneer je hem zelf geïnstalleerd hebt en er niet zeker van bent, loop dan nog een keer alle stappen door in de handleiding. Het zou zonde zijn wanneer je de airco in gebruik neemt en hij zijn werk niet goed kan doen omdat je hem niet goed geïnstalleerd hebt.

Airco op de slaapkamer

Wanneer je de airco in de woonkamer hebt staan terwijl je bijvoorbeeld tv zit te kijken, zal het geluid van een airco niet zo storend zijn. Echter, wanneer je de airco in de avond naar de slaapkamer verplaatst, dan kan dit geluid ineens heel luid en vervelend zijn. Het is daarom ook slim om te kijken naar hoeveel geluid de airco maakt.

De meeste airco’s produceren rond de 65 decibel of hoger. Dit is te vergelijken met het geluid dat een stofzuiger produceert. Dit kan irritaties opleveren wanneer je hem in slaapkamer gebruikt wanneer je probeert te slapen. Het is juist de bedoeling dat je kamer koeler is zodat je beter slaapt, niet dat de airco je wakker houdt. Er dan zijn tegenwoordig gelukkig ook airco’s die een stuk stiller zijn. Deze produceren bijvoorbeeld tussen de 40 en 60 decibel.

Ook kan het op den duur zijn dat je gewend raakt aan het geluid. Zeker bij een stille airco zal dit het geval kunnen zijn. Wanneer dit niet zo is, raden we je aan om je slaapkamer goed te koelen voordat je gaat slapen. Zo kun je een stuk makkelijker in slaap komen. Dan kun je de airco zelf uitzetten wanneer je gaat slapen. Zo kun je alsnog in een fijne en gekoelde kamer slapen.

De beste 5 Stille airco van 2023

1

Mobiele airco met raamafdichtingskit

foto van een Mobiele airco met raamafdichtingskit
9.2Expert Score
Mobiele airco voorzien van drie functies met afdichtingskit

Handige mobiele airco welke beschikt over drie functies. Niet alleen koelen maar ook ventileren en ontvochtigen kan met deze airconditioning. Deze airco is geschikt voor ruimtes tot 60m3. Je kunt de airco ook met een timer instellen

Goede punt(en)
 • Beschikt over 3 functies
 • In te stellen door middel van timer
 • Makkelijk te verplaatsen
2

Monobloc airco voor aan de muur

foto van een Monobloc airco voor aan de muur
9Expert Score
Airconditioning die aan de muur te bevestigen is. Zonder buitenunit

Makkelijk te plaatsen muur airco.Koelt door middel van warmtewisselaar. Makkelijk zelf te plaatsen door middel van 2 gaten te boren van 18 cm doorsnee.

Goede punt(en)
 • Makkelijk zelf te plaatsen
 • Geen lelijke buitenunit
 • Geen onderhoudskosten
3

Mobiele airco met verwarmfunctie

foto van een Mobiele airco met verwarmfunctie
8.3Expert Score
Mobiele smart airco met verwarmfunctie voor woon- of slaapkamer

Mobiele airco die niet alleen verkoelt maar ook kan verwarmen. Makkelijk te bedienen en te verplaatsen. Deze airco is voorzien van een smartfunctie waardoor hij via WiFi te bedienen is. Verkoelt ruimtes tot 30m2.

Goede punt(en)
 • Voorzien van een smartfunctie
 • Verkoelt of verwarmt
 • Kan ook ventileren en ontvochtigen
4

Mobiele arico zonder afvoerslang

foto van een Mobiele arico zonder afvoerslang
7.5Expert Score
Mobiele airco zonder afvoerslang 2,5 kW

Energiezuinige mobiele airco zonder afvoerslang. Voorzien van WiFi en makkelijk te bedienen. Zeer stil in gebruik. Koelt af tot 15 graden. Deze airco is geschikt voor ruimtes tot 90m3

Goede punt(en)
 • Zeer energiezuinig
 • Voorzien van WiFi
 • Geen afvoering nodig
5

Airconditioning met verwarmfunctie

foto van een Airconditioning met verwarmfunctie
7Expert Score
Airco met verwarmfunctie. Makkelijk te verplaatsen.

Wil jij niet alleen verkoelen maar ook verwarmen met jouw mobiele airco? Deze van WiFi voorziene airco kan dit! Zeerr energiezuinig in gebruik en makkelijk te verplaatsen

Goede punt(en)
 • Heeft een ontvochtigersfunctie
 • None
 • None

   Geluidsdichtmaken.nl
   Logo