Last van geluidsoverlast door verkeer in huis of de tuin? Dit kun je er aan doen!

Elk type geluidsoverlast is vervelend, maar geluidsoverlast door verkeer, in huis of in de tuin, is in veel gevallen een van de meer storende. Dit type overlast is namelijk vrij constant en houdt in principe nauwelijks op. Des te belangrijker is het om hier iets aan te doen. In dit artikel bespreken we de opties die je hebt als je geluidsoverlast ervaart van verkeer in huis en/of de tuin. 

Melding doen van geluidsoverlast door verkeer

Het is ergens een open deur, maar bij extreme geluidsoverlast door verkeer kun je hier melding van doen. Vaak doe je dit bij de gemeente en in sommige gevallen zelfs bij de politie. Dit betekent helaas niet altijd dat het probleem wordt opgelost. Voor zogenaamd ‘verkeerslawaai’ bestaan namelijk nationale regels en wetten. Worden deze niet gebroken, dan is de overheid niet verplicht om het overlast aan te pakken. 

Toch kan het nooit kwaad om melding te doen. Waar je precies melding moet doen hangt af van de wegbeheerder van desbetreffende weg. Zo kun je bij geluidsoverlast door verkeer op een rijksweg een klacht indienen bij het Rijk en bij provinciale wegen bij uw gemeente of provincie. Ook kun je melding doen van de overlast op Meld.nl

Sanering

In sommige schrijnende gevallen gaat de overheid wel over tot het nemen van maatregelen. Bijvoorbeeld door een stiller wegdek te plaatsen, de maximale snelheid te verlagen, geluidsschermen te plaatsen of door woningen te saneren. Bij laatstgenoemde isoleert de overheid bestaande woningen om zo de overlast van het verkeer te verminderen. 

Wat kun je zelf doen tegen geluidsoverlast door verkeer?

Als een klacht indienen niet de gehoopte resultaten oplevert zal je helaas zelf de mouwen moeten opstropen. Verre van ideaal natuurlijk, maar als het niet kan zoals het moet dan moet het maar zoals het kan. Gelukkig zijn er diverse toegankelijke en voordelige opties om het geluidsoverlast van het verkeer te verminderen. 

Verkeerslawaai in de tuin – geluiddichte schutting

Heb je vooral last van het verkeerlawaai als je in de tuin zit? In dat geval biedt een geluidsdichte schutting, ook wel een akoestische schutting, mogelijk uitkomst. Zo kun je een bestaande schutting geluidswerend maken door middel van planten, kokosmatten of rubberen matten. Ook kun je zelf een akoestische schutting bouwen. Dit is een extra hoge en zware schutting zonder gaten en kieren (geluidslekken). Daarnaast zijn er diverse kant-en-klaar oplossingen. 

geluidsoverlast verkeer in de tuin
Meer weten? Lees dan ons artikel over hoe je een schutting het beste geluidsdicht kunt maken!

In huis – dicht alle geluidslekken

Gaten en kieren in de muren, kozijnen, ramen en deuren worden ook wel geluidslekken genoemd. Door deze te dichten, met name aan de zijde waar het verkeerslawaai vandaan komt, kun je het geluidsoverlast door verkeer aanzienlijk verminderen.

Dit doe je eenvoudig met kneedbare pasta (muurvuller!) en/of tochtstrips, tochtbanden, dorpels en deurborstels voor de ramen en deuren. 

In huis – geluidswerende gordijnen

Een andere mogelijke oplossing is het plaatsen van geluidswerende gordijnen bij ramen en deuren aan de zijde van de overlast. Geluidswerende gordijnen zijn extra dik en zwaar, waardoor ze veel meer geluid buitenhouden. Daarnaast zorgen ze voor een betere akoestiek in de kamer. 

Raam geluidsdicht maken met nieuw beglazing of nieuwe kozijnen

In huis – voor eens en altijd korte metten met geluidsoverlast door het verkeer met grof geschut

Ten slotte kun je voor het grove geschut kiezen. Voorbeelden hiervan zijn het plaatsen van geluidsisolerende beglazing, een geluidswerende (massieve) deur, een voorzetwand of nieuwe kunststof kozijnen. 

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo