Als je het hebt over geluidsisolatie dan denk je vaak alleen aan isolatie binnenshuis. Bijvoorbeeld door een goede ondervloer te plaatsen onder een dekvloer of door de muren te isoleren met panelen of glaswol. Minder vaak wordt er nagedacht aan geluidsisolatie buiten te plaatsen. Terwijl, eigenlijk vinden de meeste overlast gevende geluiden juist buitenshuis plaats. Logisch dus dat je dan ook de mogelijkheden voor geluidsisolatie buiten moet onderzoeken. In deze blog word je daarbij een beetje op weg geholpen en krijg je inzicht in de mogelijkheden voor buitenshuis geluidsisolatie, welke vormen er zijn en de voordelen ervan.
Op deze pagina:
Geluidsoverlast, zo werkt het
Een van de redenen om tot geluidsisolatie over te gaan is om overlast van geluid te beperken, zo niet op te heffen. Of dit nu geluidsoverlast is wat jij bezorgt aan buren of omwonenden of omdat het gaat over geluidsoverlast dat jij van buren krijgt of invloeden buitenshuis. Geluidsisolatie is niet alleen om overlast te voorkomen bij de buren een goed idee, ook voor nog meer redenen is het verstandig.
Zo kun je bijvoorbeeld met geluidsoverlast ook last krijgen van je gezondheid. Langdurige geluidsoverlast kan leiden tot slapeloosheid en zelfs depressies. Het is wetenschappelijk bewezen dat geluidshinder tot ziekte uitval kan leiden en over langere tijd zelfs tot chronische aandoeningen, indirect door geluidshinder.
Geluidsoverlast is dus zorgelijk. Het veroorzaakt spanningen en ruzies tussen buren maar ook voor je eigen gezondheid is het niet bevorderlijk. Ieder mens heeft namelijk zo nu en dan behoefte aan totale stilte. Even het hoofd leeg kunnen maken van de alledaagse beslommeringen. In een lawaaierige omgeving wordt dit erg lastig.
Waarom buitenshuis geluidsisolatie?
Geluidsisolatie buiten toepassen is om meerdere redenen erg belangrijk. Door de buitenmuren te isoleren zorg je ervoor dat geluiden buitenshuis moeilijker naar binnen versterkt kunnen worden. Geluidsisolatie buiten zorgt er dus voor dat je het probleem bij de bron aanpakt. Daarnaast is het wel altijd verstandig om ook binnenshuis ervoor te zorgen dat er geluidsisolatie is toegepast.
Juist door deze twee omgevingen, binnen en buiten, te voorzien van geluidsisolatie zorg je ervoor dat je het probleem van geluidsoverlast van twee kanten aanpakt.
Hoe kun je geluidsisolatie buiten toepassen?
Een belangrijke vraag is hoe je dan geluidsisolatie buiten kunt toepassen. Hier zijn diverse methodes voor. Allereerst kun je geluidsisolatie buiten toepassen door de buitenmuur te voorzien van geluidsisolatie. Dit wordt uitgevoerd via de spouwmuren. Deze kun je laten isoleren met bijvoorbeeld met minerale inblaaswol.
Minerale inblaaswol heeft wat betreft spouwmuurisolatie altijd wel de voorkeur. Dit is namelijk vanwege het feit dat het een enorm geluidsabsorberend vermogen heeft. Dit is wel een specialistische klus, en zelf doen als je niet ervaren bent is niet verstandig. Geluidsisolatie bereik je ook door geluids lekkages te controleren.
Wat zijn dan precies geluidslekkages? Dit zijn bijvoorbeeld kieren door luchtroosters of slechte kitnaden, verouderde kozijnen e.d. waardoor geluid kan ontsnappen naar binnen. Je kunt je spouwmuren dan wel laten vullen met minerale inblaaswol, als je dit soort problemen niet aanpakt dan hebben al die maatregelen geen enkel nut. De bron aanpakken is dus belangrijk.
Overige mogelijkheden voor geluidsisolatie buiten
Naast dat je dus de spouwmuren en raamwerk en kitranden kunt behandelen zodat je een optimale geluidsisolatie buitenshuis krijgt kun je bijvoorbeeld ook de schutting of andere tuinafscheiding voorzien van geluidsisolatie. Dit is wel minder voorkomend doordat het ook aan de prijzige kant is maar desondanks is dit een zeer effectieve methode.
Door een tuinafscheiding te voorzien van geluidsisolatie beperk je overlast gevende geluiden van buren of van jou naar de buren toe. Maar dit kan zelfs werken als een soort van geluidswal voor voorbijkomend vervoer. Zeker wanneer je een aan een (grote) weg gelegen zit kan dit veel effect hebben.
Waar moet je rekening mee houden als je geluidsisolatie laat plaatsen?
Voor sommige activiteiten op het gebied van buitenshuis isolatie moet je een vergunning vragen. Dat geldt wanneer je bijvoorbeeld aan de constructie van het huis cruciale dingen gaat veranderen. Of als je het gaat combineren met het plaatsen van een uitbouw. In deze gevallen moet je altijd rekening houden met de gemeente.
Ook zijn er bouwvereisten waar je aan moet voldoen, dit kan per isolatiemethode buitenshuis verschillen dus het is wel belangrijk om je hier op voorhand goed in te verdiepen. Daarnaast is het wel verstandig om ook buren in te lichten als je werkzaamheden gaat verrichten zodat je eventuele overlast van de werkzaamheden hebt aangekondigd.
De kosten voor geluidsisolatie buitenshuis
Geluidsisolatie buiten aan laten brengen dat kost natuurlijk geld. Hoeveel geld dat kost verschilt per situatie. Dat heeft logischerwijs te maken met de oppervlakte dat geïsoleerd moet worden maar ook de technieken die gebruikt worden om de isolatie te bewerkstelligen. Het is dus belangrijk om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden.
Om een goed beeld van je mogelijkheden te krijgen is het daarom verstandig om een budget te maken. Door het maken van een budget weet je precies wat je te besteden hebt. Je kunt dan makkelijker een overzicht krijgen voor jezelf welke methodes wel een optie zijn of welke niet. Eventueel kun je een financiering regelen, mocht dit nodig zijn.
Bij het maken van een keuze is het wel altijd goed dat je je realiseert dat het een investering op de lange termijn is. Geluidsisolatie is niet iets dat je ieder jaar opnieuw hoeft te doen. En in geval van een koophuis is het altijd een waardevermeerdering voor je woning. Dit is iets wat bij het eventuele verkopen van je woning echt extra geld oplevert.
Dus het isoleren van je woning is altijd een goed idee. Maar staar je bij het isoleren niet alleen blind op de buitenmuur, kijk ook naar de andere plekken in je woning. Denk dan aan de vloeren, plafonds, binnenmuren en eventuele scheidingsmuren. En je kunt er ook altijd voor kiezen om isolatie in stappen te doen.
Stel dat het financieel lastig is om alles ineens aan te pakken dan kun je bijvoorbeeld eerst de buitenmuren aanpakken, daarna de binnenmuren. Zo spreid je de kosten en zorg je er stap voor stap toch voor dat je een goede geluidsisolatie hebt toegepast.