Glaswol geluidsisolerend: Wat moet je weten

Geluidsisolatie toepassen in een ruimte kan nogal een speurtocht zijn. Want er zijn zoveel vormen van geluidsisolatie beschikbaar, hoe weet je nu welke methode de juiste is? Dat kan heel erg verwarrend zijn. glaswol geluidsisolerend is nu eenmaal niet goedkoop en als je dan overgaat op geluidsisolatie, dan wil je er ook zeker van zijn dat je een goede investering doet. Glaswol is een techniek die steeds populairder wordt bij geluidsisolatie, en dat is niet zonder reden!

De werking van glaswol geluidsisolerend

Het is erg interessant om te ontdekken hoe geluid werkt. Door te begrijpen hoe geluid zich verplaatst begrijp je ook waarom geluidsisolatie belangrijk is en hoe verschillende technieken het geluid om weten te vormen. Geluid wordt gevormd door trillingen, en deze trillingen worden weer omgezet in geluidsgolven.

Je hebt verschillende soorten geluiden. Zo heb je luchtgeluid en contactgeluid. Wanneer je spreekt van luchtgeluid dan heb je het bijvoorbeeld over spraak, muziek, geluid geproduceerd door machines maar ook auto’s en andere voertuigen die passeren langs jouw huis. Contactgeluid ontstaat door bijvoorbeeld lopen op de vloer en trap maar ook machines die trilling geven zoals een wasmachine.

Overlast door geluid

Wanneer er geen goede geleiding van het geluid plaatsvindt dan krijg je al snel te maken met overlast omdat het geluid bijvoorbeeld makkelijk via de muren doordringt bij de buren maar ook doordat geluid zodanig kan vervormen dat het schel klinkt, of nagalmt. Dit zie je vaak bij vrije kale ruimtes. Er zijn dan weinig objecten om het geluid mee te laten kaatsen.

Geluidsoverlast is een serieus probleem. In eerste instantie leidt het vaak tot ruzies en irritaties bij buren onderling of andere omwonenden. Maar daarnaast kan geluidsoverlast ook leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Denk aan depressies, verhoogde stress en slapeloosheid. Het kan zelfs leiden tot ziekmeldingen of langdurige ziekte door spanning, stress en oververmoeidheid.

Een goede glaswol geluidsisolerend is dus erg belangrijk en kan veel ellende voorkomen. Niet alleen voor de buren, maar ook voor je eigen rust, comfort en gezondheid.

Verschillende vormen van geluidsisolatie

Er zijn verschillende manier om geluidsisolatie toe te passen in een ruimte. De meest bekende van allemaal is de vloer geluidsisolatie. Denk daarbij aan de ondervloer die je plaatst voordat je laminaat of een andere dekvloer legt. Maar ook muurisolatie is een goede manier om geluidsisolatie toe te passen. Ook met muur geluidsisolatie heb je meerdere mogelijkheden.

Glaswol is een populaire manier om geluidsisolerende maatregelen te treffen in een ruimte.

Wat is glaswol en hoe werkt glaswol geluidsisolerend?

Glaswol is een zeer populair middel dat gebruikt wordt om geluidsisolatie te bewerkstelligen. Glaswol is wordt gemaakt van zand en glas. Het wordt op een bepaalde manier gefabriceerd zodat het handig te snijden of te knippen is en je er ruimtes mee op kunt vullen zodat geluid geabsorbeerd kan worden in de glaswol.

Glaswol kan voor meerdere toepassingen gebruikt worden. In de bouw wordt het vaak ingezet om spouwmuren mee te vullen maar het kan ook prima gebruikt worden onder vloeren en in kruipruimtes. Glaswol is erg makkelijk in gebruik en qua kosten ook nog eens zeer goedkoop.

De voordelen van glaswol geluidsisolerend

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat glaswol erg makkelijk in gebruik is en goedkoop in de aanschaf. Maar er is meer waardoor glaswol een goede oplossing is voor geluidsisolatie. Dat glaswol geluidsisolerend werkt is namelijk niet alleen toe te schrijven aan het gebruiksgemak maar door de unieke opbouw van de vezels. Glaswol levert altijd een optimale geluidsisolatie.

Nog een ander voordeel is dat het erg goed in kleine ruimte gebruikt kan worden. Met veel andere geluidsisolatie materialen zoals geluidsisolatie panelen is dit niet het geval. Je kunt in principe iedere ruimte behandelen met glaswol.

De nadelen van glaswol geluidsisolerend

Zijn er dan ook nadelen aan glaswol te noemen? Dat glaswol geluidsisolerend is, dat is een feit, maar er is wel iets anders waar je rekening mee moet houden en dat is wanneer je glaswol gaat plaatsen. Glaswol staat er namelijk om bekend dat het jeuk kan veroorzaken. En dat is natuurlijk iets wat je liever niet wilt.

Als je dus glaswol gaat plaatsen is het heel erg belangrijk om beschermende kleding te dragen, in elk geval handschoenen en zorg ervoor dat je armen niet bloot zijn. Het gebruik van glaswol is niet gevaarlijk voor de gezondheid en mocht je jeuk krijgen dan zal je het gewoon overleven, maar prettig is uiteraard anders. Een goede voorbereiding is dus echt wel cruciaal.

Waar glaswol geluidsisolerend kopen?

Wanneer je glaswol geluidsisolerend wilt gaan gebruiken voor geluidsisolatie dan is het verstandig om eerst de prijzen goed te vergelijken. In principe kun je bij iedere bouwmarkt wel terecht voor glaswol. Maar er zijn veel leverancier op het gebied van glaswol en de prijzen maar ook de kwaliteit kunnen enorm verschillen.

Waar je zeker op moet letten tijdens de aanschaf van glaswol is de dikte van de glaswol geluidsisolerend. Dikker materiaal zorgt voor een betere absorptie van geluid. Als je dus een goedkope glaswol ziet maar deze is aan de dunne kant dan kun je dus op je vingers nagaan dat de kwaliteit ervan waarschijnlijk minder zal zijn omdat het ook minder geluid kan absorberen.

Dit zijn wel belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden want ook al is de glaswol niet duur qua aanschaf, je wilt natuurlijk wel het allerbeste resultaat. Het moet wel een investering zijn voor op de langere termijn.

Glaswol geluidsisolerend zelf plaatsen of uitbesteden?

De grote vraag als je glaswol geluidsisolerend wilt aanschaffen is of je het zelf gaat doen of dat je het uit gaat besteden. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, qua moeilijkheidsgraad is het niet lastig om glaswol te plaatsen. Zelfs als je niet handig bent met bouwen of verbouwen is het plaatsen van glaswol geluidsisolerend makkelijk te doen. Op internet kun je hier ook genoeg filmpjes over vinden.

Het is echter wel een bewerkelijke klus, en als je bang bent voor jeuk of je wilt zeker zijn dat het goed gebeurt dan is het misschien beter om er iemand voor in te huren. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt. Alleen hier ben je dan natuurlijk wel meer geld voor kwijt. Dus dit is een hele persoonlijke keuze.

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo