Een goede stille badkamerventilator in de badkamer kan vele voordelen bieden. Het is dan ook zeker aan te raden om er in je badkamer een te installeren. Toch maken de badkamerventilatoren soms nog veel geluid. Dit kan zeker storend zijn wanneer je lekker helemaal tot rust wilt komen in bad, na een lange dag. Gelukkig zijn er ook stille badkamerventilatoren. We gaan je er alles over vertellen.
Op deze pagina:
Wat doet een stille badkamerventilator?
Wanneer je gaan douchen ontstaat er damp in de badkamer. Als deze damp niet weg kan of goed afgevoerd wordt is de kans groot dat de damp schimmels veroorzaakt. Schimmel kom je vaak tegen in de badkamer, ze worden namelijk blij van de warme en vochtige omgeving. Wanneer je hier dus niets tegen doet kunnen de schimmels zo vrij hun gang gaan.
Een badkamer ventilator wordt op een luchtafvoer aangesloten. Via deze luchtafvoer wordt de vochtige lucht uit de badkamer afgevoerd. Op deze manier blijft de badkamer niet langdurig vochtig en krijgen schimmels dus minder goed de kans om te groeien. Dit zorgt voor een schonere en vooral gezondere omgeving in de badkamer.
Het raam open zetten
Het klinkt dan ook logisch dat je ook gewoon het raam in de badkamer open kunt zetten. Dan kan de warmte en vocht ook ontsnappen toch? Dit werkt niet altijd even goed. De koude buitenlucht kan namelijk de warme en vooral vochtige lucht niet goed opnemen. Hierdoor zal het wel kouder worden in de badkamer, maar niet het vocht afvoeren.
Als de buitenlucht kouder is dan de lucht binnen, dan zal de koude lucht naar binnen komen. Deze koude lucht neemt minder vocht op dan warme lucht. Op deze manier zal er condens ontstaan. Deze condens kan weer aantrekkelijk zijn voor schimmels. Alleen het raam open zetten is dus geen effectieve vervanging van een badkamer ventilator.
Soorten stille badkamerventilatoren
Wanneer je een badkamer ventilator wilt kopen, heb je keuze uit veel verschillende soorten ventilatoren. Je kiest de juiste ventilator op basis van de ruimte die je hebt en wat er binnen je budget past.
Zo kun je kiezen voor een opbouw of inbouw ventilator. Een opbouwventilator heeft als groot voordeel dat ze over het algemeen wat goedkoper zijn en ook vaak een stuk makkelijker te installeren zijn. Deze kun je bijvoorbeeld aan het plafond of aan de wand installeren. Deze soort ventilatoren zijn alleen wel goed zichtbaar in je badkamer en maken over het algemeen ook een stuk meer geluid.
Een inbouwventilator is een ventilator die wordt geïnstalleerd tussen 2 luchtbuizen in of in het luchtkanaal, soms met een stille compressor. Hierdoor zijn ze wel een stuk moeilijker om te installeren en daardoor vaak ook een stukje duurder. Wel zijn hebben ze een stuk meer vermogen en zijn ze daarom beter in hun werk. Ook is een groot voordeel ervan dat het ingebouwd zit in het luchtkanaal en daarom een stuk minder gehorig is. Er zijn nu zelfs uitvoeringen die je helemaal niet hoort of die alleen maar hoorbaar zijn wanneer het heel stil is.
Waar op letten bij het aanschaffen van een stille badkamerventilator?
Wanneer je een stille badkamerventilator gaat aanschaffen zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Allereerst is het vermogen belangrijk. Dit vermogen wordt vaak aangegeven voor het maximale aantal vierkante meters hij geschikt is. Zo heb je voor een grotere badkamer een groter vermogen nodig. Ook de bediening is belangrijk. Dit kan op verschillende manieren, maar net wat het beste bij de situatie past. Zo zijn er simpele trekkoorden waar je de ventilator mee aan en uit kunt zetten, maar ook de schakelaar is veel gekozen. Vaak zitten deze ook gekoppeld aan het licht. Een nadeel hiervan is wel dat de ventilator vaak al uitgezet wordt als de vochtige lucht nog niet geheel verdwenen is.
Ook zijn de ventilatoren die werken met een hygrostaat of timer handig. De hygrostaat meet zelf het vochtgehalte in de ruimte en springt op die manier vanzelf aan en ook weer uit. Dit kan ook gedaan worden met een timer. Wanneer de ventilator wordt aangezet, draait hij door de timer automatisch nog een tijdje door tot alle vochtige lucht verdwenen is.
Wat kun je zelf nog meer doen?
Naast het installeren van een fijne stille badkamer ventilator, zijn er ook nog andere dingen die je kunt doen om een schimmelprobleem te voorkomen in de badkamer. Zo is het belangrijk dat je na elke douchebeurt de wanden van de douche droog maakt. Dit kan makkelijk met een trekkertje. Dit scheelt al veel vocht.
Maak ook regelmatig de badkamer goed schoon en was de badmatten regelmatig. Dit zijn ook plekken waar schimmels graag zitten. Ook het schoonmaken van het ventilatiesysteem is belangrijk. Ze worden geplaatst op de plekken waar het meeste vocht is, zoals boven de douche. Dit is dan ook de plek die het vochtigste wordt. Maak deze dus regelmatig goed schoon. Zo blijft de ventilator het langste zijn werk goed doen.