Raam geluidsdicht maken: de makkelijkste en effectiefste manier

Raam geluidsdicht maken

Wil je minder geluid in huis? Voor de makkelijkste én voordeligste aanpak moet er worden gekeken naar een van de grootste ‘geluidslekken’ van een kamer: de ramen. Vergeleken met de muren zijn ramen een stuk minder dicht, waardoor ze meer geluid doorlaten. Het geluidsdicht maken van je raam of ramen is daarom een ideale oplossing als je naast een drukke weg of winkelstraat woont en je huis of kamer geluidsdicht wilt maken.

Waarom zou je je raam geluidsdicht maken?

We noemden net al twee redenen waarom je je raam geluidsdicht zou willen maken. Doorgaans hebben veel mensen last van geluid buiten hun huis. Deze geluiden, van bijvoorbeeld een auto, trein of een vliegtuig, komt via je ramen gemakkelijk je huis binnen. Door je ramen meer geluidswerend te maken, heb je veel minder last van zulke geluiden. Daarnaast is het geluidsdicht maken van een raam eenvoudig en goedkoop. 

Ramen laten veel geluid duur en kunnen daarom bron van geluidshinder of geluidsoverlast zijn

Wat zijn de makkelijkste oplossingen?

Hoe makkelijker en goedkoper de oplossing, hoe beter! Natuurlijk is het ook belangrijk dat een oplossing effectief is. Ten slot mag ook het uiterlijk van de oplossing niet worden vergeten. Er zijn namelijk tal van hartstikke effectieve oplossingen die er helaas niet uit zien. Die willen we natuurlijk koste wat kost vermijden. Daarom kijken we hieronder naar de makkelijkste oplossingen. Dit zijn: 

Elk van deze is een eenvoudige, goedkope en goed uitziende manier om je raam of ramen geluidsdicht mee te maken.

Een makkelijke oplossing is het dichten van kieren in de kozijnen en rondom het raam
Zowel het aanbrengen van tochtstrips als het dichten van kieren is een gemakkelijke, effectieve en goedkope oplossingen

Vooral bij oude huizen belangrijk: kieren en gaatjes dichten

Soms is het glas zelf niet het grootste geluidslek. Rondom het raamkozijn kunnen namelijk minuscule gaatjes en kiertjes vormen. Dit is vooral in oudere huizen een vaak voorkomend probleem. Deze kiezen laten geluid makkelijk door. Het dichten van deze gaatjes en kieren kan al een groot verschil maken. Dit doe je eenvoudig met een speciale kneedbare pasta. Zodra je merkt dat dit helpt, kun je kijken of je een permanente vulling kunt aanbrengen.

Tochtstrips of tochtband aanbrengen, zo gepiept!

Een andere kinderlijk simpele oplossing is het aanbrengen van tochtstrips aan het raam. Voordat je dit doet, is het belangrijk om het verschil tussen een tochtstrip en tochtband te weten. Een tochtstrip is een strip van aluminium of plastic die je aan de scharnierkant van het plaats. Een tochtband is een zelfklevende band van zacht materiaal die je in de kozijnen zelf plaatst. Let bij het kopen van een tochtband op de dikte: deze moet overeenkomen met de kieren in het kozijn. Of je nu voor een tochtstrip, een tochtband, of beide kiest, bij beide komt een beetje doe-het-zelven kijken. De tochtstrip- of band moet immers in het juiste formaat worden geknipt/gezaagd en vakkundig worden aangebracht. Let op: je plakt een tochtband aan de kant waar het raam tegenaan sluit. 

Hang dikke, geluidswerende gordijnen op

Minder last van geluid én je interieur opfleuren? Met geluidsisolerende gordijnen kan het! Normale gordijnen hebben al een geluidsabsorberend effect, maar met geluidsisolerende merk je een veel groter verschil. Goede geluidswerende gordijnen houden een groot deel van het geluid dat de ruimte binnenkomt via het raam, tegen. Daarnaast verbeteren gordijnen de akoestiek van de ruimte. 

Andere oplossingen om raam geluidsdicht te maken

Zijn de hierboven beschreven niet genoeg? Dan zal er (helaas) moeten worden gekeken naar een meer ingrijpende oplossing. Deze kosten meer tijd en bovenal meer geld. Voordat je voor een van deze opties kiest is het daarom belangrijk dat je alle andere opties hebt geprobeerd. Aan de andere kant zijn deze ingrijpende oplossingen zeer effectief en verhogen ze waarschijnlijk de waarde van je woning.

Raam geluidsdicht maken met nieuw beglazing of nieuwe kozijnen

Nieuwe kozijnen met stelkozijn en meerpuntsluiting

Het laten plaatsen van kunststof kozijnen kan een effectieve oplossing zijn tegen geluidsoverlast. Hiervoor zul je waarschijnlijk een expert in de arm moeten nemen. Let goed op dat het nieuwe kozijn wordt gemonteerd met een stelkozijn tussen het kozijn en de muur en is voorzien van een meerpuntsluiting.

Geluidsisolerende beglazing

In veel situaties voldoet standaard dubbelglas. Echter, in ruimtes met veel geluidshinder biedt geluidsisolerende beglazing uitkomst. Hiermee maak je je raam nóg geluidsdichter. Over het algemeen hebben coatings en gasvullingen — in tegenstelling tot wat velen denken — geen waarneembaar effect op de mate van geluidsisolatie. Wat wél werkt, is zogenaamd drievoudig isolatieglas, ook wel “Triple Beglazing” genoemd. Wil je je raam zo geluidsdicht als mogelijk maken, houd dan de volgende vuistregels aan:

  • hoe dikker en zwaarder het glas, hoe hoger de isolatiewaarde;
  • hoe breder de spouw (ruimte tussen glasbladen), hoe hoger de isolatiewaarde;
  • glasbladen van verschillende diktes isoleren tegen verschillende frequenties geluid, doorgaans werkt een verschil van 30% het beste;
  • gelaagd glas met daartussen PVB-folie verhoogt de isolatiewaarde

Raam geluidsdicht maken met voorzetraam

Hebben de eenvoudige oplossingen, nieuwe kozijnen of nieuwe beglazing de overlast nog steeds niet opgelost? Of zijn deze opties te prijzig? Dan kun je altijd nog kijken naar het plaatsen van een voorzetraam. Dit is in feite niets anders dan het monteren van een glasplaat en profiel achter het bestaande kozijn. Het plaatsen van een voorzetraam is een budgetvriendelijke optie en biedt je maximale flexibiliteit. De keerzijde is dat het veel tijd kost en dat kluservaring vereist is.

Hoe je het beste een voorzetraam plaatst en waar je allemaal rekening mee moet houden, kunnen onze vrienden op Geluidforum.nl haarfijn uitleggen.

Geluidsdichtmaken.nl
Logo