Home » Tips & Tricks » De 4 beste stille airco units voor thuis of op kantoor

De 4 beste stille airco units voor thuis of op kantoor

Op zoek naar een stille airco, bijvoorbeeld voor thuis in de slaapkamer of op kantoor? Het vinden van een airconditioning die weinig geluid maakt is makkelijker gezegd dan gedaan. Er is immers veel keuze, elk merk zegt dat zijn airco “de beste is” en er zijn tal van factoren waar je rekening mee moet houden. Daarom zetten wij van Geluidsdichtmaken.nl hier onze favoriete stille airconditioners op een rijtje. 

Onze favoriete stille mobiele airco’s van 2022

Welk airconditioner moet jij hebben? Wij raden onderstaande stille airco binnenunits van harte aan. 

1. Daitsu APD 09X Airco

De Daitsu APD 09X is een draagbare, op afstand bestuurbare airco met een maximaal geluidsniveau van slechts 49 dB. Dit maakt deze airco ideaal voor gebruik in de woonkamer, slaapkamer of kantoor — je hebt nauwelijks door dat ‘ie aan staat! 

Koelen doet de APD 09X als geen ander. Met een koelvermogen van 2.74 of 10.000 BTU verkoelt deze airconditioning ruimtes met een hoge warmtelast

Voordelen

 • goedkoop
 • stil (tot 49 dB!)
 • compact en makkelijk te verplaatsen
 • duurzaam: energielabel A en R-32 koelmiddel

Nadelen

 • alleen voor kleinere ruimtes
 • niet het mooiste ontwerp

2. VTW Living Mobiele Airco, Luchtreiniger & Verwarming

In tegenstelling tot Daitsu is VTW Living niet per sé een bekende naam in de wereld der airconditioners. Toch is deze krachtige mobiele airco, die trouwens ook dienst doet als luchtreiniger en verwarming, een exemplaar dat we zeker aanraden. 

Waarom? Ten eerste het geluidsniveau: met een niveau van maximaal 40 dB is deze unit bijzonder stil en daarmee geschikt voor in de slaapkamer. Daarnaast koelt de VTW Living airco ruimtes van 20 tot 33 vierkante meter (afhankelijk van de warmtelast), filtert en ‘ontvocht’ de airco de lucht en kan die ook dienst doen als verwarming. Als klap op de vuurpijl wordt er ook een setje meegeleverd om ramen mee te isoleren tegen warmte, koude en geluid. Ideaal dus! 

Hiernaast is ook aan duurzaamheid gedacht. De airco heeft namelijk energielabel A+ en is daarmee van de meest zuinige units in deze prijsklasse. 

Voordelen

 • betaalbaar
 • ook luchtreiniger, ontvochtiger en verwarming
 • muisstil (40 dB)
 • bediening van de airco met smartphone app
 • energielabel A+

Nadelen

 • niet voor grote ruimtes
 • onbekend merk

3. Ergenic Mount Everest Stille Air Conditioning

Voor nét wat meer geld koop je de uitstekende Mount Everest airco van Ergenic, een stille airco die geschikt is voor ruimtes tot 50 vierkante meter.

In zijn ‘stille’ stand heeft de toepasselijk genaamd Mount Everest een geluidsniveau van 49 dB, in hogere standen maximaal 69 dB. In totaal heeft de airco een koelvermogen van 14.000 BTU, ofwel veel meer dan bovenstaande exemplaren. 

Verder is deze Ergenic stille airco van alle gemakken voorzien. Denk hierbij aan een 360 graden zwenkfunctie, een 24 uurs timer, 3 verschillende snelheden, een slaapstand, een wasbaar filter, lange uitlaatslang (1,5 meter) en een ontvochtigings optie. Aanrader dus! 

Voordelen

 • geschikt voor ruimtes tot 51 m2
 • strak, modern ontwerp
 • veel handige functies en optie
 • energielabel A+
 • bediening van afstand

Nadelen

 • te duur voor sommigen
 • niet de stilste (maar nog steeds stil genoeg)

4. Evolar EVO-ES9000 Mobiele Airco zónder afvoerslang

Een stille airconditioning zónder afvoerslang, dat is pas handig! De Evolar EVO-ES9000 is misschien wel onze favoriete stille airco omdat die zonder afvoerslang te gebruiken is. Hierdoor is die geschikt voor nagenoeg overal in huis en een stuk flexibeler te gebruiken. 

Helaas betaal je hiervoor wel de hoofdprijs en steekt dit model qua koelvermogen (9.000 BTU) niet met kop en schouders boven de rest uit. Wel is dit een zogenaamde 3-in-1 airco, wat inhoudt dat ‘ie ook verwarmt en de lucht ontvochtigd.

Verder heeft deze stille airco energielabel A+ en een geluidsniveau van 45 dB. In onze ervaring is de airco geschikt voor het verkoelen van ruimtes tot 30 m2, uiteraard afhankelijk van de warmte. 

Voordelen

 • te gebruiken zonder afvoerslang
 • energielabel A
 • laag geluidsniveau: airco geschikt voor in de slaapkamer!
 • ziet er goed uit & mobiel
 • 3-in-1 airco

Nadelen

 • prijzig
 • airco alleen voor kleinere ruimtes (9000 BTU en tot 30 m2)

Koopgids: zo vind je de perfecte stille airconditioner

Natuurlijk wil je een stille airco die aan al jouw wensen voldoet, over voldoende koelvermogen beschikt, niet te veel herrie maakt en over alle benodigde functies beschikt. Houd bij het kopen van een stille airco in ieder geval rekening met onderstaande zaken:

1. Stille airco kopen: Hoe stil is ‘stil genoeg’?

Apparaten die herrie maken: dat is best irritant. Van luide, herrie makende wasmachines tot luidruchtige elektrische heaters en van piepende laders tot, inderdaad, airconditioners. Gelukkig zijn er ook stille airco’s, net zoals er ook stille ventilatoren zijn. Maar let op: de ene stille airconditioning is de andere niet.

Hoe stil jouw toekomstige unit moet zijn hangt af van het beoogde gebruik en hoe gevoelig je bent voor geluid. Sommige mensen vinden een zachtjes tikkende klok aan de muur al teveel geluid maken. Wil je de airco bijvoorbeeld gebruiken in de slaapkamer, dan is het wel zo fijn als deze inderdaad muisstil stil. Op kantoor of in de woonkamer is een wat luidere airco doorgaans ook ‘stil genoeg’. 

Doorgaans vallen alle airco’s met een stand onder de 50 dB onder de noemer ‘stille’ of ‘zeer stille airco’s. Houd er wel rekening mee dat dit geluidsniveau doorgaans alleen zo laag is op een speciale, stille stand — dus niét op vol vermogen. 

2. Koelvermogen airco (BTU)

Hoe hoger het koelvermogen, hoe groter de ruimte die de airco kan verkoelen. Doorgaans wordt dit gegeven uitgedrukt in BTU — british thermal units. Naast deze waarde geven fabrikanten nagenoeg altijd aan voor welk formaat ruimtes de airco geschikt is. Zelf omrekenen is dus niet nodig. 

3. Met of zonder afvoerslang

Verreweg de meeste goedkope still airco’s zijn uitgerust met een afvoerslang. Dit betekent dat je ze in de buurt van een raam moet gebruiken. Doorgaans geen groot probleem, maar ideaal is anders. Dit maakt immers dat je de binnenunit niet overal kunt neerzetten. 

Daarom zijn er ook modellen zonder afvoerslang. Deze kunnen overal worden neergezet, maar zijn helaas wel een stuk duurder. 

4. Duurzaamheid en verbruik: energielabel en koelvloeistof

Ook hoeveel stroom de airco gebruikt maakt uit. Hoe hoger het energielabel (A, AA, enzovoorts), hoe efficiënter de airco en hoe minder deze dit gebruikt. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee. 

Dan nog de koelvloeistof of het koudemiddel. Veel moderne airconditionings maken gebruik van een milieuvriendelijk koelmiddel, zoals R32. Wij raden iedereen met klem aan uitsluitend gebruik te maken van exemplaren met R32 in plaats van het meer schadelijke R410A koelmiddel. 

5. 3-in-1 stille airco?

Sommige stille airco’s kunnen naast koelen ook de lucht ontvochtigen, reinigen of zelfs verwarmen. Dit is handig als je hier behoefte aan hebt, maar het komt tegen een meerprijs. Heb je hier dus geen behoefte aan, dan raden we je aan een ‘gewone’ recht toe, recht aan airco te kopen.

6. Extra functies

Airconditionings zijn tegenwoordig high tech. Zo zijn veel modellen uitgerust met allerlei handige functies, timers, opties en andere toeters en bellen. Ook dit komt tegen een meerprijs. Past zo’n luxe, stille airco met allerlei functies binnen jouw budget? Ga er dan voor. Zo niet, geen probleem: er zijn nog tal van andere minder uitbundige units waarmee je ongetwijfeld uit de voeten kunt. 

Veelgestelde vragen

Wat is een stille airco?

Een stille airco is een airconditioner die minder dan 50 dB aan geluid produceert.

Hoeveel kost een stille airco?

Dat verschilt per airco. Degeljike stille units hebben doorgaans een vanafprijs van €300, maar voor topmodel stille airco’s betaal je al snel meer dan €1000,-.

Wat is de beste stille airco?

Ook dit verschilt per situatie. Welke airconditioner de ‘beste’ is hangt immers af van het beoogde gebruik. Wel raden wij altijd om te kiezen voor een airco die: 1) voldoende koelvermogen heeft voor de ruimte waarin je ‘m wil gebruiken 2) niet te veel geluid produceert 3) mobiel is, 4) binnen je budget past en 5) over alle functies en opties beschikt die je nodig hebt.

Wat is een goede airco voor de slaapkamer?

Een goede airco voor de slaapkamer heeft voldoende koelvermogen voor dat formaat kamer, is stil (minder dan 50dB) en heeft een niet te fel display.