Muur isoleren tegen geluid: hoe doe je dat?
Heb je luidruchtige buren? Woon je naast een drukke weg, spoorlijn of een vliegveld? Dan kan het geluidsdicht maken van een muur een groot verschil maken. Het is immers echt ongezond voor je als je voortdurend blootgesteld wordt aan geluiden van anderen. Het is belangrijk dat je ook stilte kunt hebben in je eigen huis. Veel mensen zijn echter ten onrechte bang dat geluidsisolatie voor je muur klauwen met geld kost. Niets is minder waar. Er bestaan meerdere goedkope manieren om je woning geluidsdicht te maken.
Op deze pagina:
Waarom muur geluidsdicht maken?
Hoe je het ook wendt of keert, geluidsoverlast is vervelend. Het kan door verschillende zaken worden veroorzaakt, maar de vaakst voorkomende vorm is geluidsoverlast door de buren. Andere bronnen van overlast zijn het verkeer, harde muziek en stemmen van buiten (bijvoorbeeld als je in de stad woont). Bij elk van deze oorzaken kan het geluidsdicht(er) maken van de muren van je woning uitkomst bieden.
Burengeluid verminderen
Je bent vast niet de enige met luidruchtige buren. Onderburen, bovenburen of naaste buren, het kunnen allemaal bronnen van geluidsoverlast en irritatie zijn. Niet iedere buur staat er voor open om minder geluid te maken of zelf hun muren meer geluidsdicht te maken. In dergelijke gevallen zul je zelf aan de slag moeten om de overlast te verminderen.
Verkeer
Woon je in de stad, naast een spoor/snelweg of naast een vliegveld? Dan ervaar je waarschijnlijk geluidsoverlast hiervan. Het meeste van dit geluid komt door de ramen en deuren. Maar vaak kun je ook een groot verschil maken door je muren te isoleren tegen geluid.
Contactgeluid vs. luchtgeluid
Om effectief geluidsoverlast te kunnen bestrijden, is het van belang om onderscheid te maken tussen verschillende soorten geluid. Zo heb je contactgeluid. Dit is geluid van voetstappen, een harde bas of een tafel die tegen de muur staat. Daarnaast heb je luchtgeluid. Bijvoorbeeld iemands stem, verkeersgeluid of muziek. Over het algemeen geldt dat tegen luchtgeluid het makkelijkst en goedkoopst te isoleren is. Contactgeluid daarentegen, moet vaak bij de bron worden opgelost en vereist dure isolatiematerialen die trillingen tegengaan. Daarom richten wij ons hier voornamelijk op het isoleren tegen luchtgeluid.
Welk type geluidsisolatie voor je muur?
Het geluidsdicht maken van een muur kan op verschillende manieren. De meeste mensen denken meteen aan de lastigste optie, namelijk het laten isoleren van de muren door een professional. Toegegeven, dit is erg effectief, maar heeft wel een flink prijskaartje. Er zijn goedkopere opties die ook prima werken.
Eierdozen & akoestische panelen
Over het algemeen hebben eierdozen geen zin als geluidsisolatie voor herrie van buiten. Die dienen immers niet om geluid van anderen buiten te houden. Eierdozen verbeteren slechts de akoestiek binnen de kamer. Overigens werken akoestische panelen een stuk beter hiervoor. Heb je goed contact met de buren, dan kun je vragen of zij wat akoestische wandpanelen willen plaatsen. Dit zou een deel van het overlast kunnen verhelpen. Het geluidsdicht maken van je muur is dan niet meer nodig.
Geluidslekken dichten
Geluiden kunnen zich gemakkelijk verspreiden door zogenaamde geluidslekken. Denk hierbij aan slecht gevoegde muren, leidingen, ventilatieopeningen, enzovoorts. Deze geluidslekken kun je dichten met onder andere tochtstrips en/of purschuim.
Voorzetwand plaatsen
De meest effectieve oplossing om geluidsoverlast via de muur te verhelpen is door een geluidsisolerende voorzetwand te plaatsen. Dit is tevens de duurste en lastigste optie. Een voorzetwand is een wand die los staat van de muur. Niet als een kast, maar door een houten frame. Vervolgens doe je isolerend materiaal, zoals glaswol, tussen het frame en de al bestaande muur. Tot slot schroef je gipsplaten aan het houten frame en kit je de randen af.
Ben je handig, dan kost een dergelijke klus één dag werk en zo’n €200,- aan materiaal. Laat je dit doen door een professional, dan komt daar nog arbeidsloon bovenop. Houd er rekening mee dat de kamer hierdoor zo’n 20 centimeter minder diep of breed wordt. Maar je hebt dan wel gele goede geluidsisolatie.
De beste oplossing voor jou?
Het is af te raden om bij geluidsoverlast meteen een voorzetwand te plaatsen. Overlast via de muren wordt immers het meest veroorzaakt de buren en kan het beste bij de bron worden aangepakt. Ga met je buren in overleg. Vraag of wat minder geluid kunnen maken of bereid zijn om akoestische platen te plaatsen. Is dit niet het geval, of wordt de overlast veroorzaakt door iets anders, dan is het verstandig te gaan zoeken naar geluidslekken. Zijn de geluidslekken gedicht en ervaar je alsnog overlast? Pas dan is het aanraden om een voorzetwand te plaatsen.
Kosten geluidsisolatie
Zoals je ziet hoeft het isoleren van de muren tegen geluidsoverlast niet duur te zijn. De duurste optie, het plaatsen van een voorzetwand, kost zo’n € 200,- aan materiaal. Dit is natuurlijk afhankelijk van het formaat van de te plaatsen/isoleren muur. Het verbeteren van de akoestiek met akoestische platen (door de buren) is samen met het dichten van geluidslekken de goedkoopste optie.
Muur 100% geluidsdicht maken kan (helaas) niet
Helaas bestaat er niet zoiets als je woning of muren helemaal geluidsdicht maken. Geluid zal altijd door de muur heen komen, ongeacht hoe goed je deze isoleert. Echter, het verschil tussen geluid en geluidsoverlast is groot. Door het geluid te verminderen, zal ook een groot deel van de overlast worden verholpen.