De 5 beste stille airfryers

De airfryer is tegenwoordig in bijna elk huishouden wel te vinden. Waar het voorheen vooral werd gebruikt om op een gezondere manier friet en snacks te maken, wordt de airfryer nu voor veel meer dan dat gebruikt. Je kunt er ook makkelijk vlees in bereiden of zelfs een cake in bakken. Maar wat is nu de beste stille airfryer die er is?

Wat is een airfryer precies?

In principe kun je met een airfryer op een gezonde manier frituren. Daarom wordt het ook wel de hete lucht friteuse genoemd. Hij bereidt voedsel door hete lucht te laten circuleren. Op deze manier kun je een stuk sneller en gezonder eten maken dan in de frituurpan. Je hebt namelijk een stuk minder olie nodig bij het bereiden.

Naast het maken van friet en snacks kun je in de airfryer ook makkelijk groente, vlees en zelfs cake of brood bakken. De opwarmtijd van een airfryer is bijvoorbeeld ook een stuk korter dan wanneer je een oven zou gebruiken. Dit is dan ook een van de redenen waarom de airfryer zo populair is geworden, het is sneller en gezonder.

Hoe werkt een airfryer?

Een airfryer werkt met warme lucht. Hij warmt de lucht op tot wel 200 graden. Deze hete lucht wordt door de pan gecirculeerd, waardoor je gerecht in de airfryer gelijkmatig wordt gegaard. Je hoeft hierdoor dus bijvoorbeeld ook je vlees niet halverwege om te draaien om het goed gaar te krijgen.

Je kunt bij de airfryer zelf instellen welke temperatuur en baktijd je nodig hebt voor je gerechten. Ook staan er bij veel airfryers bepaalde bakprogramma’s vooraf ingesteld. Deze hoef je alleen maar te selecteren en zo stel je automatisch bijvoorbeeld de beste tijd en temperatuur in voor het braden van kip.

Voordelen van een airfryer

Een van de grootste voordelen van een airfryer is dat je kookt met weinig olie, waardoor het direct een stuk gezonder is. Daarnaast is het ook een stuk veiliger in gebruik dan een frituurpan omdat je niet te maken hebt met hete olie. Je hebt dus ook geen frituurdampen in huis of kans op spattende olie. Ook wordt de buitenkant van de airfryer niet warm, waardoor je je er niet makkelijk aan de buitenkant aan zal kunnen verbranden.

Het is ook een stuk makkelijker te reinigen dan een friteuse. Je hoeft geen vette olie uit de pan te halen. Het reinigen van een airfryer gaat makkelijk en je kunt de pan gewoon op een normale manier afwassen. Hierna is hij ook meteen weer te gebruiken. Ook is het een stuk goedkoper, omdat je een airfryer natuurlijk niet hoeft te vullen met dure frituurolie.

Mogelijkheden met een airfryer

Vaak denken mensen nog steeds voornamelijk aan het bereiden van friet en snacks in de airfryer. Maar je kunt er veel meer mee. Een airfryer kan namelijk zowel bakken, grillen als braden. Je ziet dan ook steeds vaker dat mensen de airfryer gaan gebruiken als vervanging voor de oven. Je kunt er namelijk ook makkelijk broodjes in afbakken of groente in roosteren.

Je ziet dan ook dat er bij veel airfryers leuke receptenboekjes geleverd worden. Dit is een leuke toevoeging omdat je anders veel mogelijkheden over het hoofd zal kunnen zien. Ook kun je veel lekkere gerechten en recepten vinden op het internet. Hierbij wordt ook de juiste temperatuur en bereidingstijd vermeld. Zo kun je makkelijk en snel complete maaltijden in de airfryer maken.

Waar op letten als je een airfryer koopt?

Wanneer je een airfryer wilt kopen zijn er een paar dingen waar je rekening mee wilt houden. Zo is het als eerste slim om te kijken naar de inhoud en de grootte van de airfryer. Wanneer je weinig ruimte in de keuken hebt of maar alleen thuis bent, dan heb je geen grote inhoud nodig. Je kunt dan beter kiezen voor een compacte airfryer.

Ook zijn er verschillende soorten bak technologie beschikbaar. Elke manier heeft zo z’n eigen voordelen en nadelen. Vaak staat dit duidelijk uitgelegd in de productomschrijving, het is dan ook aan te raden om deze goed door te lezen voordat je er een koopt. Daarnaast bieden ze ook vaak voorgeprogrammeerde instellingen. Dit is ook een eigen afweging of je dit handig vindt of niet.

Als je hebt bedacht wat je wilt doen met je airfryer, kan het ook raadzaam zijn om te kijken welke accessoires ze verkopen voor je airfryer. Zo kan het handig zijn om passende grillpan, roosters of bijvoorbeeld een bakvorm erbij te bestellen.

Hoeveel geluid maakt een airfryer?

Over het algemeen maken airfryers al niet veel geluid. Je hoort wel altijd dat ze bezig zijn, door de luchtcirculatie. Dit wordt door de meeste mensen niet als storend ervaren. Wanneer je denkt dat dit je wel zou kunnen storen, is het slim om te kijken naar een stille airfryer. Deze zul je niet horen wanneer je hem gebruikt.

De beste 5 stille airfryers van 2023

1

Heteluchtfriteuse 1500 Watt, 3,5 liter

9.3Expert Score
3.5 Liter airfryer, instelbaar tot 200 graden. Geschikt voor 1 kilo friet

Wil jij zonder olie bakken maar wel je frietjes lekker knapperig? Dat kan in deze heteluchtfriteuse van 3.5 liter. Je kunt hier 1 kilo friet in 1 keer in bakken. De airfryer is in te stellen tussen de 80 en 200 graden.

Goede punt(en)
 • Instelbaar tot 200 graden
 • Geschikt voor 1 kilo friet
 • Heeft een timer
2

Airfryer met heteluchtover 1800 Watt

foto van een Airfryer met heteluchtover 1800 Watt
8.4Expert Score
Airfryer met oven functie. Geschikt voor bakken, grillen en frituren.

Met deze airfryer bak je niet alleen friet en snacks maar ook kun je hier met gemak een hele kip in grillen door middel van het spit. Makkelijk te bedienen en schoon te maken. Voorzien van een toucscreen met 12 programma’s.

Goede punt(en)
 • Voorzien van grillfunctie
 • Met accessoires geleverd
 • Voorzien van 12 programma's
3

Airfryer met dubbele pan 1700 Watt

foto van een Airfryer met dubbele pan 1700 Watt
7.9Expert Score
Airfryer van 1700 Watt met dubbele pan. Ook geschikt om te roosteren en te bakken

Altijd een dubbele friteuse gehad en was je bang deze nu te missen? Met deze airfryer kan het wel! Voorzien van 2 xl bakken zwaarin je afzonderlijk kunt frituren, roosteren of bakken. Deze airfryer heeft een touchscreen met led-display die afzonderlijk van elkaar te bedienen zijn

Goede punt(en)
 • Dubbele pannen
 • Afzonderlijk bedienbaar
 • 8 functies in 1 apparaat
4

Digitale xl airfryer 3,2 liter

7.1Expert Score
Heteluchtfriteuse met een inhoud van 3,2 liter

Snel patat en snacks bakken lukt je prima met deze xl airfryer van 3,2 liter. Voorzien van een digitale display en timer. Je kunt maximaal 800 gram patat in 1 keer bakken.

Goede punt(en)
 • Digitaal display
 • Heeft 8 programma's
 • Kan grillen, bakken, roosteren en frituren
5

5 Liter heteluchtfriteuse

foto van een 5 Liter heteluchtfriteuse
6.5Expert Score
Heteluchtfriteuse van 5 liter in zwart / rvs

Sávonds nog trek in een snack? Met deze 5 liter airfryer is het zo klaar gemaakt. Er zitten 8 programma’s op en hij is voorzien van spiezen en een grillrek. De pan en frituurmand zijn geschikt voor de vaatwasser dus makkelijk schoon te houden

Goede punt(en)
 • Makkelijk schoon te houden
 • Inhoud van 5 liter
 • Regelbaar tussen de 80 en 200 graden

   Geluidsdichtmaken.nl
   Logo