De 5 beste stille aggregaten

Een aggregaat kan een echte nachtmerrie zijn door de hoeveelheid geluid die deze kan produceren. Helemaal als je een aggregaat gebruikt voor op de camping kunnen jijzelf en de omliggende buren last hebben van het geluid dat geproduceerd wordt. Wanneer je dit geluid terug zou willen dringen dan zou je het best kunnen kiezen voor een van de stille aggregaten die er te vinden zijn. Wat is een stille aggregaat en wie zouden deze kunnen gebruiken? 

Wat is een stille aggregaat?

Een stille aggregaat is een aggregaat dat minder dan 60 decibel aan geluid produceert. Als je een aggregaat hebt die onder die 60 decibel blijft, dan heb je een heel stil apparaat gekocht. Als we het hebben over 60 decibel, dan zou je kunnen denken aan vergelijkende geluiden als de vaatwasser, een naaimachine, een wasmachine of een wasdroger.

Met een aggregaat heb je een machine in huis waarmee je energie op kan wekken. Met een aggregaat zijn er verschillende soorten energie op te wekken. Een aggregaat wordt over het algemeen gebruikt op plaatsen waar niet direct netstroom voorhanden is of op plaatsen waar een noodoplossing voor handen moet zijn op het moment dat er een storing voordoet op de netstroom.

Hoe gebruik je een stille aggregaat

Een aggregaat bestaat uit twee onderdelen. Dit zijn de motor en de generator. De motor zal over het algemeen een verbrandingsmotor zijn. Met een verbrandingsmotor wordt de brandstof omgezet naar mechanische energie. Dit noemen ze ook wel bewegingsenergie. In de generator wordt de elektrische energie omgezet naar wisselspanning.

Voor wie zijn stille aggregaten geschikt?

Stille aggregaten worden vaak gebruikt op campings of met het reizen met een camper. Hiermee wordt het geluid dat geproduceerd wordt voor het opwekken van energie beperkt. Wat veel prettiger is voor jezelf en de mensen die om jullie heen zullen staan op de camping.

Daarnaast worden aggregaten vaak gebruikt bij ziekenhuizen. Als er stroomuitval is, dan is er altijd een back-up waardoor de ziekenhuiszorg gewoon door kan gaan zonder dat de patiënten die in het ziekenhuis verblijven de dupe zullen worden van de stroomstoring aan de netstroom.

Ook in de bouw wordt er vaak gebruik gemaakt van stille aggregaten. Als er huizen gebouwd worden dan is het waarschijnlijk dat de netstroom nog aangelegd moet worden waardoor de inzet van aggregaten eerst noodzakelijk zal zijn voor het opstarten en voltooien van de bouwwerkzaamheden tot de netstroom aangesloten zal zijn.

Waar moet je op letten als je een stille aggregaat gaat kopen?

Wanneer je op zoek gaan naar een stille aggregaat zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen is het vermogen van de aggregaat een van de dingen waar rekening gehouden mee dient te worden.

Daarnaast is ook het gewicht van het aggregaat belangrijk. Als je hem regelmatig moet verplaatsen is het wel fijn als het een beetje een acceptabel gewicht heeft dat makkelijk verplaatst kan worden op de momenten dat dat noodzakelijk is.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de duur van de werking van het aggregaat. Je hebt er natuurlijk niets aan als de aggregaat tijdens de klus uit zal vallen en je daardoor niet meer verder kan gaan met de werkzaamheden die je aan het doen was.

Als laatst is het natuurlijk belangrijk dat je let op het aantal decibellen dat het aggregaat produceert. Om er zeker van te zijn dat je een stille aggregaat hebt gekocht moet je een aggregaat kopen die minder dan 60 decibellen aan geluid produceert. Alles daarboven valt niet onder de stille aggregaten.

Het onderhoud van een stille aggregaat

Bij het onderhouden van je aggregaat op de juiste manier komt nog best wat kijken. Wanneer je de aggregaat goed onderhoudt ben je er zeker van dat je veel langer gebruik kan blijven maken van het aggregaat. 

Hierbij is het dan ook belangrijk dat je de motor en de onderdelen die daarbij horen schoonmaakt. Als de aggregaat 100 uur heeft gedraaid is het verstandig om de brandstof te verversen. Vervang hierbij ook meteen het oliefilter als je toch alles uit elkaar hebt liggen. Wanneer je het aggregaat weinig gebruikt dan moet je de oliefilter jaarlijks verwisselen.

Let er goed op dat de regeling van de kleppen goed afgesteld staan en vervang het luchtfilter nadat de aggregaat 200 uren heeft gedraaid. Het is ook belangrijk om jaarlijks de bougies van het aggregaat te vervangen.

Bij het verlagen van de bougies is het ook belangrijk dat je de carburateur schoonmaakt of schoon laat maken. Dit kan alleen als je de carburateur helemaal uit elkaar haalt. Alleen op die manier kun je de sproeiers en kanalen uitblazen en schoonmaken met benzine.

Als je je aggregaat op deze manier weet te onderhouden, dan kun je er zeker van zijn dat je veel langer gebruik kan blijven maken van je machine.

De beste 5 Stille aggregaten van 2023

1

Hyundai HY2000Si Benzine generator

9.2Expert Score
Nooit meer zonder stroom met deze krachtpatser

Deze Hyundai HY2000Si zorgt ervoor dat jij nooit meer zonder stroom komt te zitten op ongewenste momenten. Maak je bijvoorbeeld gebruik van medische apparatuur die op stroom gaat dan kan je met deze aggregaat even vooruit. Deze stroomaggregaat heeft een 4takt benzinemotor en kan een vermogen leveren van 2000 Watt.

Goede punt(en)
 • Continue vermogen van 2000 Watt
 • Geeft een waarschuwing bij laag oliepeil
 • Lucht gekoeld
2

Draagbaar powerstation van Topshak

foto van een Draagbaar powerstation van Topshak
8.6Expert Score
Je eigen stroomvoorziening altijd bij je met deze handige generator

Deze stroomgenerator is zeer handig om te gebruiken. Zit je even zonder stroom of heb jij een klusje waar op dat moment geen stroom is dan kun je deze generator gebruiken. Te gebruiken voor meerdere doeleinden

Goede punt(en)
 • Licht in gewicht
 • Voorzien van extra onderdelen
 • Verschillende uitgangen
3

Powerstation met USB uitgang

foto van een Powerstation met USB uitgang
8.2Expert Score
Handige generator met een max 450 Watt output USB-C

Dit stroomstation is voorzien van meerdere uitgangsmogelijkheden zoals onder andere USB-C. Superhandige in deze digitale wereld. Even wat opladen op de camping? Sta je in een lange file en heb je stroom nodig? Dit stroomstation zal jou ervan voorzien

Goede punt(en)
 • Grote capaciteit batterij
 • Veel verschillende uitgangen
 • Meerdere oplaadmogelijkheden
4

Scheppach stroomvoorziening draagbaar

foto van een Scheppach stroomvoorziening draagbaar
7.7Expert Score
Fijne draagbare stroomvoorziening van Scheppach

Deze generator is voorzien van een 2 takt motor en luchtgekoeld. Supermakkelijk in gebruik en levert genoeg stroom om jou uit de brand te helpen. De generator loopt op mengsmering en is luchtgekoeld. De aggregaat is voorzien van een overbelastingbeveiliging

Goede punt(en)
 • Voorzien van beveiliging tegen overbelasting
 • Lichtgewicht en compact ontwerp
 • Heeft rubberen voetjes tegen trillingen
5

1800 Watt benzine aggregaat

foto van een 1800 Watt benzine aggregaat
7Expert Score
1800 Watt benzine aggregaat op benzine

Een klusje maar daar geen stroomvoorziening? Deze aggregaat haalt je uit de brand. Handig om mee te nemen en genoeg kracht om een aanzienlijke hoeveelheid wattage te leveren

Goede punt(en)
 • Maximaal vermogen van 3000 Watt
 • Voorzien van overbelastingmeter, spanningsmeter en oliepeilmeter
 • Licht in gewicht

   Geluidsdichtmaken.nl
   Logo