Schutting geluidsdicht tegen herrie in je tuin?

In je tuin wil je tot rust komen en van het lekkere weer genieten. Geluidsoverlast, van een nabijgelegen weg of de buren, kan dit verstoren. Hoe kun je dit nu verhelpen? Er bestaan meerdere manieren voor. De populairste optie is het geluidsdicht maken van de schutting. Hoe je dat het beste doet lees je hier. 

Overlast in de tuin komt vaak voor

Je bent niet de enige die geluidsoverlast heeft in de tuin. Woon je aan een drukke weg of spoorlijn, dan hebben je buren hier waarschijnlijk ook last van. De buren kunnen trouwens ook de bron van de overlast zijn. Denk hierbij aan schreeuwende kinderen of een kletterend watervalletje. Zo zijn er nog tal van andere factoren die overlast veroorzaken. Ongeacht de bron; de overlast kan worden verminderd door het geluidsdicht maken van de schutting. Natuurlijk niet 100%, maar het maakt wel degelijk een groot verschil. 

Waarom een normale schutting niet voldoet

Waarom voldoet een normale schutting niet? Schuttingen zijn vaak gemaakt van houten planken. Deze worden om en om tegen een dwarslat bevestigd. Anders dan bij een muur, zit tussen de planken veel ruimte. Dit zijn eigenlijk enorme geluidslekken, waardoor de dempende werking minimaal is. Kortom: normale schuttingen dempen geluid niet of nauwelijks. 


schutting geluidsdicht maken

Schutting geluidsdicht maken: opties

Er zijn diverse manieren om een bestaande schutting meer geluidsdicht te maken. Elke heeft zo z’n voor- en nadelen. Deze worden hieronder toegelicht.

Planten

De mooiste oplossing is het plaatsen van struiken en planten tegen de schutting aan. Op deze manier wordt een aantal van de kieren en gaatjes gedicht. Planten zijn niet heel effectief qua isolatie, maar maken wel degelijk een verschil. Wil je een makkelijke, goedkope én mooie oplossing, kies er dan voor om er planten tegenaan te zetten. 

Schutting met kokosmatten

Een andere, maar duurdere, optie, is om kokosmatten tegen de schutting te plaatsen. Deze hebben een hoge geluidsabsorberende werking. Doe je dit, dan kan dat voor een geluidsreductie van wel 30 decibel zorgen! Kokos ziet er ook nog eens natuurlijk uit en past daarom prima in de tuin. Kokosmatten of platen zijn overigens goed te combineren met klimop of andere planten. Dit ziet er nog mooier uit en dempt geluid nog effectiever. 

Rubberen matten

De minst mooie maar meest effectieve manier om je schutting geluidsdicht te maken is het plaatsen van rubberen matten. Rubber werkt bijzonder goed als geluidsisolatie. Rubberen matten/platen zijn goedkoop en eenvoudig tegen de schutting aan te schroeven. Het grootste nadeel is het uiterlijk. Deze matten zijn niet mooi, vooral vanwege hun donkere kleur. 

Zelf akoestische schutting bouwen

Ben je handig aangelegd? Dan kun je ook zelf een nieuwe, akoestische schutting bouwen. Zo kun je die op verschillende manieren zo geluidsdicht mogelijk maken. 

Bouw je zelf een akoestische schutting, houd dan rekening met de volgende zaken. 

Hoogte

Ten eerste is de hoogte van de schutting van groot belang. Het liefste heb je een zo hoog mogelijke. Dit is echter niet altijd mogelijk, aangezien je dan te maken krijgt met gemeentelijke restricties en vergunningsaanvragen. Een relevante factor voor de hoogte is de afstand tussen de geluidsbron en de ontvanger. Hoe groter deze afstand, hoe belangrijker de hoogte van de schutting is.

Houd bij de plaatsing van je schutting altijd rekening met de gemeentelijke restricties én je buren! 

Gewicht

Meer massa zorgt voor betere weerstand tegen geluid. Dat geldt voor het isoleren van een kast of een kamer, maar natuurlijk ook voor de tuinafscheiding. Maak daarom gebruik van zware materialen voor de nieuwe schutting. Voorbeelden hiervan zijn massief hout of zelfs beton. Je kunt hem ook ‘verzwaren’ met de eerder genoemde rubberen matten of kokosplaten. 

Voorkom geluidslekken

Normale schuttingen hebben gaten en kieren. Dit werkt allesbehalve geluidsisolerend. Bouw daarom een dichte, gesloten schutting zonder geluidslekken. 

Kant-en-klaar oplossingen

Heb je geen zin om zelf te moeten klussen? Dan zijn er altijd nog de kant-en-klaar oplossingen. Deze zijn duurder, maar besparen je veel tijd en moeite. Zo kun je onder andere betonnen schuttingen, Kokowall® tuinschermen, Greenwall geluidsschermen en andere geluidswerende schuttingen kopen. 

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo