De 5 beste stille autobanden

Wanneer je in het verkeer deelneemt, dan zul je genoeg geluiden om je heen horen. Ook op de snelweg zul je dit horen en dit kan voor sommige mensen zeer afleidend zijn tijdens het rijden. Alhoewel je geen controle hebt over andere auto’s in het verkeer, kun je er wel voor zorgen dat je eigen auto stiller is. Zo zal het aanschaffen en rijden met stille autobanden al een groot verschil kunnen maken in het verkeer.

Waarom stille autobanden?

Wanneer je rijdt op de snelweg, kan het zeker gebeuren dat je je op een gegeven moment gaat irriteren aan het geluid om je heen. Dit is vaak het geluid van de banden van je eigen auto of van de auto’s die langs je rijden. Zeker wanneer je lang aan het rijden bent kan dit geluid vervelend worden. 

De geluiden onderweg zijn natuurlijk niet altijd alleen maar van de banden, maar kunnen ook van bijvoorbeeld een piepende koppeling komen. Toch komt het meeste geluid op de snelweg van banden af. Door je banden te wisselen voor stille autobanden kun je hier al een verschil in maken. Deze stille autobanden maken minder geluid, waardoor je comfortabeler zult rijden.

Beste manier om rustige banden te gebruiken

Alleen stille banden onder je auto zetten zal het geluid iets doen verminderen. Er zijn nog veel andere manieren waardoor je het geluid nog meer kunt verminderen. Zo is het geluid bijvoorbeeld bij lage snelheid een stuk minder. Zorg er ook voor dat je banden de juiste PSI hebben, dit zal ook het geluid verminderen.

Als laatste is het onderhoud van je auto ook belangrijk. Niet alleen om langer met je auto te kunnen rijden, maar ook voor het geluid. Wanneer je auto een goede balans, uitlijning en rotatie heeft, zal de auto een stuk soepeler rijden. Dit zorgt er ook voor dat hij minder geluid maakt tijdens het rijden.

Het verschil tussen stille en normale banden

Het eerste verschil zit hem in de loopvlak blokken van de band. Wanneer de band geleverd wordt met kleine profielblokken, zal het helpen om een deel van het geluid te verminderen. Ze creëren daardoor wel een beetje tractie, maar dat maakt niet uit. Banden met grotere profielblokken bieden meer tractie, maar maken daardoor wel meer lawaai.

De ruimte tussen de leesblokken noemen we leegtes. Bij stille banden worden er voornamelijk kleine holtes gebruikt, wat weer zorgt voor het dempen van het geluid. Wanneer er meer ruimte tussen zit zal de band wel meer tractie hebben, maar ook meer geluid maken.

De randen van het loopvlak van de band noemen we schouders. De vorm van deze schouders kan een groot verschil maken bij het verminderen van het geluid. Zo zijn open schouders een stuk luidruchtiger dan bijvoorbeeld halfgesloten of schuine schouders.

Andere factoren die een band stiller maakt

Naast hoe de band vormgegeven is, zijn er ook nog andere factoren die een autoband stiller kunnen maken. Zo zullen bijvoorbeeld smallere banden minder geluid maken en heeft ook de rubbersamenstelling er invloed op. Een zachtere rubbersamenstelling kan ook helpen bij het verminderen van ruis.

Ook is het belangrijk dat je goede banden gebruikt die nog genoeg profiel hebben. Versleten banden zullen meer geluid maken. Controleer dan ook regelmatig of je banden versleten zijn of niet. Versleten banden kunnen naast veel geluid produceren ook een gevaar veroorzaken. Het is dus belangrijk dat je je banden op tijd vervangt.

Stille banden kopen

Wanneer je hebt besloten dat je stille banden wilt gaan kopen zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst ga je op zoek naar wat je verwacht van een stille band. Er zijn veel verschillende soorten te vinden namelijk. Zo zit er bijvoorbeeld verschil tussen stille zomer, winter of all season banden. Ook zijn er natuurlijk verschillende bandenproducenten die een stille band hebben.

Daarnaast is het natuurlijk het belangrijkste dat je een stille band kiest die gepast is voor je auto. Wanneer je een autoband hebt die te groot of juiste te klein is voor je auto, zal dit niet fijn rijden en ook niet per se het geluid van je auto verminderen. Zoek dus goed uit of de banden die je wilt aanschaffen geschikt zijn voor je auto. Wanneer je twijfelt welke stille band het beste bij je auto past, kun je altijd advies krijgen bij de autogarage. Zij weten over het algemeen het beste wat het beste is voor jouw auto.

Wanneer je de juiste autoband gekozen hebt zul je direct een verschil merken tijdens het rijden. De banden bieden je meteen een soepele rijervaring en ook qua geluid zul je natuurlijk meteen verschil horen. Op die manier zit je een stuk fijner en meer ontspannen in de auto. Zo zullen zeker ook de langere ritten een stuk comfortabeler zijn en ga je weer met veel plezier de weg op.

De beste 5 stille autobanden van 2023

1

Winter autoband Polaris

foto van een Winter autoband Polaris
9.1Expert Score
Winter autoband Polaris

Winterband voor auto’s. Polaris jaren 40. Hoogte 55 en bandenstructuur R. Middellijn 17 Draagkracht 95

Goede punt(en)
 • Zijn erg stil
 • Geschikt voor in de winter
 • Gemiddeld testresultaat
2

Snowproof autoband

foto van een Snowproof autoband
8.7Expert Score
Autoband geschikt voor de winter. Geschikt tot 1060 kilo belasting per wiel

Deze banden die geschikt zijn voor in de winter en te rijden in de sneeuw zijn geshikt voor de meeste auto’s.

Goede punt(en)
 • Geschikt voor de winter
 • Maximaal 1060kg belastbaarheid per band
 • Zeer stil
3

Winter autoband

foto van een Winter autoband
7.9Expert Score
None

None

Goede punt(en)
 • None
 • None
 • None
4

All seasun SUV autoband

foto van een All seasun SUV autoband
7.5Expert Score
None

None

Goede punt(en)
 • None
 • None
 • None
5

Zomerbanden Michelin voor de auto

foto van een Zomerbanden Michelin voor de auto
6.3Expert Score
SUV autoband van Michelin

Banden geschikt voor de zomer. Voorzien van uitstekende grip.

Goede punt(en)
 • Geschikt voor de zomer
 • Uitstekende grip
 • verstevigd profiel

   Geluidsdichtmaken.nl
   Logo