Lader maakt piepend geluid: opgelost in 7 stappen

“Hé, wat hoor ik nou?”. Je herkent het moment vast wel. Opeens hoor je een irritant, hoog geluid dat lastig te traceren is. Al snel ontdek je dat het geluid afkomstig is van de lader van je telefoon. Ook andere laders, zoals die van je tablet of laptop, kunnen een vervelend geluid produceren. Wat kun je hier nou aan doen? Dat lees je hier. 

Is de lader wel veilig?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of de lader nog wel veilig is. Hoe lang gebruik je hem nu al? Laadt de telefoon nog wel goed op? Inspecteer de lader zorgvuldig en wees bij twijfel niet bang om hem simpelweg te vervangen.

Oudere laders maken meer geluid

Oudere laders van zowel mobiele telefoons als laptops staan erom bekend dat ze meer geluid maken dan moderne laders. Heb je een iPhone? Deze laders maken vaak een hoog, piepend geluidKortom, verschillende laders maken verschillende geluiden. Dit is niet alleen het geval tussen laders van verschillende telefoons, maar ook tussen laders van uiteenlopende apparaten. Een lader voor een laptop is namelijk anders dan een voor je mobiel. Er is dus geen alles-in-één oplossing. Veel mensen neigen daarom meteen naar het kopen van een nieuwe. Dit hoeft gelukkig niet altijd. In sommige gevallen is het namelijk helemaal niet de lader die het geluid produceert! 

Nieuwe lader kopen

Een van de simpelste oplossingen is simpelweg een nieuwe lader kopen. Dit hoeft geen duur exemplaar te zijn van Apple of Samsung, maar kan er gewoon eentje zijn van een ander merk. Zelf gebruiken we er eentje die geschikt is voor zowel oudere als nieuwe iPhones en Android smartphones:

De oplossing in 7 stappen

Wil je weten hoe je het piepende geluid van je lader het beste kunt oplossen? Dit doe je eenvoudig met behulp van dit stappenplan: 

1. Mogelijke beschadigingen

Voordat je allerlei tests gaat uitvoeren, is het belangrijk dat je goed naar de lader kijkt. Is hij beschadigd? Dit wil namelijk nog wel eens voorkomen, aangezien niet iedereen even voorzichtig met hun laders omgaat. Controleer de kabel en het laadblok op schade. Zoek naar barsten en deukjes in de behuizing of een kapot kabeltje. Is één of beide van deze onderdelen kapot, dan is de oplossing eenvoudig. Dan moet je ene nieuwe kopen. 

2. Wanneer maakt de lader geluid?

Zoek uit wanneer de lader het vervelende geluid maakt. Dit kan namelijk op verschillende momenten, zoals wanneer je hem aansluit op het stopcontact of je apparaat. Of wanneer je mobiel, laptop of tablet 100% opgeladen is

3. Is het wel de lader die het geluid produceert?

Maakt de lader geluid zodra je deze in het stopcontact in de muur steekt? Controleer of het wel de lader is die het geluid produceert. Het kan namelijk zijn dat het geluid wordt veroorzaakt door een specifiek stopcontact, of de dimmer náást het stopcontact. Steek hem daarom in een ander stopcontact. Is het geluid weg? Dan heb je je oplossing gevonden. Is het geluid nog steeds aanwezig, dan blijven we geduldig verder zoeken. 


Lader maakt piepend geluid

4. De output meten

Heb je een voltmeter in huis, dan kun je de output van de lader meten. Er kan namelijk wat mis zijn met de condensator van de lader. Ongeacht wat je meet, de output moet constant zijn. Er mag geen sprake zijn van fluctuaties. Is dit wel het geval, dan weet je dat het laadblok gerepareerd of vervangen worden. 

5. Ander probleem?

Heeft geen van de hierboven stappen tot een oplossing geleid? Dan raden we aan om simpelweg een nieuwe lader aan te schaffen. Het vinden van het specifieke probleem wordt anders wel een erg technisch verhaal. Hier gaat dan uiteindelijk veel meer tijd in zitten dan je zou willen.  

6. Controleer of de lader onder de garantie valt 

In sommige gevallen valt de lader van een apparaat onder de garantie. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij laptops. Is dit het geval, neem dan contact op met de fabrikant. Als alles klopt, regelen en betalen zij de reparatie of vervanging.

7. Zelf repareren?

Is je lader echt gebrekkig? Het knutselen aan elektronische apparaten wordt altijd afgeraden, tenzij je weet wat je doet. Zit je krap bij kas en ben je handig, dan kan het voordelig zijn om het probleem zelf op te lossen. In de meeste gevallen is het het makkelijkste om simpelweg een nieuwe lader te kopen. Doe dit altijd bij een betrouwbare winkel of webshop. Mobiele laders en laptop laders van AliExpress of andere Chinese websites zijn vaak onbetrouwbaar of zelfs gevaarlijk!

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo