Wasmachine maakt herrie? De makkelijkste oplossingen

Een herrie-makende wasmachine, het kan flink op de zenuwen werken. Wat je vaak hoort, is dat mensen niet alleen geluidsoverlast ervaren van hun eigen wasmachine, maar van die van de buren. Door dit probleem op te lossen doe je niet alleen jezelf een groot plezier, maar ook je buren. Maar hoe dit je dit nu? Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van geluidsoverlast door de wasmachine en hoe je deze het beste kunt oplossen. 

Snelle & eenvoudige oplossing: stille wasmachine kopen

Een populaire maar duurdere optie is het aanschaffen van een stille wasmachine. Tegenwoordig zijn hier steeds meer van te vinden. Op verschillende websites, zoals Bol.com, zijn tientallen “stille” wasmachines te kopen. Deze produceren allemaal minder dan 73 dB en zorgen dus voor minimaal geluidsoverlast. 

Goede, stille wasmachines zijn:

Eerste stap is soort/bron geluid bepalen

De eerste stap is om vast te stellen wat voor geluid de wasmachine maakt. Is het een bonkend of een gierend geluid? En wanneer vindt het geluidsoverlast plaats, tijdens het centrifugeren of tijdens het pompen van water? Zoek eerst een antwoord op deze twee vragen. Daarna kun je aan de slag met het vinden van de oplossing.

Wiebelende wasmachine: waterpas & ondergrond

Wiebelt je wasmachine en produceert deze een irritant geluid? Check dan of de wasmachine waterpas staat. Is dit niet het geval, dan moet je de machine waterpas zetten. Dit doe je door de stelvoetjes aan de onderkant van de machine aan te draaien. Daarnaast moet er worden gekeken naar de ondergrond. Een ondergrond van laminaat of hout zorgt dat de machine meer wiebelt en meer geluid produceert. Staat ‘ie op een stevige ondergrond van bijvoorbeeld cement, beton of tegels, dan is het geluid een stuk minder.

Bonkende herrie door schokbrekers

Een bonkend geluid kan wijzen op gebrekkige schokbrekers. Elke wasmachine is uitgerust met schokbrekers die de wastrommel op zijn plaats houden. Na verloop van tijd verliezen deze hun kracht. Hierdoor krijgt de trommel te veel bewegingsvrijheid, met een bonkend geluid als gevolg. Dit kun je helaas niet zelf oplossen. Neem contact op met de fabrikant van de machine om te kijken of dit onder de garantie valt. Is dit niet het geval, neem dan contact op met een reparateur. 

Gierend geluid wasmachine

wastrommel oorzaak van gierend lawaai

Het gierende geluid van een wasmachine die aan het centrifugeren is kan bijzonder vervelend zijn. Natuurlijk is een wasmachine tijdens het centrifugeren nooit muisstil, maar een te heftig geluid kan wijzen op versleten lagers. Of dit het geval is kun je eenvoudig testen. Geef de wastrommel simpelweg een slinger! Draait de trommel vloeiend en soepel, dan zijn de lagers in orde. Voelt het stroef of hobbelig, dan moeten de lagers worden vervangen. Ook dit kun je helaas niet zelf doen. Neem daarom contact op met de fabrikant of met een reparateur.

Veel herrie tijdens het pompen

Maakt je wasmachine herrie bij het op- of wegpompen van water? Dit is te herkennen aan het geluid van een bonkende waterleiding. Het geluid zelf wordt veroorzaakt door de snelle wisseling van druk in de leiding. Het probleem ligt dus niet bij de wasmachine zelf. Hoe je dit het beste op kunt lossen? Je hebt meerdere opties. Het makkelijkste is om een zogenaamde “waterslagdemper” te plaatsen. Deze doet precies wat de naam suggereert. Wil je echt iets aan de leidingen laten doen, dan zal je een loodgieter in moeten schakelen. 

Kalibreer de wasmachine bij installatie

Wasmachines anno 2020 zijn hightech. Heb je er net een gekocht, dan moet je deze eerst kalibreren. Doe je dit niet, dan kan dit zorgen voor meer trillingen en dus lawaai. Heb je last van het geluid van je wasmachine, dan kan dit al een groot verschil maken. Kalibreren kost slechts een paar minuten. Hoe je dit doet verschilt per (merk) wasmachine. Als het goed is, vind je de exacte manier in de handleiding. Heb je deze niet meer bij de hand? Online zijn handleidingen van haast alle modellen te vinden.

Trillingsdempers goede oplossing

Trillingsdempers zijn vooral effectief op harde ondergronden. Het zijn rubberen doppen die je onderaan de pootjes van de wasmachine plaatst. Hierdoor wordt lawaai en getril vermindert. Heb je een verende vloer, van bijvoorbeeld laminaat of hout? Dan hebben trillingsdempers helaas geen tot weinig zin. Dit is ook het geval als je machine in een lekbak staat. 

Geluidsdichte kast of geluidsdicht waskamer

Herrie van wasmachine oplossen

Ben je helemaal klaar met alle herrie afkomstig van je wasmachine? Dan kun je een geluidsdichte kast hieromheen bouwen! Hoe je dit het beste doet, lees je bij ons artikel over het maken van een geluidsdicht kast, kist of behuizing. Een andere oplossing is het geluidsdicht maken van de kamer waarin de wasmachine staat. 

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo