Vloer geluidsdicht maken? Zo maak je jouw vloer geluiddempend

vloer geluidsdicht maken

Woon je in een appartement? Dan is het verstandig om de vloer geluidsdicht te maken. Hierdoor hebben uw (onder)buren minder last van loop- en contactgeluid. In sommige gevallen is dit zelfs verplicht! Maar hoe doe je dat precies, de vloer geluidsdicht maken? En wat heb je daar allemaal voor nodig? Ik leg het uit. 

Ondervloer het meest effectief

Het plaatsen van een geluidsdempende ondervloer is de meest effectieve manier om je vloer geluidsdicht te maken. Een ondervloer is een vloerbedekking die onder het laminaat, hout, PVC of tapijt ligt. Ondervloeren hebben verschillende functies: 

  • langere levensduur van je laminaat, PVC of tapijt vloerbedekking
  • egaliseert de bouwvloer
  • betere thermische isolatie
  • verbeterde geluiddemping

Ondervloeren zijn zelfs zó effectief in het geluidsdicht maken van vloeren, dat ze in sommige gevallen zelfs verplicht zijn.

Dit zijn de regels m.b.t. vloer geluidsdicht maken

De regels met betrekking tot geluiddempende ondervloeren verschillen per appartementencomplex. In de meeste gevallen is een geluidsisolerende of geluiddempende vloerbedekking verplicht als je in een appartement woont met onderburen. Dit is dan afgesproken in het contract of binnen de Vereniging van Eigenaren (VvE). 

Doorgaans zijn de regels erg duidelijk. De ondervloer, dus de vloer die je onder het laminaat, hout of PVC legt, moet een “geluiddempende waarde” van minimaal 10 decibel hebben. Dit is een norm die is opgesteld door de Nederlandse Stichting Geluidshinder – een stichting die geluidshinder in Nederland probeert te voorkomen en bestrijden. 

Dergelijke ondervloeren vindt u gewoon in de bouwmarkt of online. 

Overigens wordt in sommige gevallen vereist dat de ondervloer over een keurmerk beschikt. In dat geval heeft een onafhankelijke organisatie, zoals TNO of TÜV Rheinland, de ondervloer getest op zijn geluidsdempende werking. 

En tapijt? 

Voor tapijt zijn er andere regels. Alleen als het tapijt een onderkant van jute of latex heeft is een geluidsisolerend ondertapijt nodig. Dit zorgt niet alleen voor betere geluiddemping, maar vult ook eventuele oneffenheden in de vloer op. Win-win! 

Vloer geluidsdicht maken? Onze tips

Zo, nu jij weet of en waarom je je vloer geluidsdicht moet maken is het tijd voor onze tips. Het hoeft namelijk helemaal niet ingewikkeld te zijn! 

#1 Egaliserende en thermische isolerende ondervloer is ideaal 

Een ondervloer doet meer dan alleen geluid dempen. Zo zorgt het ook voor thermische isolatie: het voorkomt dat warmte uit je woning ontsnapt. Bovendien hebben veel ondervloeren ook een egaliserende functie (vullen oneffenheden). 

Onze favoriete geluiddempende ondervloer is Isolean van MacLean. Deze ondervloer is geschikt voor laminaat en parket, heeft uitstekende loop- en contactgeluidreductie en is voorzien van een dampdichte laag. Extra dampdichte folie is dus niet nodig.

#2 Vergeet dampdichte folie niet! 

Niets is vervelender dan dat er vocht in de vloer komt. Dit kan funest zijn voor de vloer en uitlopen op een dure grap. Daarom raad ik altijd aan het in één keer goed te doen. Breng naast een geluiddempende ondervloer óók dampdichte folie aan onder de vloer. Overigens zijn er ook ondervloeren met geïntegreerde vochtwerende folie, zoals de eerdergenoemde Isolean ondervloer.  

#3 Isolatiematten zijn een makkelijke optie om vloer geluidsdicht te maken

Veel ondervloeren worden geleverd in een rol. Daarnaast zijn er ook zogenaamde isolatiematten. Deze koop je per 10, zijn wat dikker, zorgen voor een verbeterde akoestiek en voorkomen dat warmte uit de woning ontsnapt. Ideaal! 

#4 Los tapijt voorkomt contactgeluid

Heb je al een dempende ondervloer maar hebben de onderburen toch nog last van contactgeluid? Of heb je zelf last van loopgeluid? Dan kan een los tapijt of een kleed al uitkomst bieden. 

Overigens hebben vloerkleden als bijkomende functie dat ze ook zorgen voor een verbeterde akoestiek. 

#5 Houd rekening met vloerverwarming

Niet elke ondervloer is geschikt voor vloerverwarming. Kijk daarom goed naar de specificaties. 

#6 Vloerbedekking kan demping veranderen

vloer geluidsdichtmaken

Allemaal leuk en aardig, zo’n dempende ondervloer, maar leg je hier vervolgens laminaat of tapijt over, dan kunnen de geluidsisolerende eigenschappen enorm veranderen. Bijvoorbeeld bij ondervloeren die claimen bijna 20 dB aan geluid dempen. Zodra hier een vloer overheen komt te liggen, dan gelden deze meetwaardes niet meer. Anders gezegd: aan een die 10 tot 12 db van het geluid verminderen heb je genoeg. 

#7 Vloer geluidsdicht maken: verschillende soorten ondervloer

Niet elke geluiddempende ondervloer is geschikt voor uw vloerbedekking. Gelukkig is het vinden van de perfecte ondervloer voor uw specifieke vloerbedekking niet ingewikkeld. Voor welke vloer de ondervloer geschikt staat namelijk altijd keurig aangegeven. 

Geluidsdichtmaken.nl
Logo