Kamer geluidsdicht maken doe je zó

Kamer met geluidsoverlast?

Heb je in één of meerdere kamers overlast van geluid? Bijvoorbeeld van een nabijgelegen weg, spoorlijn, vliegveld of iets anders? Dan zijn er verschillende manieren waarop je deze kamer geluidsdicht kunt maken. Uit onderzoek blijkt dat geluidsoverlast slecht is voor je algehele gezondheid. Ook kan het je stemming en gedrag op een negatieve manier beïnvloeden. Als jij daar oom last van heb, maak je kamer dan gewoon geluidsdicht. Wij geven alvast wat handige tips.

Kamer isoleren tegen geluid

Isoleren voor geluidsstudio

Je kunt overlast ervaren van buitenaf. Maar je kunt natuurlijk ook zelf voor overlast zorgen. Bijvoorbeeld als je een opnamestudio hebt en gewoon muzikant bent. Je kunt de buren ook vrijwaren van het gehuil uit de babykamer. In zulke gevallen zorg je er dus voor dat er geen of minder geluid uit de kamer komt, in plaats van binnenkomt. Beide vormen van geluidsisolatie kennen een geheel eigen aanpak.  

Twee soorten isolatie tegen geluid

Het verminderen van geluidsoverlast kan op twee manieren:

  1. geluidsisolerende materialen
  2. geluidsabsorberende materialen

Geluidsisolerende materialen houden geluid van buitenaf tegen. Dit kan zowel geluid van buiten het huis als geluid vanuit een andere ruimte in het huis zijn. Geluidsabsorberende materialen daarentegen, verbeteren de akoestiek in een kamer. Ook zorgen geluidsabsorberende materialen ervoor dat het geluid minder gemakkelijk de ruimte ontsnapt. Tenminste, als je ze tegen de muur aanbrengt.

Wat kost geluidsdicht maken kamer?

Veel mensen denken bij geluidsisolatie meteen aan langdurige verbouwingen met een flink prijskaartje. Dit hoeft gelukkig niet. Er zijn namelijk tal van uiteenlopende manieren waarop je geluidsoverlast kunt verminderen. Je hoeft echt geen duizenden euro’s uit te geven. Afhankelijk van wat je wilt, ben je ergens tussen de paar tientjes en een paar honderd euro kwijt. Ga je een professionele studio bouwen? Dan loopt het natuurlijk wel in de papieren.

Schuimpanelen

De populairste én goedkoopste optie om geluidsoverlast te verhelpen is het plaatsen van schuimpanelen op de muren. Echter, wat veel mensen zich niet realiseren is dat deze panelen voornamelijk geluidsabsorberend zijn. Dit houdt in dat deze wandpanelen de akoestiek in een ruimte verbeteren en overlast voor anderen voorkomen, maar niet het meest effectief zijn in het isoleren van geluid van buiten de kamer.

9.4Expert Score
De beste schuimpanelen op de markt

Deze akoestische panelen zijn een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een betaalbare oplossing voor geluidsbeheersing. De zelfklevende achterkant maakte de installatie verrassend eenvoudig en de esthetische waarde van het noppenschuim voegt een professioneel tintje toe aan mijn thuisstudio.

Positieve punten
  • Eenvoudige installatie dankzij de zelfklevende achterkant.
  • Visueel aantrekkelijke ontwerp dat een professionele uitstraling geeft aan de ruimte.
  • Effectieve geluidsbeheersing die bijdraagt aan een betere geluidskwaliteit en opname-ervaring.


tochtstrip

Tochtstrip & deurveeg

Wil je voor zo min mogelijk geld geluidsoverlast verminderen, dan moet je kijken naar tochtstrips en deurvegen. Het meeste geluid is namelijk afkomstig van je deur. Dankzij tochtstrips en deurvegen wordt een groot deel van dit geluid tegengehouden. Het monteren van een deurveeg en tochtstrips is slechts een half uur werk en is bovendien spotgoedkoop. Ligt je budget wat hoger, dan zijn schuimpanelen ook een aanrader. Gezamenlijk kunnen deze drie oplossingen een groot deel van het overlast verhelpen. 


Tip: verberg je schuimpanelen achter kunst!

Niet iedereen is fan van het uiterlijk van geluidsabsorberende panelen op de muur. Een handige truc hiervoor is om wat (goedkope) schilderijen te kopen en vervolgens op maat gesneden schuimpanelen in de holle achterkan van het doek te plaatsen. Zo krijgt de kamer niet het uiterlijk van een opnamestudie, maar geniet je toch de voordelen van de akoestische panelen. 

foam isolatie geluid

Massief houten deur

Veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk een goede deur is. Heb je een deur met een holle kern, dan helpen tochtstrips en een deurveeg wel degelijk, maar uiteindelijk zal het geluid door de deur zelf komen. De oplossing hiervoor is simpel: schaf een massief houten deur aan. Dit kost zo’n €200,-, maar dan heb je wel een zo goed als geluidsdichte deur. 


deur isoleren

Gordijnen

Naast de deur zijn de ramen ook een bron van geluidsoverlast. Geluidswerende gordijnen werken zowel geluidsabsorberend als geluidsisolerend. Enerzijds nemen zij geluiden uit de kamer zelf op, anderzijds houden ze ook geluid van buiten de kamer tegen. Niet elk gordijn werkt echter geluidswerend. Doorgaans heb je hiervoor een zwaarder geluidswerend gordijn nodig. Er zijn tal van verschillende aanbieders van speciale geluidsisolerende gordijnen. Elk van deze heeft zo zijn eigen technieken om gordijnen meer geluidswerend te maken. Andere voordelen van goede gordijnen zijn de verduisterende en warmte-vasthoudende eigenschappen. Ligt je budget echt hoog, dan kan er ook worden gekeken naar rolluiken. 

Het is lastig om er een absoluut getal aan te hangen, maar over het algemeen kunnen goede geluidsisolerende gordijnen een verschil van zo’n 7 decibel maken. 


Tapijt voor geluidsdicht maken van kamer

Een andere gemakkelijke oplossing voor het geluidsdicht maken van een kamer is het neerleggen van tapijt of een kleed. Dit vooral aan te raden aan mensen die in een appartement wonen. Op deze manier wordt het geluid van de onderburen gedempt en hebben zij ook minder last van jou. In principe werkt elk kleed hiervoor, maar over het algemeen geldt: hoe dikker het kleed, hoe beter de geluidsisolatie. Een andere manier om de geluidsisolatie te verbeteren is het plaatsen van een laag vinyl met geluidsdemping onder het tapijt of het kleed. Op deze manier wordt het geluid nog beter gedempt. 


kamer geluidsdicht maken

Andere oplossingen

Woon je in een appartement, dan kun je ook overlast ervaren van de bovenburen. Plafondtegels bieden in dit geval uitkomst. Deze zijn doorgaans niet goedkoop, maar zijn wel effectief. Het plaatsen van akoestische plafondtegels doe je met lijm. Ook zijn er zelfklevende akoestische tegels. 

Akoestiek kamer verbeteren

Eerder werd al het onderscheid gemaakt tussen geluidsisolatie en geluidsabsorptie. Is het probleem niet het geluid van buiten het huis, maar vanuit andere kamers in het huis, dan kan geluidabsorptie al een groot verschil maken. In andere woorden: het verbeteren van de akoestiek zet zeker zoden aan de dijk! Dit kan worden gedaan door: 

  • plaats wanddecoratie, schuimpanelen of beide
  • kies stoffen meubels 
  • splits grote ruimtes, zoals woonkamers, op met behulp van meubels 
  • plaats accessoires, zoals planten of lampen

Heb je last van een apparaat in de kamer? Bouw er dan een kast omheen.


isolatie geluid

Geluidsdichtmaken.nl
Logo