Rachels voor plafond of muur: Tips en Aankoopadvies

Kort gezegd is een rachel gewoon een houten lat. Dit is een lat die wordt gebruikt voor het bevestigen van stucwerk, steengaas, gipsplaten of andere schroefbare platen. Over het algemeen worden ze meestal gebruikt in de bouw en staan ze daar bekend onder verschillende namen. We gaan je er alles over uitleggen.

Wat is een rachel?

Een rachel staat bekend onder veel verschillende namen. Zo wordt het ook wel een rafter, rachter, tengels en veerregel genoemd. Het installeren van de rachels wordt ook wel het regelwerk maken genoemd in de bouw. Over het algemeen worden ze wel allemaal voor hetzelfde doeleinde gebruikt, namelijk de basis van de wand of het plafond vormen.  

Ze worden veelal toegepast voor voorzetwanden of op een houten balklaag.  Dit zorgt er wel voor dat de meeste rachels op verschillende ondergronden te gebruiken zijn. Zo kun je rachels bijvoorbeeld voor zowel het plafond als voor een wand gebruiken. Dit is ook maar net hoe jij het zelf het handigste vind werken.

Over het algemeen zijn rachels de basis van een plafond of een muur. Ze bedoelen er ook vaak het houten frame mee dat tegen de ondergrond gemonteerd wordt. Tegen dit houten frame kunnen uiteindelijk de gipsplaten bevestigd worden. Het installeren van de rachels is dus echt de basis van de wand of het plafond.

Voorbereiding van het regelwerk maken

Voordat je kunt beginnen met het plaatsen van de rachels, ook wel het regelwerk genoemd, zijn er bepaalde voorbereidingen die je moet treffen. Om te beginnen moet je in de ruimte zorgen dat je genoeg ruimte hebt. Je kunt het beste zorgen dat de ruimte waarin je aan het werk  gaat doen helemaal leeg geruimd is.

Om het plaatsen van de rachels makkelijker te maken kun je een kamersteiger huren, zodat je overal goed bij kunt komen.  Daarna moet je kijken hoe je het beste te werk kan gaan. Je kunt hierbij kiezen om een verlaagd plafond te plaatsen of eerst het oude regelwerk te verwijderen, dan een compleet nieuwe wand of plafond te plaatsen. Als laatste moet je zorgen dat je alle materialen die je nodig hebt bij elkaar verzameld hebt. Zo weet je zeker dat je zonder onderbrekingen de klus in een keer af kan krijgen.

De rachels plaatsen

Het plaatsen van de rachels is gelukkig niet heel ingewikkeld. De latten moeten verticaal geplaatst worden en daarna horizontaal. De afstand tussen de rachels moet afgesteld worden op de afmeting van de gipsplaten die gebruikt gaan worden. Zo weet je zeker dat je de platen goed en netjes kunt monteren. Let er wel goed bij op dat je de rachels perfect waterpas installeert. Er zijn dan ook voor rachels afstandhouders die ervoor kunnen zorgen dat een ongelijke muur weer recht getrokken kan worden door de rachels.

Je werkt bij het plaatsen van rachels altijd van de ene naar de andere kant en eindigt altijd met een lat langs de muur. Wanneer de rachels goed en waterpas zijn gemonteerd, kun je de gipsplaten tegen het regelwerk gaan plaatsen. Zorg er hierbij voor dat de platen aan alle kanten even breed zijn. Als je de platen zelf op maat moet gaan zagen om ze passend te maken, zorg er dan altijd voor dat het verschil onderling evenredig verdeeld wordt. Dit zorgt ervoor dat het aanzicht van het plafond of de wand een stuk mooier wordt.

Na het plaatsen van de gipsplaten kan de wand of het plafond verder afgewerkt worden zoals je gewenst had. Hierna heb je als resultaat een strakke, gelijke en vooral waterpas wand of plafond er voor terug.

De wand of plafond isoleren met rachels

Rachels zorgen niet alleen voor een nieuwe stevige muur, maar bieden ook de mogelijkheid om extra isolatie aan te brengen. Door de rachels ontstaat er een ruimte tussen het oppervlak en de nieuwe gipsplaten. Afhankelijk van de afmetingen van de rachels, kun je achter de gipsplaat isolatie aanbrengen. Dit zal bijvoorbeeld zorgen voor geluidsisolatie of kan zorgen dat warmte beter vastgehouden wordt.

In de ruimte tussen de rachels kun je platen isolatiemateriaal plaatsen. Deze platen kun je vaak makkelijk tussen de rachels schuiven of vastmaken aan de oude wand. Wanneer je hier een nieuwe gipsplaat voor zet, zal je hier niets meer van zien. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap, want je hebt een mooie strakke nieuwe muur die in dat geval dan ook nog eens een stuk beter geïsoleerd zal zijn.

Welke rachels heb je nodig?

Welke rachels je nodig hebt, is geheel afhankelijk van je klus. Het heeft te maken met de ruimte waar je het regelwerk gaat maken, maar ook of je er een wand mee gaat maken of juist een plafond. Daarnaast zit er vooral een groot verschil in de verschillende afmetingen die je kunt vinden.

Wanneer je bijvoorbeeld op zolder aan de slag wilt gaan, dan zijn kortere rachels makkelijk op zolder te krijgen dan bijvoorbeeld een rachel van 4 meter. Ook kan er verschil in zitten qua dikte. Wanneer je alleen een strakke muur wilt maken en zo min mogelijk ruimte wilt verliezen, kies je het beste voor een kleine rachel. Ben je juist van plan om een goede isolatielaag tussen de rachel en de gipsplaten aan te brengen? Dan moet je kiezen voor een dikkere rachel, anders kan het isolatiemateriaal er niet goed tussen aangebracht worden.

1

Gyproc rachel 300 x 2 cm

Foto van een rachel
9.1Expert Score
Rachels van kwaliteit

De gyproc rachel zal je helpen om je klus een stuk makkelijker af te ronden. De rachel, ook wel veerregel genoemd, zal ook hoogteverschillen in de balklaag kunnen opvangen. Zo kun je een perfect waterpas muurtje of plafond maken. Daarnaast is hij gemaakt van metaal, wat ervoor zorgt dat het een hogere geluidsisolatie heeft en altijd recht blijft.
Je kunt hem makkelijk monteren op de houten balklaag of voor een voorzetwand. Door de vorm van de rachel kun je hier makkelijk een isolatieproduct bij monteren en zo trillingen opvangen en de geluidsisolatie verbeteren. Door de afmeting van 300 cm zal je niet snel materiaal te kort komen.

Goede punt(en)
  • Trillingen voel je een stuk minder uit eigen ervaring
  • Gemakkelijk te monteren
  • Afmeting van 300cm, je hebt niet te kort

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo