White noise: de oplossing tegen geluidsoverlast?

Wat is white noise?

Laten we beginnen bij het begin. Want wat is white noise eigenlijk? In het Nederlands noemen we het ook wel witte ruis. Zeg maar het geluid dat je vroeger hoorde als je TV het niet goed deed: een eentonige ruis die nooit ophoudt. Het was een onbedoeld effect dat optrad zodra de TV niet stond afgesteld op een zender. Maar tegenwoordig wordt witte ruis ingezet om slaapproblemen te voorkomen. Want sommige mensen worden tureluurs van geluiden in huis. Als het niet lukt je kamer geluidsdicht te maken, dan biedt een white noise machine mogelijk een uitkomst tegen slapeloosheid.

Hoe werkt het?

De gedachte achter witte ruis is simpel: door geluid te maken, hoor je geen andere geluiden meer. Dus als er een monotone klank klinkt in je slaapkamer, dan hoor je de buren niet meer de trap oplopen. Op die manier laten je hersenen je niet meer afleiden. White noise is opgebouwd uit een groot aantal klanken in een breed frequentiespectrum. Daardoor hebben andere geluiden moeite jouw gehoor te bereiken. Je maakt de ruimte waarin je bent niet geluidsdicht, maar je beperkt het geluid tot slechts één geluid: witte ruis.

Hoe klinkt het?

Hieronder kun je beluisteren hoe white noise klinkt:


Zó klinkt witte ruis [druk op play]

De beste white noise machine kopen

Er zijn diverse apparaten te koop bij de bekende winkels. Er bestaan ook apps. Experimenteer met de methode of het apparaat dat het beste werkt voor jou.

1. DistinQ White Noise Machine

Deze White Noise machine van DistinQ is bijvoorbeeld een absolute aanrader. Hij is geschikt voor zowel kinderen (met name babies!) als volwassenen, heeft een ingebouwde LED-lamp met 8 verschillende kleuren en maar liefst 29 unieke geluiden.

2. Numsy Original White Noise Machine voor baby’s

Een white noise machine helpt jouw baby sneller in slaap bevallen. De Numsy Ooriginal is bewezen effectief en het ideale instapmodel. Je hebt keuze uit maar liefst 20 geluiden & de machine is uitgerust met allerlei handigheidjes, waaronder een timer, rood-oranje ‘ademend licht’ en handig ophangkoord.

3. Snooze Island White Noise Machine Slaaphulp

Ook dit white noise apparaat van Snooze Island is een geschikte optie voor slecht slapende baby’s, kinderen en volwassenen. Deze machine heeft maar liefst 31 rustgevende geluiden en werkt bovendien als nachtlampje. Ideaal!

Wat is het verschil tussen noise cancelling en white noise

Witte ruis wordt vaak verward met noise cancelling. Dat is op zichzelf best logisch want beide technieken worden ingezet om omgevingsgeluid te neutraliseren. Noise cancelling en white noise doen echter precies het tegenovergestelde. White noise is een geluid met een brede frequenties zodat andere geluiden moeilijker hoorbaar zijn. Noise cancelling is het weergeven van een geluid op dezelfde frequentie als het omgevingsgeluid. Hierop zullen we elders dieper ingaan.

Slaap je beter met white noise?

Als je een slechte slaper bent, loont het de moeite om te onderzoeken of witte ruis je gaat helpen. Allereerst moet je natuurlijk zie te achterhalen wat de oorzaak van je slechte slaap is. Heb je darmproblemen of chronische pijn zodat je moeilijk slaapt? Dan is het onwaarschijnlijk dat witte ruis je gaat helpen. Maar als je vooral last hebt van geluid, dan kun natuurlijk de muren isoleren. Of je deur geluidsdichtmaken. Maar dat heeft best veel voeten in de aarde. Probeer daarom eerst white noise. Simpelweg omdat je al die geluiden die jou wakker houden niet meer, of in ieder geval veel minder, hoort. Zo word je niet afgeleid en kun je lekker slapen.

Ons gehoor als ‘alarmsysteem’

Neurowetenschapper Seth Horowitz stelt dat ons gehoor geëvolueerd als een soort alarmsysteem. Als er onverwachte geluiden klinken, dan spitsen onze oren zich. Ons brein maakt dan een afweging: dreigt er wel of geen gevaar? Het bijzondere aan deze hersenfunctie is dat het ook werkt tijdens onze slaap. Bij een onverwacht geluid kun je dan ook wakker worden en daarna moeite hebben om de slaap weer te vatten. Sommige mensen hebben dus baat bij witte ruis omdat het die onverwachte geluiden onhoorbaar maakt en daarmee geluidsoverlast voorkomt.

White noise voor baby’s

Dat baby’s al in de buik kunnen horen wat er allemaal gebeurt, weten we al heel lang. Daardoor zijn ze ook gewend aan harde geluiden. De baarmoeder is dan ook een verrassend lawaaierige omgeving. Tegelijkertijd werkt ook bij baby’s het gehoor als een alarmsysteem. Als ze schrikken van een hard geluid, gaan ze huilen. En huilen bevordert de slaap meestal niet. Als je baby echt slaapproblemen heeft, kan witte ruis hulp bieden. Witte ruis is voor je baby namelijk niets anders dan het instinctieve ‘gedoe ‘dat ouders maken wanneer ze proberen hun kind te troosten of te kalmeren. Hoewel het geen wondermiddel is, kunnen veel baby’s aanzienlijk beter slapen met het kalmerende geluid van witte ruis in hun kamer.


Baby's, witte ruis en slaap

Muziek of witte ruis

Een andere manier om niet afgeleid te worden door omgevingsgeluiden tijdens je slaap is te luisteren naar muziek. Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen de kwaliteit van slaap en muziek. En wat blijkt? Er is inderdaad bewijs dat de slaapkwaliteit kan verbeteren als je muziek aanzet in je slaapkamer. Muziek bestrijkt echter niet het brede frequentiebereik dat nodig is om andere geluiden te maskeren. Het is daarom dus minder effectief dan witte ruis. Bovendien: muziek kan ook emoties en herinneringen oproepen waardoor je alsnog niet kunt slapen. Muziek is daarom waarschijnlijk meer geschikt voor ontspanning dan als middel om andere geluiden te ‘blokkeren’.

Tinnitus beperken door white noise

Tinnitus kan worden verlicht met behulp van witte ruis. Dat werkt volgens precies dezelfde formule: doordat de white noise het beste hoorbaar is, is je tinnitus minder goed of zelfs helemaal niet hoorbaar. Dat kan prettig zijn als je gaat slapen. Maar ook juist heel irritant als je behoefte hebt aan stilte in je kop. Wat dat laatste bereik je natuurlijk níet met het aanzetten van white noise.

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo