Noppenschuim: Toepassingen, Voordelen en Koopgids

Noppenschuim kan voor verschillende dingen gebruikt worden. Meestal wordt het gebruikt in geluidsstudio’s. Het noppenschuim zorgt ervoor dat je minder een galm hoort en dat de kwaliteit van het geluid beter is. Het verbetert dus de akoestiek.

Wat is noppenschuim precies?

Noppenschuim wordt gemaakt van een hoogwaardige opencellig polyetherschuim. Dit schuim wordt gebruikt voor verschillende toepassingen. Over het algemeen wordt het voornamelijk gebruikt als geluidsisolatie. Het wordt dan ook vooral veel gebruikt in geluidsstudio’s.

Omdat het noppenschuim van opencellig polyetherschuim gemaakt wordt, is het een erg duurzaam materiaal en heeft het een zeer gelijkmatige celverdeling. Dit zorgt ervoor dat het geluid beter geabsorbeerd wordt en er een stuk betere akoestiek ontstaat in de ruimte.

De verschillende toepassingen

Foto van noppenschuim

Noppenschuim wordt over het algemeen meestal gebruikt in geluidsstudio’s om galm in de ruimte te verminderen. Denk hierbij aan een studio waar muziek opgenomen wordt of stemmen worden ingesproken. Het zorgt ervoor dat er geen galm of achtergrond geluiden opgenomen worden.

Ook voor mensen thuis of op kantoor wordt het steeds vaker toegepast. Zeker als er veel gebeld wordt of als je vanuit huis werkt kan het handig zijn. Voor nieuwere beroepen zoals bijvoorbeeld streamers wordt er ook vaak gekozen om noppenschuim te bevestigen aan de wanden. Zo krijgen ze het beste geluid. 

Op kantoor wordt het vaak toegepast omdat er in een lege ruimte snel een echo ontstaat. Wanneer iedereen stil aan het werk is en iemand begint te bellen kan dit tot ver door echoën. Ook kan het in conferentiezalen of vergaderruimtes zorgen voor irritaties omdat de echo de sprekers versterkt. Het noppenschuim absorbeert in dat geval al het geluid en zorgt ervoor dat het niet meer galmt en de akoestiek in de ruimte een stuk beter wordt.

Voordelen van noppenschuim

Het installeren van noppenschuim kan verschillende redenen hebben en dan ook verschillende voordelen bieden. Dit is natuurlijk maar net waar en hoe je ze installeert. Het grootste voordeel van noppenschuim is dat het de galm in de ruimte vermindert. Daardoor worden de akoestische prestaties in de ruimte verbeterd.

Niet alleen heeft het effect op het geluid in een ruimte, maar ook draagt het bij aan het isoleren van muren en plafonds. Daardoor treedt er ook verbetering van de energie-efficiëntie op. Zo kan met het installeren van noppenschuim zowel het geluid verbeterd worden, maar ook kun je de ruimte beter isoleren.

Waar moet je op letten bij het kopen van noppenschuim?

Als je noppenschuim gaat kopen zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Als eerst moet je kiezen welke soort noppenschuim je nodig hebt. Er kan onderling namelijk verschil zitten in de dichtheid van het schuim. Hoe hoger de dichtheid is, hoe meer het demping zal geven. Hoeveel demping je nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van waar je het schuim gaat plaatsen en wat het doel ervan is.  

Bevestigen

Daarnaast kan het verschillen hoe je het moet bevestigen. Er zijn varianten waarbij je met een systeem aan het oppervlak klikt, maar de meeste soorten bevestig je vaak direct op het oppervlak. Dit doe je met behulp van lijm of speciale kleefstrips. Deze worden vaak al meegeleverd met het noppenschuim of kun je er vaak direct bij bestellen. Let er hierbij wel op dat de manier van bevestigen past bij de ondergrond waarop je het gaat plakken. Sommige soorten lijm of kleefstrips zullen namelijk je muur kunnen beschadigen.

Absorptie garantie

Het noppenschuim moet op de juiste manier en in de juiste hoeveelheid worden aangebracht om de gewenste absorptie van het geluid te garanderen. Wanneer het te weinig stuks zijn zal de galm niet helemaal weggenomen kunnen worden, maar als je er weer te veel bevestigt kan het zijn dat er juist een dof geluid ontstaat. Dit is misschien ook niet helemaal wat je wenst. Let hierbij dan ook goed op voordat je het noppenschuim op de wand plakt.

Als laatste zullen er ook verschillende afmetingen en structuren zijn. Zo kun je ze vinden in  bijvoorbeeld 30 bij 30 cm, maar ook 50 bij 50 cm wordt vaak gekozen. Ook kunnen de structuren verschillend zijn. Sommige hebben de structuur van een eierdoos, de noppen,  en andere hebben weer de structuur van strepen.

De beste 5 noppenschuim van 2023

1

PrimeAmbiton Akoestisch panelen- 30 x 30 x 5 cm zelfklevend

9.2Expert Score
De beste noppenschuim op de markt

Als je nooit meer last wil hebben van een irritante echo of een gehorige ruimte, zijn deze PrimeAmbition akoestische panelen een goede oplossing voor je. Ze worden geleverd in een set van 12 en zijn extra dik, waardoor ze veel geluid kunnen absorberen.
Aan de achterzijde zit een super stevige plakstrip, wat ze erg makkelijk maakt in het ophangen. Door de diepe groeven zien ze er ook nog eens heel mooi uit aan de wand.

Goede punt(en)
 • Effectieve Geluidsabsorptie: De extra dikke samenstelling van de PrimeAmbition akoestische panelen biedt een uitstekende geluidsabsorptie
 • Installatiegemak: De panelen zijn ontworpen met gebruiksgemak in installatie
 • Esthetische Vormgeving: Niet alleen zijn de panelen functioneel, maar ze hebben ook diepe groeven die een aantrekkelijke en moderne uitstraling geven
2

What’s Good Akoestisch foam panels 25 kg/ m3 30 x 30 x 5 cm set x 12 tegels

8.5Expert Score
Professionele uitstralende noppenschuim

Deze What’s Good noppenschuim heeft de meest professionele uitstraling en werkt zeer effectief. Door de hoeveelheid groeven in het paneel hebben ze een hoge geluidsabsorptie. Door de groeven kun je ook een mooi en speels patroon op de wand creëren.
Ze zijn makkelijk te installeren door de meegeleverde stickers te gebruiken. Omdat deze er niet direct op zitten, zijn deze panelen ook in gehuurde ruimtes te gebruiken. Daarnaast zijn ze ook gemaakt van een brandveilig materiaal en zullen ze brand tegengaan en automatisch na 5 seconden doven.

Goede punt(en)
 • Hoge Geluidsabsorptie: De ingenieuze structuur met een aanzienlijke hoeveelheid groeven verhoogt de geluidsabsorptie
 • Brandveiligheid: Deze panelen zijn vervaardigd uit brandveilig materiaal, wat bijdraagt aan de veiligheid van de omgeving
 • Professionele uitstraling: Het noppenschuim heeft een zeer professionele uitstraling
3

IsoDemp professionele geluidsisolatie noppenschuim

7.3Expert Score
Europese hoge kwaliteit noppenschuim

IsoDemp levert topkwaliteit noppenschuim wat van een Europese fabrikant komt. De hoge dichtheid van het materiaal zorgt voor de beste geluidsabsorptie. Dit noppenschuim is zeer veelzijdig in te zetten en daarom voor veel particulieren te gebruiken. Het zou bijvoorbeeld ideaal werken voor een thuisstudio.

Het gaat om noppenschuim van een afmeting van 100cm bij 50cm, wat ervoor zorgt dat je niet veel losse panelen hoeft te installeren om het gewenste effect te krijgen. Ze zijn makkelijk op te hangen door de sterke zelfklevende laag. Dit maakt de montage van de panelen eenvoudig en snel te doen.  

Goede punt(en)
 • Europese Topkwaliteit: IsoDemp's noppenschuim wordt geproduceerd door een Europese fabrikant
 • Praktische Afmeting: Met panelen van 100cm bij 50cm biedt IsoDemp een praktische grootte
 • Eenvoudige Installatie: De panelen zijn voorzien van een sterke zelfklevende laag
4

NX sound Geluidsisolatie- zelfklevend- geluidsdemper- 50 x 50 cm

6.7Expert Score
NX sound Geluidsisolatie voor studios

NX sound akoestische panelen bieden je de perfecte oplossing voor het verbeteren van de kwaliteit van geluid in een ruimte. Ze zorgen er niet alleen voor dat het geluid gedempt wordt, maar ook dat je het zelf scherper kunt horen. Het schuim heeft een noppen vorm, wat ervoor zorgt dat de geluidsgolven gedeeltelijk worden afgebroken. Het schuim zit bevestigd op een sterke houten plaat, wat ze stevig en duurzaam maakt.

Je kunt ze aan de muur bevestigen met sterke zelfklevende pads die op de achterzijde zijn bevestigd. Dit maakt ze erg makkelijk en snel te installeren.

Goede punt(en)
 • Robuust en Duurzaam: De bevestiging van het schuim op een sterke houten plaat zorgt voor extra stevigheid en duurzaamheid
 • Ook hierbij geldt een eenvoudige installatie
5

Imperatoris akoestische panelen

5.9Expert Score
Hoogwaarde polytherschuim

Deze akoestische panelen van Imperatoris zijn gemaakt van hoogwaardige opencellig polytherschuim en zijn extra stevig dankzij de gelijkmatige celverdeling. Daarnaast is het schuim ook gemaakt met een vlamvertragende formule waardoor het ook veiligheid garandeert.

De dichte poreuze structuur kan echo verminderen en geluiden grotendeels absorberen en verminderen. Dit maakt ze ook ideaal voor elke ruimte. Ze hebben een lange levensduur en zijn makkelijk op de gewenste maat te snijden en te installeren. Ze worden geleverd met een sterke kleefstrip. Dit maakt ze erg makkelijk om te installeren. Je hoeft enkel het plastic van de kleefstrip te verwijderen en ze op de gewenste plek op te plakken.

Goede punt(en)
 • Hoogwaardig Materiaal: De akoestische panelen zijn vervaardigd uit opencellig polyetherschuim van hoge kwaliteit.
 • Veiligheid en Duurzaamheid: De panelen zijn extra stevig dankzij een gelijkmatige celverdeling en zijn bovendien voorzien van een vlamvertragende formule.
 • Efficiënte Geluidsreductie: De dichte poreuze structuur van de panelen is ontworpen om echo's te verminderen en geluiden te absorberen
 • Gebruiksgemak: Deze akoestische panelen zijn eenvoudig op maat te snijden en te installeren.

   Geluidsdichtmaken.nl
   Logo