Akoestische Panelen: Uw Gids voor Effectieve Geluidsisolatie

Het verbeteren van de akoestiek in een ruimte kan een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er erg veel verschillende soorten akoestische panelen waar uit gekozen kan worden. Dit zorgt ervoor dat er voor elke ruimte en elke stijl wel een toepasselijk akoestisch paneel te vinden is. We hebben alle soorten voor je op een rijtje gezet en gaan je helpen bij het maken van de beste keuze.

Wat is een akoestisch paneel?

Een akoestisch paneel is eigenlijk een verzamelnaam voor alle soorten panelen die er zijn die helpen om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Deze panelen kunnen van veel verschillende soorten materialen gemaakt zijn en op heel veel verschillende manieren gemonteerd worden.

Zo zijn er verschillende akoestische panelen voor verschillende ruimtes. Zo zal je in een openbare ruimte sneller een akoestisch paneel vinden in de vorm van baffles, maar in een geluidsstudio weer eerder in de vorm van noppenschuim panelen. Wil je juist op een stijlvolle manier de akoestiek in je woning verbeteren, kun je kiezen voor de mooie akoestische panelen in de vorm van lattenwanden.

Voordelen van akoestisch panelen

Akoestische panelen kunnen veel verschillende voordelen bieden. Als grootste voordeel bieden ze natuurlijk een betere akoestiek in de ruimte. Wanneer er bijvoorbeeld les gegeven wordt en er is de hele tijd een galm in de ruimte, zul je de les niet goed kunnen blijven volgen. Het geluid is vervelend om naar te luisteren en zal op een gegeven moment irritant kunnen worden.

Ook kan een slechte akoestiek nog meer vervelende gevolgen hebben. Als je de hele tijd omringd wordt door een echo op bijvoorbeeld kantoor, zal dit je erg veel energie kunnen kosten om je te blijven concentreren op je werk. De galm in de ruimte zal erg afleidend kunnen zijn en zorgen voor verminderde prestaties op de werkvloer.

Voordelen op kantoor

Wanneer je met akoestische panelen zorgt voor een betere akoestiek op kantoor, zul je hier zeker voordelen van gaan merken. Zo zal de communicatie onderling en aan de telefoon makkelijker gaan. Ook zal dit minder erg door de ruimte heen galmen, waardoor andere collega’s minder snel afgeleid worden als iemand anders aan het bellen is. Dit kan zorgen dat de werknemers minder snel vermoeid raken, zijn ze minder snel afgeleid, zich beter kunnen concentreren en op die manier ook een hogere productiviteit kunnen krijgen. Een goede akoestiek op kantoor is dus echt een stuk belangrijker dan je vooraf misschien gedacht en beseft had.

Stijlvolle akoestische panelen

Als er gesproken wordt over een akoestisch paneel voor thuis, kom je al snel uit bij akoestische wandpanelen in de vorm van lattenwanden. Dit zijn geluidsabsorberende akupanels die aan de wand bevestigd wordt. Dit zijn een soort lamellen die over de gehele wand bevestigd worden. Deze lamellen zorgen voor een vermindering van galm in huis.

Deze soort akoestische panelen worden vooral in het interieur gebruikt als blikvanger. Je kunt deze soort akoestische akupanels zowel op de muren als op het plafond bevestigen en zowel horizontaal als verticaal bevestigen. Door het materiaal waar deze akupanels van gemaakt zijn, zijn ze alleen geschikt voor binnen in droge ruimtes.

De lamellen zitten bevestigd op een paneel. De achterkant van het paneel is vaak gemaakt van vilt, wat ze makkelijk te monteren maakt. Je verdeelt de kit gelijkmatig over de achterkant van het paneel en drukt het paneel stevig van boven naar beneden tegen de muur aan. Zodra hij stevig vastzit kun je hem loslaten en zit hij goed op zijn plek.

Schuim voor hoge geluidsabsorptie

Wanneer je op zoek bent naar een goede geluidsabsorptie wordt er vaak gekozen voor schuimpanelen. Deze panelen komen in veel verschillende soorten. Zo heb je bijvoorbeeld gladschuim, noppenschuim en piramideschuim. Dit zijn voor het  verbeteren van de akoestiek in de ruimte de populairste soorten.

Waarom ze zo populair zijn? Door de dichtheid van de schuimpanelen hebben ze een zeer hoge geluidsabsorptie. Dit maakt ze perfect akoestische panelen voor veel verschillende ruimtes. Vaak worden ze gebruikt in bijvoorbeeld geluidsstudio’s. Ze zorgen op die manier ervoor dat de galm of echo weggenomen wordt en ook dat je alles beter kunt horen.

Het is over het algemeen een goede, zeer efficiënte en betaalbare optie als akoestisch paneel. Daarnaast zijn ze ook zeer makkelijk te monteren. Ze komen meestal met een zeer sterke zelfklevende strip aan de achterzijde. Dit zorgt ervoor dat je ze simpelweg alleen op hoeft te plakken en je direct verschil zult merken in de akoestiek in de ruimte.

Verschillende soorten baffles (soort akoestische panelen)   

Voorbeeld van akoestische panelen baffles in een thuisstudio

Zeker in grote entreehallen, kantoren, klaslokalen of grote bedrijfshallen kan er een oorverdovende galm zijn. Dit zijn ook locaties waar je niet zo makkelijk schuimpanelen kunt ophangen. Dit zal zeker in een hal met hoge plafonds geen effect hebben op het geluid en de harde galm. In dat geval moet je op zoek gaan naar een groter element dat goed geluid absorbeert om de akoestiek te verbeteren. Hier zijn baffles voor uitgevonden. Hierboven staat een afbeelding die we hebben gemaakt van baffles (zie op het plafond) in een thuisstudio.

Wat is een baffle precies?

Een baffle is een groot element dat in een ruimte gehangen kan worden. Dit zijn grote elementen die van hoogwaardige materialen zijn gemaakt die erom bekend staan veel geluid te kunnen absorberen. Door het plaatsen van baffles in een ruimte kun je op een makkelijke en stijlvolle manier de akoestiek in een ruimte verbeteren.

Verschillende soorten en maten akoestische panelen

Baffles zijn er in veel verschillende soorten en maten en zijn daarom ook op heel veel locaties toepasbaar. Zo zijn er baffles die net een kunstwerk lijken. Dit kan weer een prachtige blikvanger zijn in  een grote entreehal of in een museum ontvangsthal. Hier hangen ze vaak aan hoge plafonds en moeten ze veel galm wegnemen. Dit soort kunstwerken zijn ideaal voor een openbare ruimte, maar kunnen bijvoorbeeld in een klaslokaal of kantoor weer te afleidend zijn.

Minder opvallende versies

Voor klaslokalen, kantoren of soortgelijke ruimtes zijn er andere soort baffles waar je uit kunt kiezen. Deze baffles zien er veel meer basic uit en vallen minder op in de ruimte. Zo zijn er plafondpanelen, die aan het plafond lijken te zweven in de ruimte. Deze soort akoestische panelen zijn een stuk minder storend en zullen ook niet zo snel afleiden. Ook zijn er vergelijkbare panelen die aan de wand gemonteerd kunnen worden. Op deze manier heb je wel de voordelen van een betere akoestiek in een ruimte, maar zal je er niet de hele tijd naar willen kijken.

Akoestische panelen in het interieur

Door de vele verschillende soorten akoestische panelen waar je uit kunt kiezen, kan het soms moeilijk zijn om deze in je interieur te verwerken. Zeker op bijvoorbeeld kantoor, een conferentiezaal of een klaslokaal wil je geen akoestische panelen monteren die afleidend werken. In dat geval kun je beter kiezen voor subtiele en onopvallende akoestische panelen.

Voor op kantoor of in klaslokalen zijn er bijvoorbeeld ook panelen die in een systeemplafond verwerkt kunnen worden. Op deze manier wordt de akoestiek in de ruimte verbeterd, maar zal het geheel niet opvallen.

Ook thuis kun je ervoor kiezen om voor een minder opvallende manier te gaan. Er zijn mooie akoestische panelen die als een doek over een frame gespannen worden. Door deze in dezelfde kleur als de wand te kiezen, zal het bijna niet opvallen dat er een akoestisch paneel geplaatst is. Ook een spanplafond monteren zou bijvoorbeeld kunnen zorgen voor een betere akoestiek in een ruimte.

Hoe kies je de juiste akoestische panelen?

Zeker met zo’n groot aanbod aan akoestische panelen kan het maken van de juiste keuze onmogelijk voelen. Er zijn zoveel verschillende soorten, maten, kleuren en toepassingen, hoe weet je nu welke het beste is voor je?

Stap 1: Goed plan opstellen

Voordat je op zoek gaat naar verschillende akoestische panelen moet je beginnen met het maken van een goed plan en je wensen duidelijk op een rijtje zetten. Bedenk vooraf goed waar de akoestische panelen aan moeten voldoen. Gaat dit alleen om het verminderen van een galm in de ruimte of wil je ook dat het geluid goed gedempt wordt om overlast te voorkomen? Ook moet je goed bedenken in welke ruimte je de akoestische panelen wilt plaatsen. In een kantoorpand, entreehal of muziekstudio moeten hele andere soort panelen gebruikt worden.

Stap 2: Wat is je doel?

Wanneer je je plan, je eisen en je doel op een rijtje hebt, weet je vaak al in welke richting je moet gaan zoeken.

Thuisstudio

Om te beginnen zullen we kijken naar bijvoorbeeld akoestische panelen voor een thuisstudio. Voor een thuisstudio is het belangrijk dat er een goede geluidsisolatie is. Dit is zowel belangrijk voor het wegnemen van de galm, maar ook om de overlast voor buren of huisgenoten te beperken.

De beste optie hiervoor zijn schuimpanelen. Welke soort schuimpanelen het beste bij jou passen is afhankelijk van de grootte van de ruimte en hoeveel demping je nodig hebt. Hierbij moet je kijken naar de dichtheid van het schuim op de panelen. Hoe hoger de dichtheid is, hoe meer geluid hij zal absorberen.

Entreehal

In een entreehal mag je best wel kiezen voor een mooie blikvanger in de ruimte. Vaak hebben entreehallen hoge plafonds, wat voor erg veel galm zorgt. Je moet hier kiezen voor akoestische panelen die grote elementen zijn en daardoor veel geluid op kunnen nemen. Stijlvol uitziende baffles komen hier vaak erg goed tot hun recht. Deze panelen worden aan het plafond gemonteerd en hebben vaak een mooie uitstraling.

Kantoor

Ook voor op kantoor zijn baffles een goede oplossing tegen een galm en voor het verbeteren van de akoestiek. Voor op kantoor wordt er vaak alleen gekozen voor akoestische panelen die aan de wand bevestigd zijn en wat minder opvangen. Hoe minder ze opvallen op kantoor, hoe minder ze het personeel kunnen afleiden.

Thuis

Als je op zoek bent naar akoestische panelen voor thuis, kun je alle kanten op. Er zijn mooie houten panelen die je aan de wand bevestigen en de ruimte direct een prachtige stijlvolle uitstraling geven. Daarnaast zijn er ook mooie wandpanelen die je kunt monteren die niet opvallen of een mooi plafondeiland dat wegvalt tegen het plafond. Zo kun je zelf kiezen of je het akoestische paneel in je woning wilt wegwerken in je interieur of juist een blikvanger van wilt maken.

De 3 beste akoestische panelen

Onze geluidsexperts hebben maandenlang onderzoek gedaan naar de beste akoestische panelen. Zoals in de eerdere alinea’s stond beschreven zijn er vele verschillende soorten akoestische panelen. Omdat er vele verschillende toepassingsmogelijkheden zijn hebben we uit een selectie van tientallen producten een drietal gekozen waarvan wij zeker zijn dat het (een van) de beste producten is op markt.

1

WoodUpp Akupanel

Foto van akoestische panelen van Woodupp
9Expert Score
Meest stijlvolle akoestische panelen op de markt

Als je op zoek bent naar zeer stijlvolle akoestische panelen, zit je met deze WoodUpp Akupanel helemaal goed. Ze worden gemaakt van prachtige lamellen op wanden en plafonds, wat direct een mooie en moderne uitstraling aan de ruimte zal geven. De lamellen zullen dan ook echt een onderdeel zijn van het interieur en het zal niet opvallen dat het een akoestisch paneel is.

Het paneel zelf werkt geluiddempend en zal de akoestiek in de kamer snel verbeteren en de galm wegnemen. De panelen worden van duurzame materialen en op een duurzame manier in Denemarken geproduceerd. Met dit paneel haal je echt vakwerk in huis!

Goede punt(en)
  • Stijlvol Design: De WoodUpp Akupanel akoestische panelen bieden een prachtig lamellenontwerp dat geschikt is voor zowel wanden als plafonds.
  • Integratie in het Interieur: Dankzij hun esthetisch aangename ontwerp vormen deze panelen een naadloos onderdeel van het interieur
  • Effectieve Geluiddemping: Het ontwerp van de panelen is niet alleen stijlvol, maar ook functioneel met uitstekende geluiddempende eigenschappen
2

PrimeAmbition Akoestische Panelen

Foto van akoestische panelen noppenschuim van Primeambition
8.5Expert Score
Professionele uitstralende akoestische noppenschuim

De geluidskwaliteit in je kamer, kantoor of thuisstudio verbeteren doe je makkelijk en snel met deze PrimeAmbition Akoestische panelen. Ze worden geleverd in een set van 12, wat voor de meeste standaard ruimtes het benodigde aantal is.

Ze zijn extra dik, waardoor ze zullen zorgen voor een goede geluidsisolatie. Door de afmeting zal je snel een grote oppervlakte kunnen bedekken voor de optimale demping. Het materiaal en de stevige plakstrip zorgen ervoor dat ze duurzaam zijn en een lange levensduur zullen hebben.

Goede punt(en)
  • Efficiënte Geluidsverbetering: De PrimeAmbition Akoestische panelen zijn specifiek ontworpen om de geluidskwaliteit te verbeteren. De resultaten waren meteen zichtbaar.
  • Groot Oppervlak Dekking: De afmetingen van de panelen zijn zodanig dat ze snel een grote oppervlakte kunnen bedekken. Dit vonden we heel makkelijk met het testen.
  • Duurzaamheid en Levensduur: De kwaliteit van het materiaal in combinatie met de sterke plakstrip garandeert dat de panelen duurzaam zijn. Dit zagen we ook echt terug in onze eigen test
3

Avint Goods

Foto van akoestische witte panelen van Avint
7.3Expert Score
Stijlvol en gemakkelijk te plaatsen

Deze Avint goods akoestische panelen zullen niet alleen zorgen voor een goede geluidsabsorptie, maar zien er ook nog eens erg stijlvol uit. Als je deze set besteld, krijg je 15 stuks thuis geleverd. Ze worden geleverd met een handige plaklaag  aan de achterzijde, wat ervoor zorgt dat ze zeer makkelijk te installeren zijn. Je kunt ze zo direct op de muur, deur of het plafond plakken.

De panelen zijn gemaakt van 100% polyester vezel, wat zorgt voor een efficiënte demping. Door de afmeting en de dikte van 9 mm zijn ze minder dik dan vergelijkbare varianten, maar bieden ze nog steeds goede isolatie.

Goede punt(en)
  • Stijlvol Design: De Avint goods akoestische panelen combineren functionaliteit met uitstraling
  • Ook deze is gemakkelijk te installeren, dit hadden we zelf ook snel ondervonden
  • Het materiaal is gemaakt van duurzaam materiaal, dit kan je zelf ook direct voelen
Geluidsdichtmaken.nl
Logo