Wat is het beste geluidsisolatie muur?

Geluidsisolatie is zeer belangrijk om een prettige akoestiek tot stand te krijgen in een ruimte. Of dit nu om een woonkamer, slaapkamer, kantoorruimte of professionele geluidsruimte zoals een studio gaat, een goede akoestiek is erg belangrijk. Als je dus een optimale geluidsisolatie wilt realiseren dan is het niet alleen belangrijk om je op de vloeren te focussen maar juist ook de beste geluidsisolatie muur oplossingen te bekijken. Hier lees je meer over geluidsisolatie voor de muur en hoe je ervoor kunt zorgen dat je dit op de beste manier gaat realiseren.

Hoe werkt geluid?

Voordat je gelijk in oplossingen gaat denken is het best leuk en interessant om eens te kijken naar hoe geluid precies tot stand komt. Zo krijg je namelijk ook duidelijker voor ogen hoe het komt dat geluid soms schel en hol klinkt en ook makkelijk overlast kan veroorzaken bij eventuele buren en omwonenden. Door inzicht te krijgen, zul je ook de oplossingen beter begrijpen.

Geluid komt tot stand door trilling. Die trillingen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan, denk aan een stofzuiger die draait, een tv die aanstaat, radio die muziek afspeelt, gesprekken tussen mensen of simpelweg het gebruiken van bepaalde voorwerpen. Deze trillingen worden omgezet in golven.

Als een ruimte leeg is, of vrij leeg kunnen deze geluidsgolven alle kanten opgestuurd worden doordat er niets is wat de geluiden ‘kaatst’ of hervormd. Dit veroorzaakt dan bijvoorbeeld de typische echo geluid in een lege ruimte. Zodra een ruimte voorzien wordt van spullen zoals meubels, vloerkleden of andere decoratie, neemt deze echo en holle geluid zienderogen af.

Waarom dan kiezen voor geluidsisolatie?

Je zou denken, als het geluid opgevangen wordt door meubels en vloerkleden of andere decoratie, dan is het probleem opgelost, waarom dan toch kiezen voor geluidsisolatie? Dat is vrij simpel. Ook al heb je je juist vol staan met meubels en overige prullaria, geluid wordt daarmee niet gestuurd. Hooguit omgevormd door objecten zoals meubels.

Doe je bijvoorbeeld niets aan je ondervloer op een laminaatvloer of plavuizenvloer, dan zal de buurman en buurvrouw niet blij van je worden omdat ieder contact met de vloer door zal werken naar de buren toe. Het probleem lost zich dus niet op met een paar meubelstukken meer of minder.

Als je geluid wilt ‘sturen’ dan heb je daar hulpmiddelen voor nodig.

Geluidsisolatie muur

Er zijn verschillende manieren om geluid te sturen, dat heb je hierboven kunnen lezen. Je kunt bijvoorbeeld het geluid sturen door een goede ondervloer aan te leggen of een mooi vloerkleed te kopen. Maar een heel belangrijk onderdeel in het creëren van een goede akoestiek in een ruimte is om de muren te isoleren tegen geluid.

Waarom en hoe werkt dat dan? Heel simpel, geluid verplaatst zich door trilling en golven door de ruimte. Als de muren niet goed voorzien zijn van isolatie zal dit geluid afketsen en daarmee niet omgezet gaan worden in een mooi, vol en dynamisch geluid. Geluidsisolatie voor de muur gaat er dus voor zorgen dat je wel een betere akoestiek gaat krijgen.

Vormen van geluidsisolatie voor de muur

Er zijn verschillende manieren om geluidsisolatie voor de muur te realiseren. Een van de meest gebruikte manieren is het gebruik van geluidsisolatie panelen. De beste geluidsisolatie muur valt of staat niet met het beste materiaal of hoe duur het materiaal is, maar of de ruimte geschikt is voor de gekozen methode.

Zo kun je bijvoorbeeld ook kant en klare wanden krijgen die je kunt plaatsen in de ruimte die je wilt isoleren. Eenvoudig en snel bereik je hiermee een goede geluidsisolatie voor de muur maar het is wel zeer prijzig en niet iedereen kan dit zelf realiseren. Daar moet je vaak wel een vakman voor inhuren.

Het voordeel van geluidsisolatie panelen voor de muur is dat je ze in vele uitvoeringen kunt krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld mooie geluidspanelen kiezen in een schilderij vorm. Je kunt zelfs geluidsisolatie panelen kopen met een persoonlijke foto afgedrukt op canvas. De mogelijkheden voor het plaatsen van geluidsisolatie panelen voor de muur zijn echt eindeloos.

Het hoeft dus zeker niet zo zijn dat je logge grote panelen aan de muur hebt hangen die het geluid in jouw woning transformeren tot een mooi, vol geluid. Er zijn genoeg andere mogelijkheden waardoor je je woonkamer juist meer stijl geeft.

De beste geluidsisolatie muur

Als je geluidsisolatie voor de muur wilt aanschaffen dan is het belangrijk dat je je goed verdiept in de materiaalkeuzes en welke panelen er allemaal mogelijk zijn. De beste geluidsisolatie muur zit hem niet in de uiterlijke vormgeving maar wel in de keuze van materiaal en ook de hoeveelheid panelen. Want als je te weinig panelen plaatst, zul je niet het effect hebben wat je zoekt.

Maar hoe weet je dan hoeveel panelen je nodig hebt voor de meest optimale geluidsisolatie voor de muur? Die rekensom is niet zo heel ingewikkeld. Je hebt een kwart van de totale vloeroppervlakte van de ruimte nodig. Dus reken eerst de totale vloeroppervlakte uit, pak daar een kwart van en dan weet je wat je nodig hebt aan panelen voor een optimale geluidsisolatie.

Het plaatsen van geluidsisolatie voor de muur

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er diverse mogelijkheden voor het plaatsen van geluidsisolatie voor de muur. Op zich is het niet heel ingewikkeld om zelf geluidsisolatie voor de muur te plaatsen alleen is het wel belangrijk dat je weet wat je doet en dat je het juiste gereedschap hiervoor gebruikt. Ga je het zelf doen, zorg dan wel dat je goed voorbereid bent zodat je weet wat je doet.

Als je het uit gaat besteden dan weet je wel zeker dat de geluidsisolatie panelen op een goede manier geplaatst worden maar er zitten uiteraard wel extra kosten aan verbonden. Het hangt dus van je budget af wat de beste keuze voor jou is.

Het is goed om je te realiseren dat het plaatsen van geluidsisolatie op de muur een investering voor de langere termijn is. Panelen kunnen jarenlang mee gaan en het genot van een goede akoestiek wat het oplevert, is de investering meer dan waard. Neem dit dan ook mee in je overweging en keuze qua aanschaf.

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo