Een goede ventilatie is heel erg belangrijk. Bij het plaatsen van een ventilatiesysteem heb je een afzuigsysteem nodig. Een van de onderdelen die je daarvoor moet gebruiken is een buisventilator. Als je er zeker van wil zijn dat je er geen geluidsoverlast van hebt. Dan kun je er ook voor kiezen een stille buisventilator te gebruiken bij het aanleggen ervan. Wat is een stille buisventilator en hoe en wanneer gebruik je die?
Op deze pagina:
Wat is een stille buisventilator?
Een buisventilator is een ventilator die mechanisch aangestuurd wordt. De ronde vorm en de ronde aansluitpunten zijn kenmerkend voor een buisventilator. Aan een zijde van de ventilator wordt het lucht aangezogen. Aan de andere kant wordt het uitgeblazen.
Door de ronde vorm kan de buisventilator makkelijk in het daarvoor bestemde kanaal worden geplaatst. Doordat de buisventilator in het kanaal terecht komt zie je de ventilator minder en je hoort er minder van.
Een stille buisventilator heeft een dubbele wand. Hierdoor zul je nog minder geluid horen van het ventilatiesysteem. Ook hierbij zie je alleen de ventilator zuigmond. Voor het oog ziet dit er beter uit als een extern ventilatiesysteem.
Hoe gebruik je een buisventilator?
Doordat den stille buisventilator voorzien is van een geïsoleerde behuizing zul je hem niet tot nauwelijks horen. De buisventilatoren kun je in verschillende diameters kopen. Een buisventilator kun je voor verschillende dingen gebruiken.
Over het algemeen worden ze gebruikt voor de afzuiging van keukens, ventilatiesystemen en voor de afzuiging in badkamers en toiletten. Je kunt ze eigenlijk overal terug vinden. Zowel in huizen, kantoren, scholen, winkels vind je ze terug. Eigenlijk zou er geen gebouw moeten zijn die geen buisventilator heeft.
- Voor wie is de stille buisventilator geschikt?
Een buisventilator is een ventilator met een lage capaciteit. Deze worden vooral gebruikt in kleine ruimtes waar korte ventilatiekanalen zitten. Je ziet ze het meest in badkamers en toiletten. Waar je de buisventilator kan plaatsen hangt ook af van de diameter.
Hoe groter de diameter is, hoe meer lucht er doorheen kan. Hoe groter de diameter, hoe groter de ruimte kan zijn die je ermee wil ventileren. Dit moet je dan wel goed op elkaar afstemmen. Het is helemaal afhankelijk van de grote van de ruimte die je wil gaan ventileren.
Hoe groter de ruimte is, hoe groter de capaciteit van het ventilatiesysteem moet zijn. Dat wil zeggen dat je een stille buisventilator moet plaatsen met een grotere diameter. Let er wel op dat hij ook in het kanaal moet passen.
Als dit niet het geval is dan zal het kanaal aangepast moeten worden naar de juiste diameter. Alleen dan kun je optimaal gebruik maken van de juiste stille buisventilator. Welke je weer altijd van frisse lucht zal voorzien.
Waar moet je op letten als je een buisventilator gaat kopen?
Wanneer je op zoek gaat naar de juiste buisventilator moet je op een aantal dingen letten. Een van de meest belangrijke dingen hierin is de capaciteit. De capaciteit van de buisventilator wordt weergegeven in m3.
Daarnaast moet je ook kijken naar de mogelijkheden die er op zitten. Wil je een simpel systeem dat je alleen aan en uit kan zetten? Of wil je een systeem waar allemaal verschillende mogelijkheden op zitten?
Als je er een met allemaal verschillende mogelijkheden wil hebben dan kun je kiezen voor een systeem met een timer, een thermostaat, een vochtsensor en een toerenregeling. Je kunt het systeem helemaal samenstellen zoals je het zelf graag zou willen hebben.
Daarnaast moet je er wel goed op letten dat je kiest voor een stille buisventilator. Een stille buisventilator zul je minder snel horen als deze aan het werk is. Dat is natuurlijk veel prettiger als wanneer je een ventilatiesysteem hebt die je de hele dag hoort blazen.
Het onderhoud van een stille buisventilator
Als je lang wil genieten van je ventilatiesysteem, dan moet je er goed voor zorgen. Dit kun je weer doen door het systeem op de goede manier te onderhouden. Gemiddeld genomen kan een ventilatiesysteem 15 tot 20 jaar mee gaan, terwijl een stille beamer bijvoorbeeld maar 10 jaar mee kan.
Dit is natuurlijk niet dat zomaar zo zal zijn. Je zult het ventilatiesysteem regelmatig schoon moeten maken. Hiervoor moet je dan eer het rooster er vanaf halen. Dit rooster kun je met een borstel of de stofzuiger schoonmaken. Daarna kun je hem afnemen met een vochtige doek.
Let er wel op dat de ventielen in dezelfde stand blijven staan. Alleen dan kan het systeem optimaal werken. Daarnaast zijn ze ook op een bepaalde manier ingeregeld. Om na het schoonmaken nog optimaal gebruik te kunnen maken moet je hier goed op letten.
Het vervangen van de filters zul je minimaal een keer per half jaar moeten doen. In de tussentijd kun je het filter een keer uitzuigen met de stofzuiger. De tweede keer dat je het filter schoon wil maken zul je hem moeten vervangen.