De 5 beste stille afzuigkappen

Als je keuken toe is aan vervanging of je moet voor in je nieuwe woning een nieuwe keuken uitzoeken, dan is hier erg veel keuze in. Je moet er niet alleen over nadenken wat voor kleur en opstelling van je keuken je wilt, maar ook de apparaten moeten gekozen worden. Zo zijn er verschillende soorten stille afzuigkappen waaruit je kunt kiezen. Ze verschillen van vorm, kleur, materiaal en het geluid dat ze maken. Maar wat zijn de beste stille afzuigkappen?

Hoe werkt een afzuigkap?

Je zou denken dat elke afzuigkap hetzelfde is. Ze moeten er voor zorgen dat wanneer je aan het koken bent, de damp en de geuren van je pannen afgezogen worden en naar buiten getransporteerd. Hoe de afzuigkap precies werkt, is afhankelijk van welke soort afzuigkap je hebt. Zo heb je grofweg 2 soorten, namelijk de motorloze afzuigkap en de recirculatie afzuigkap.

De motorloze afzuigkap heeft, zoals de naam al doet vermoeden, geen motor ingebouwd zitten. Deze motorloze afzuigkap wordt aangesloten op het centrale afzuigsysteem van je woning. Dit is bijvoorbeeld ook het afzuigsysteem wat er voor zorgt dat de waterdamp tijdens het douchen afgezogen en afgevoerd wordt. Omdat hij op dit systeem aangesloten wordt, is een motor overbodig. Door het ontbreken van de motor in deze soort afzuigkap, zijn dit zeer stille afzuigkappen. Deze zul je tijdens het gebruik niet horen.

Een recirculatie afzuigkap zorgt ervoor dat de lucht wordt opgezogen, maar ook weer terug de keuken in geblazen wordt. Wanneer hij de lucht opzuigt wordt het direct door een filter gereinigd. Daarna blaast de afzuigkap deze schone lucht weer terug de keuken in. De lucht kent daardoor circulerende bewegingen. De filter die ze hebben zijn zogenoemde koolstoffilters. Deze filters staan erom bekend dat ze vuil absorberen en geuren uit de lucht verwijderen. Deze filter moet dus wel eens in de zoveel tijd vervangen worden.

Hoe lang gaat een stille afzuigkap mee?

Hoe lang je met een afzuigkap kunt doen in huis is afhankelijk van enkele factoren. Zo is het materiaal en het type afzuigkap wat je hebt van belang. Ook is het natuurlijk belangrijk dat je de afzuigkap goed onderhoud. Wanneer je dit op de correcte manier doet verleng je de levensduur van de afzuigkap aanzienlijk.

Wanneer je bijvoorbeeld hebt gekozen voor een afzuigkap met koolstoffilters, is het belangrijk dat je deze filters tijdig vervangt. Dit moet, afhankelijk van het gebruik, ongeveer elke 3 tot 12 maanden gebeuren. Bij andere afzuigkappen is het verder ook belangrijk dat je ze goed schoon houdt. Op die manier kan een afzuigkap van goede kwaliteit zo’n 20 á 30 jaar mee kunnen gaan.

Hoe hoog moet je een stille afzuigkap ophangen?

Op welke hoogte je een afzuigkap moet hangen is afhankelijk van welke manier van koken je gebruikt. Er zit namelijk een groot schilt tussen het koken op een gaskookplaat en een elektrisch kookplaat bijvoorbeeld.

De minimale afstand wanneer je op gas kookt is bijvoorbeeld 65 cm. Deze hoogte heeft te maken met het feit dat je dan op vlammetjes kookt. Wanneer deze te dicht bij de afzuigkap komen kan dit een brand veroorzaken.

Wanneer je op een elektrische kookplaat kookt wordt er aangeraden om de afzuigkap op een hoogte tussen de 65 cm en 80 cm te hangen. Hang hem niet hoger dan 80 cm. In dat geval zal hij namelijk niet goed alle kookdampen kunnen wegzuigen.

Een keramische of inductie kookplaat vraagt om een kleinere afstand. Vaak is dit slechts 55 cm. Raadpleeg voor het installeren van de afzuigkap wel altijd nog even de handleiding. Het advies van hoe hoog je hem moet hangen kan nogal verschillen per merk, type en model. Het bedrijf heeft de afzuigkappen getest en kan je daarom hier het beste over adviseren.

Wanneer is een afzuigkap stil te noemen?

De afzuigkappen die tegenwoordig op de markt zijn, zijn over het algemeen al niet meer zo luidruchtig wanneer je het vergelijkt met vroeger. Een afzuigkap kan stil genoemd worden wanneer hij tijdens het gebruik niet meer dan 60 decibel produceert. Er zijn diverse modellen die hier aan voldoen.

Een gemiddelde afzuigkap produceert tussen de 65 en 85 decibel. Dit kan vergeleken worden met wanneer je hard praat. Dit geluid komt vaak voort uit het motortje wat in de afzuigkap zit en de lucht aanzuigt. In een stille afzuigkap zit geen motortje. De stille afzuigkappen zijn dan ook vaak de motorloze afzuigkappen die worden geïnstalleerd op het centrale afzuigsysteem van je woning.

Welke afzuigkap heeft mijn keuken nodig?

Tussen al de verschillende soorten afzuigkappen kan het soms moeilijk zijn om een keuze te maken. Zo is het aan te raden om rekening te houden met wat voor soort afzuigkap je kwijt kunt en wat de capaciteit moet zijn. Daarna kun je gaan kijken naar de soorten, materialen, kleuren en hoeveel geluid de afzuigkap produceert. Zo vind je altijd een afzuigkap die bij jouw keuken past.

De beste 5 Stille afzuigkappen van 2023

1

Afzuigkap 60 cm. met afvoer

foto van een Afzuigkap 60 cm. met afvoer
9.1Expert Score
Afzuigkap in het zwart of zilver met luchtafvoer. 60 cm breed

Wil je af van de kookluchtjes in huis wanneer jij aan het koken bent? Met deze zeer moderne afzuigkap met luchafvoer lukt je dat! Deze afzuigkap heeft drie standen. Er kan tot 350m2 per uur aan afvoervermogen worden geleverd.

Goede punt(en)
 • Geschikt voor luchtafvoer
 • Gemaakt van rvs
 • Mooi vormgegeven
2

Onderbouw afzuigkap 60 cm wit

foto van een Onderbouw afzuigkap 60 cm wit
8.6Expert Score
Witte afzuigkap van 60cm breed geschikt voor onderbouw

Deze 60 cm brede afzuigkap in de kleur wit is geschikt om te gebruiken voor onderbouw. De afzuigkap is geschikt voor luchtafvoer. De afzuigkap is voorzien van led-verlichting. Er zit 5 jaar garantie op de afzuigkap

Goede punt(en)
 • Geschikt voor onderbouw
 • Geschikt voor luchafvoer en recirculatie
 • Heeft 3 snelheden
3

Zwarte 60 cm afzuigkap geschikt voor inbouw

foto van een Zwarte 60 cm afzuigkap geschikt voor inbouw
7.9Expert Score
Zwarte afzuigkap van 60cm breed. Geschikt voor inbouw.

Deze inbouw afzuigkap met een breedte van 60 cm is geschikt om in te bouwen. De afzuigkap is voorzien van vervangbare cassettefilters. Door middel van koolstoffilters is deze afzuigkap ook geschikt voor recirculatie. Tevens is deze afzuigkap geschikt voor grote keukens

Goede punt(en)
 • Voorzien van energiezuinige led-verlrichting
 • Geschikt voor grotere keukens
 • Kan gebruikt worden voor recirculatie en voor luchtafvoer
4

60cm Brede zwarte schuine afzuigkap

foto van een 60cm Brede zwarte schuine afzuigkap
7.8Expert Score
Schuine afzuigkap van 60 cm breed gemaakt van zwart glas

Doordat deze afzuigkap beschikt over een actief koolfiler is deze afzuigkap tevens geschikt voor recirculatie. Eenvoudig te monteren en schoon te houden. Het vetfilter kan makkelijk in de vaatwasser om deze te reinigen

Goede punt(en)
 • Makkelijk te reinigen
 • Voorzien van een glazen front
 • Laag energieverbruik en stil
5

Wandschouw afzuigkap 60 cm breed in verschillende kleuren

foto van een Wandschouw afzuigkap 60 cm breed in verschillende kleuren
6.7Expert Score
Deze afzuigkap is een fraai vormgegeven wandschouw in zes verschillende kleuren te verkrijgen

Mooi vormgegeven wandschouw in diverse afmetingen en kleuren te bestellen. Zeer energiezuinig en stil in gebruik. Eenvoudig te reinigen onderdelen. Ook geschikt voor recirculatie

Goede punt(en)
 • 3 Afzuigstanden
 • Eenvoudig uit te nemen cassettefilters
 • Lange levensduur door Eco Double Vented Air Outlet System

   Geluidsdichtmaken.nl
   Logo