Wandpanelen die de akoestiek verbeteren: 5 opties

Wandpanelen die de akoestiek in een ruimte verbeteren heb je in alle soorten en maten. Je gebruikt ze om de akoestiek in een kamer te verbeteren zónder dat je hele muren gaat bedekken. Enkele slim geplaatste panelen kunnen de galm in een ruimte doen verstommen. Het leuke is bovendien dat ze ook heel mooi kunnen zijn en de algehele sfeer kunnen verbeteren. Ik zet de 5 meest gebruikte opties voor je op een rijtje.

1. Wandpanelen van hout

De meestgebruikte manier om de akoestiek in een ruimte te verbeteren is het plaatsen van houten wandpanelen. Dat is niet zo vreemd ook, want de beste concertzalen van Nederland doen precies hetzelfde. Het bekendste voorbeeld is misschien wel de Grote Zaal in het Utrechtste TivoliVredenburg. Bijzonder aan die zaal is dat hij grotendeels van beton is gemaakt. Maar door de vorm van de zaal én de ingenieuze (maar heel eenvoudige!) plaatsing van houten wandpanelen, wordt de akoestiek van deze zaal wereldwijd geprezen. Mijn advies: koop een beperkt aantal panelen en hang ze op aan de muur. Speel met de plek van ophangen totdat je tevreden bent. Ik voorspel dat dit heel snel zal zijn!

houten wandpanelen
Houten wandpanelen maken de akoestiek van de Grote Zaal in TivoliVredenburg wereldberoemd

2. Mooi én effectief: geluidsabsorberende foto’s

Als je last hebt van een galm in je woonkamer, dan wil je die natuurlijk niet verbouwen tot een geluidsstudio. Je zoekt dan waarschijnlijk een oplossing die goed werkt én mooi is. In dat geval raad ik je aan een aantal geluidsabsorberende foto’s te op te hangen. In een kamer van bijvoorbeeld 40 vierkante meter zal je merken dat twee of drie van zulke foto’s alle galm wegneemt. Mocht je per se de tijd willen weten, hang dan een extra stille wandklok aan de muur.

wandpaneel foto
Een foto als wandpaneel om de akoestiek te verbeteren in je woonkamer

3. Gestoffeerde panelen voor op de slaapkamer

Gestoffeerde wandpanelen zijn met name geschikt voor in de slaapkamer. De galm verdwijnt als sneeuw voor de zon en ze geven je kamer een exclusieve uitstraling. Je kunt kiezen uit diverse stoffen en kleuren zoals velours, velvet, fluweel, skai kunstleer en luxury. Net waar jij van houdt. Ze zijn makkelijk te plaatsen zodat je binnen no-time een hele andere slaapkamer hebt. Overigens hoeven deze stoffen wandpanelen ook niet te misstaan in een kantoorruimte.

wandpanelen gestoffeerd
Gestoffeerde wandpanelen verbeteren de akoestiek én geven je slaapkamer een exclusieve uitstraling

4. Natuurlijk en duurzaam: kurk

Na de hoogtijdagen van de jaren zeventig is kurk een beetje uit de picture geraakt. Maar kurk is terug! Want het is mooi, duurzaam, gemakkelijk in het gebruik én heeft fantastische akoestische kwaliteiten. Van de wereldwijde productie van kurk, komt meer dan de helft uit het Iberisch schiereiland. Zowel de Portugezen als Spanjaarden kweken de kurkeik op grote schaal. Kurk is een prachtig natuurproduct dat een fantastische bijdrage levert aan de verbetering van de akoestiek. Je bestelt de panelen in de door jou gewenste maat en lijmt ze eenvoudig op de muur. Of op een kast natuurlijk. Je kunt ervoor kiezen om één muur in zijn geheel te bekleden, maar ook wanneer je slechts in beperkte mate kurk aanbrengt, zal je merken dat de akoestiek sterk verbetert. Bijkomend voordeel: kurk is natuurlijk goed te gebruiken als prikbord en is gemakkelijk af te nemen met water.

kurk
Kurk is terug van weggeweest: mooi, duurzaam én sterk geluidsabsorberend

5. Wandpanelen van schuim: de goedkoopste oplossing

Tot slot sta ik ook nog even stil bij de eindeloze mogelijkheden die geluidsabsorberend schuim biedt. Misschien niet de mooiste oplossing, maar wandpanelen van schuim is wel de goedkoopste manier om de akoestiek te verbeteren in een ruimte. Ook voor schuim geldt dat je niet per se alle muren van top tot teen hoeft vol te hangen. Een paar vierkante meter kan al wonderen verrichten. Voordeel van schuim is dat je het in alle mogelijke kleuren en vormen kunt krijgen. Dus als je zelf een beetje creatief ben, kan het nog best mooi worden ook.

Een paar opties:

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo