Geluidsisolerende vloer: Wat moet je weten

Wanneer je een vloer gaat plaatsen is het altijd wel belangrijk om rekening te houden met het feit dat het geluid in de vloer gedempt wordt. Zeker wanneer je buren hebt zullen zij het je in dank afnemen als je er rekening mee houdt dat er een goede geluidsisolatie onder de vloer ligt. Maar hoe weet je nu wat een goede geluidsisolerende vloer is? En waar moet je dan op letten bij de aanschaf van een geluidsisolerende vloer? Voordat je een vloer gaat leggen is het erg belangrijk om je hierin te verdiepen.

Het belang van geluidsisolatie

Als je een nieuwe vloer gaat leggen dan is het erg belangrijk om goed rekening te houden met de geluidsisolatie. Dit is belangrijk omdat een vloer zonder goede geluidsisolatie tot hinder en overlast leidt. Een goede geluidsisolerende vloer voorkomt dus een hoop ergernis en frustratie met bijvoorbeeld de naaste buren.

Vaak is het zo dat woningbouwverenigingen en overige vastgoed verhuurders de huurders ook verplichten om goede geluidsisolatie toe te passen bij het plaatsen van een vloer. Met name bij appartementen of flat bewoning is dit het geval. Zeker in dit soort ruimtes heb je sneller geluidsoverlast als er geen geluidsisolerende vloer geplaatst is.

Soorten geluidsisolatie

Er zijn verschillende soorten vloeren en ondergronden en daardoor zijn er ook een hoop verschillende soorten geluidsisolatie. Het maakt nogal verschil of de ondergrond is gemaakt van hout of beton en welke keuze je dan het beste kunt maken qua geluidsisolatie. Een goede geluidsisolerende vloer kiezen is dus niet zo gemakkelijk.

Houten vloer en geluidsisolatie

Een houten vloer geeft sneller geluidsoverlast dan bijvoorbeeld een betonnen vloer. In veel oudere huizen vind je nog houten vloeren, in alle nieuwbouwhuizen is dit verleden tijd. Om een houten vloer goed te isoleren van het geluid kun je kiezen uit meerdere opties. Een methode is om de holle ruimten onder de houten vloer op te vullen met glaswol.

Dit is een relatief eenvoudige methode, makkelijk zelf uit te voeren en ook zeer effectief. Door de holle ruimtes op te vullen met glaswol wordt de houten vloer minder akoestisch. Je kunt het zien als een grote klankkast. Door het op te vullen hef je dit effect meer op en dempt het enorm de geluidsgolven en trillingen.

Je kunt er ook voor kiezen om speciale geluidsisolerende platen te kopen die je kunt plaatsen op de houten vloer. Op die manier bereik je ook een geluidsisolerend effect, het is heel persoonlijk en ook afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, welke methode het beste past.

Naast glaswol is het ook mogelijk om het geluid te isoleren met cellulose. Er zijn dus meerdere mogelijkheden om een houten vloer van goede geluidsisolatie te voorzien.

Geluidsisolatie bij een betonnen vloer

Geluidsisolatie voor een betonnen vloer vraagt hele andere materialen dan een houten vloer. Dat heeft met name te maken door het hoge gewicht van de betonnen vloer. Hierdoor zijn de methoden en materialen voor een houten vloer, logischerwijs, niet geschikt.

Voor betonnen vloeren worden vaak matten gebruikt. Deze zijn gemaakt van een dun materiaal, gemiddeld tussen de 3 en de 5 millimeter. Deze matten voor geluidsisolatie zijn gemaakt van polyethyleen schuim. Het isoleren van een betonnen vloer is dus aanzienlijk makkelijker dan bij een houten vloer.

Vloerverwarming en geluidsisolatie

Wanneer je gebruik wilt maken van vloerverwarming in je woning dan kun je vloerverwarming ook heel goed gebruiken om gelijk een geluidsisolerende vloer te maken. Het nadeel hiervan is wel dat je dit vaak niet zelf kunt doen, dit is namelijk een zeer speciale techniek die je alleen door echte vakmensen uit kunt laten voeren. Belangrijk dus om deze klus uit te besteden aan een vakman.

Zwevende dekvloer aanleggen

Een perfecte manier van geluidsisolatie is het aanbrengen van een zwevende dekvloer. Een zwevende vloer zweeft niet letterlijk maar je moet het zien als een vloer die niet rechtstreeks contact maakt met de ondervloer (constructievloer genoemd) en de dekvloer. Er zit een isolatiemateriaal tussen de vloeren en ook tussen de muren. Zo krijg je een geluiddempende werking.

Een zwevende vloer is zeer effectief en zowel op hout als beton toe te passen, alleen er zitten ook nadelen aan. Een van de nadelen is namelijk dat er een complete renovatie van de vloer moet plaatsvinden om de zwevende dekvloer te plaatsen. Het is dus een zeer invasieve ingreep en ook niet goedkoop.

De kosten van geluidsisolatie

Het is heel erg verschillend wat de kosten zijn om de vloer te isoleren tegen geluid. Het is mede afhankelijk van de ondergrond (hout of beton) en welke keuze in isolatie je maakt. Als je bijvoorbeeld een zwevende dekvloer wilt aanleggen dan moet je rekening houden met hogere kosten, mede doordat ook de complete vloer gerenoveerd moet worden.

Opvullen met glaswol of cellulose is verreweg een van de goedkoopste methodes om de vloer te isoleren voor het geluid. Maar bij het kiezen van een methode is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken maar ook naar de geschiktheid van de methode.

Zelf doen of professioneel bedrijf inhuren?

Wanneer je een vloer wilt isoleren voor geluid is het erg belangrijk om je te beseffen dat voor sommige methodes zoals het aanleggen van een zwevende vloer of een vloer met vloerverwarming van geluidsisolatie, je wel over kennis en skills moet beschikken om dit goed en met kwaliteit te kunnen plaatsen.

Als je twijfelt over je skills dan is het dus belangrijk om te overwegen dit uit te besteden aan een professioneel bedrijf. Qua kosten is het dan ook noodzakelijk om een goed budget uit te rekenen. Investeren in geluidsisolatie is namelijk niet goedkoop maar het is wel een investering die voor jaren mee kan gaan.

Kijk ook goed naar het type dekvloer wat je erbij kiest. Ga je bijvoorbeeld voor pvc of plavuizen? Ook de vloerkeuze kan van belang zijn om een juiste beslissing te maken voor welke methode voor geluidsisolatie je kiest. Het is dus echt zaak om je goed in te lezen en voor te bereiden voordat je tot geluidsisolatie van de vloer overgaat.

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo