Stille ventilator kopen? De 5 beste getest

Tijdens de warme zomermaanden is het in huis soms niet fijn uithouden als het buiten zo warm wordt. Onze huizen worden steeds beter geïsoleerd en de hittegolven in Nederland lijken steeds vaker voor te komen. De warmte blijft lang in ons huis hangen en we zoeken dan ook maar graag verkoeling op met een ventilator. Deze kunnen soms alleen best wat lawaai maken, wat niet erg fijn is tijdens het werken of het slapen. Gelukkig zijn er tegenwoordig mooie en goede stille ventilatoren te vinden.

Wanneer noemen we het een stille ventilator?

Een ventilator zal altijd iets van geluid maken. Dit is nu eenmaal wat elk apparaat doet als hij aan staat. Toch zijn bepaalde geluiden een stuk storender dan andere geluiden. Zeker als je een ventilator aan wilt hebben tijdens het slapen wil je natuurlijk het liefst een zo stil mogelijke ventilator in de kamer hebben staan.

Een ventilator mag zichzelf stil noemen wanneer hij niet meer dan 50 decibel aan geluid produceert.  Deze grens noemen we muisstil en hoor je bijna niet als ze aanstaan, zo stil is het. Je kunt 50 decibel vergelijken met natuurgeluiden of bijvoorbeeld het geluid van een normale koelkast.

Foto van de duux stille ventilator

Soorten ventilatoren

Er zijn verschillende soorten ventilatoren waar je uit kunt kiezen. Welke ventilator het beste bij jou woning of de gewenste ruimte past kan nogal verschillen. Zo kiezen de meeste mensen voor een staande ventilator. Deze kun je gewoon in de ruimte neerzetten en zal door de hele ruimte heen blazen. Hierin heb je nog het onderscheid tussen een statiefventilator en een torenventilator.

Ventilatoren zijn er in verschillen soorten en maten. Doorgaans zijn ventilators onder te verdelen in vier categorieën: 

 1. Tafelventilator: kleine ventilator voor op tafel/bureau
 2. Plafondventilator: ventilator aan het plafond, koelt groot oppervlak
 3. Statiefventilator: standaard ventilator die je overal in huis neer kunt zetten
 4. Torenventilator: langwerpige ventilator die over de hele lengte (of hoogte) lucht blaast
Foto van een ventilator

Statiefventilator

Een statiefventilator kun je overal in huis neerzetten en zal verkoeling brengen. Een torenventilator is een langwerpige ventilator die over zijn hele hoogte lucht de ruimte in blaast. Daarnaast heb je nog een plafondventilator die aan het plafond hangt en een groot oppervlakte in één keer kan koelen. Als laatste hebben we de tafelventilator. Dit is een kleine ventilator die je op je tafel of bureau zet. Deze kun je makkelijk in je gezicht laten blazen voor verkoeling tijdens bijvoorbeeld het werken. Dit wordt ook soms buisventilator genoemd.

Ook zijn er ventilatoren die geen blad hebben. Het zijn vaak moderne en luxere modellen. Toch koelen ze de ruimte goed. Het grote voordeel van deze bladloze ventilatoren is dat ze een stuk veiliger zijn voor als je kinderen in huis hebt. Omdat het geen bladen heeft, zullen kindjes zich er ook niet per ongeluk pijn aan kunnen doen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een stille ventilator?

Waar moet je nu precies op letten wanneer je een stille ventilator koopt? Hieronder hebben we de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet. 

Geluidniveau

Als je een stille ventilator wilt gaan kopen is het eerste waar je naar kijkt natuurlijk het geluidsniveau dat de ventilator produceert. Hoe stiller de ventilator is, hoe beter. Je zult dan tijdens het slapen niet geïrriteerd kunnen raken van het geluid of afgeleid raken ervan tijdens het werken. Je kunt het beste kijken naar een ventilator die maximaal 40 dB-50 dB produceert.

Plek, dus model

Daarnaast heb je vaak al een plek in gedachte waar je de ventilator neer wil of moet gaan zetten. Dit is dan ook belangrijk bij het maken van de keuze voor welke soort je kiest. Wanneer je hem op een tafel of kastje moet zetten kun je het beste kiezen voor een tafelmodel. Heb je juist niet zoveel ruimte, kan een ventilator toren weer een goede optie zijn. Deze koelt wel goed, maar neemt niet veel ruimte in beslag.  

Bediening

De bediening van een ventilator is ook belangrijk. De meeste ventilatoren hebben knopjes op de ventilator zitten die je indrukt voor de verschillende standen. Het vastzetten of het laten draaien van de ventilator gaat ook vaak simpelweg door een knop in te drukken. De bediening is over het algemeen bij de meeste erg simpel. Ook zijn er modellen die hier veel uitgebreider in zijn. Deze bedien je bijvoorbeeld door een touchscreen. Zo kun je ook een timer en de verschillende standen instellen. Nog luxere modellen kunnen ook geleverd worden met een afstandsbediening. Zo hoef je niet eens op te staan om je ventilator aan te zetten.

De extra’s

Ook kun je verschillende extra’s in overweging nemen. Als je kiest voor een luxere ventilator zal je ook meteen zien dat er een stuk meer opties mogelijk zijn. Een eenvoudig exemplaar heeft vaak maximaal 5 standen, maar een duurdere uitvoering kan wel 26 verschillende standen hebben. Ook kunnen er extra’s in verwerkt zitten, zoals het zuiveren van de lucht in de kamer.

Uitstraling van de stille ventilator

Als laatste is de uitstraling van de ventilator voor sommige mensen ook belangrijk. Ze kunnen in sommige gevallen nogal een blikvanger zijn in je interieur of in de weg staan. Niemand wilt een lelijke en opvallende ventilator midden in het oog hebben. Hoe de ventilator eruit ziet is dan ook zeker belangrijk. Wat je hierin het mooiste vind, is natuurlijk eigen smaak. Over het algemeen geldt hierbij wel, hoe mooier en moderner het design is, hoe duurder het model is.

De 5 beste stille ventilatoren van 2023

Over het algemeen kiezen de meeste mensen voor een statiefventilator. Dit omdat deze vaak het meest betaalbaar zijn en overal neer te zetten zijn. Deze kun je ook midden in een ruimte plaatsen, zolang er maar een stopcontact in de buurt is.  Deze ventilator heb je ook in zowel een staand model als in een tafelmodel en in veel verschillende kleuren. Over het algemeen bieden ze niet erg veel opties, maar dat is voor de meeste mensen geen probleem. Je bedient hem simpelweg door de knopjes op de ventilator zelf en vaak zijn dit maar 3 verschillende standen.

Wanneer je niet al te veel waarde hecht aan de luxe, zal je met een simpel model ook al genoeg verkoeling kunnen ervaren. Wil je wel juist een mooier model, dat je met een afstandsbediening kan bedienen, zal je over het algemeen wat meer moeten neertellen.

1

Duux Whisper Ventilator

Foto van de Duux Whisper Ventilator
9.7Expert Score
Fluisterstille Verkoeling met Krachtige Prestaties

Deze Duux ventilator verrast je met een zacht briesje of een sterke windvlaag. Dit is maar net in te stellen naar hoeveel verkoeling jij nodig hebt. Hij heeft maar liefst 26 snelheden, waardoor verkoeling gegarandeerd is.

Het maakt niet uit waar je in de kamer bent, dankzij de horizontale en verticale oscillerende functie zal hij overal in de ruimte een aangename koelte verspreiden. Hij heeft een windstroom van wel 15 meter en is in hoogte verstelbaar van 76 tot 95 centimeter. Daarnaast is hij fluisterstil met maar 13 decibel in stand 1. Zo zal je hem ook zonder je er aan te storen aan kunnen laten staan tijdens het slapen.

Goede punt(en)
 • Veelzijdige Snelheidsopties: Met 26 verschillende snelheden biedt deze Duux ventilator ongekende aanpassingsmogelijkheden. Onze experts moesten hier veel tijd aan besteden om ze allemaal te testen
 • Omnidirectionele Koelte: De unieke horizontale en verticale oscillerende functies zorgen ervoor dat de verkoeling elk hoekje van de woonkamer bijvoorbeeld kan bereiken. Dit vonden we erg fijn tijdens onze test
 • Indrukwekkend Bereik: De capaciteit om een windstroom tot 15 meter te leveren. Dit hebben we getest met een papiertje die zelfs naar 12 meter nog kon vliegen
2

Northwall Mini USB Ventilator

Northwall Mini USB Ventilator
9.2Expert Score
Compacte Koelkracht: Northwall's Stille USB Wonder

Deze Northwall mini usb ventilator is een perfecte toevoeging aan je kantoor of voor thuis voor warme dagen. Hij is geruisloos en je zult bijna niet horen dat hij aan staat. Hij is klein en compact en werkt op een usb-aansluiting. Dit zorgt ervoor dat hij overal makkelijk mee naar toe te nemen is.

Hij beschikt over 2 motoren, heeft 2 verschillende snelheden en een kantelbare kop. Zo kun je de luchtstroom perfect afstellen en genieten van een verkoelende bries in je gezicht.

Goede punt(en)
 • Fluisterstille Werking: De Northwall mini USB ventilator is uitzonderlijk stil, ideaal voor een werkomgeving
 • Klein en Draagbaar: Dankzij het compacte formaat en de USB-voeding is deze ventilator moeiteloos te plaatsen. Dit vonden onze testers erg fijn voor bijvoorbeeld in de auto of op het strand
 • Dubbele Motor Kracht: Met twee ingebouwde motoren biedt deze mini ventilator een verrassend sterke luchtstroom voor zijn grootte
3

Cecotec Stille Torenventilator

8.5Expert Score
Professionele uitstralende noppenschuim

Deze mooie staande ventilator komt je redden van de warmte. Deze ventilator toren koelt je kamers in een mum van tijd en doet dit ook nog zonder te veel geluid. Hij is stil en je zult bijna niet merken dat hij aanstaat, los van dat hij je een verkoelende bries toe blaast.

Deze ventilator heeft een geïntegreerde ionisator, waardoor hij niet alleen de lucht koelt, maar ook verschoont. Dit zorgt ervoor dat je van een frissere omgeving kan genieten. Zo wordt ook de nachtrust en ademhaling verbeterd. Je kunt hem dan ook gewoon tijdens het slapen aan laten want hij heeft een speciale stille nachtfunctie, waardoor je hem nog minder hoort.

Goede punt(en)
 • Onopvallend Stil: Deze staande ventilatortoren is ontworpen om krachtig te koelen zonder de rust te verstoren
 • Luchtzuivering Ingebouwd: De geïntegreerde ionisator in deze ventilator verfrist niet alleen de luchtstroom, maar reinigt deze ook. Erg fijn op ons kantoor!
 • Nachtelijke Sereniteit: Met een speciale nachtfunctie, die het apparaat nog stiller maakt. Onze expert tester wist niet eens dat die was uitgevallen s' nachts
4

MPM 

6.7Expert Score
Prachtig design en stijlvol

Deze MPM ziet er niet alleen heel stijlvol uit en neemt niet veel ruimte in beslag, maar zorgt ook voor genoeg verkoeling in de ruimte. Hij heeft geen bladen die ronddraaien, wat het een zeer veilig en kindvriendelijk apparaat maakt.  Hij heeft een drie trapsregeling voor rotatiesnelheid, waardoor je hem altijd aan kunt passen naar jouw behoeften.

Je bedient hem met de afstandsbediening erg makkelijk en heeft daarnaast ook een handige timerfunctie van 0,5 tot 7,5 uur. Ook heeft hij een gebruiksvriendelijk touch panel, wat hem erg makkelijk in gebruik maakt.

Goede punt(en)
 • Modern Design: De MPM ventilator valt op door zijn stijlvolle, moderne uitstraling
 • Veilig voor Kinderen: Door het ontbreken van ronddraaiende bladen is dit apparaat bijzonder kindvriendelijk en veilig
 • Aangepaste Verkoeling: Met de drietraps rotatieregeling kun je de luchtstroom precies aanpassen aan jouw comfortniveau
5

MPM – Bladloze Ventilator

5.9Expert Score
Elegantie en Gemak

Deze MPM bladloze ventilator zal je een heerlijke zomerbries geven op een warme zomerdag. Door zijn kleine en compact formaat zet je hem mooi neer en zal hij een vleugje elegantie toevoegen aan je interieur. Doordat hij geen bladen heeft die ronddraaien is hij ook zeer kindvriendelijk en geheel veilig om in je interieur neer te zetten.

Hij heeft een swing functie voor een variabele luchtstroomrichting en een nature modus voor een natuurlijke luchtstroom. Verder heeft hij drie snelheden en een timerfunctie voor automatische uitschakeling na een bepaalde tijd. Je kunt de ventilator makkelijk bedienen met de meegeleverde afstandsbediening.

Goede punt(en)
 • Compacte Elegantie: De MPM ventilator is een elegant toevoeging aan elke kamer
 • Gebruikersgemak: De ventilator is uitgerust met drie snelheden
Mindere punt(en)
 • Vaak uit voorraad

   Geluidsdichtmaken.nl
   Logo