Vlokkenschuim: Wat is het en hoe kies je de beste

Vlokkenschuim staat ook wel bekend als polypress. Het is een materiaal dat zowel los als in platen te vinden is. Hierbij zijn de platen van vlokkenschuim vooral populair voor het isoleren van vloeren, muren en plafonds. Er zijn verschillende soorten vlokkenschuim, wat het een erg multifunctioneel product maakt. Ze kunnen dan ook voor verschillende doeleinden gebruikt worden.

Wat is vlokkenschuim?

Vlokkenschuim kennen we ook wel als polypress. Het is een materiaal dat gemaakt wordt van samengeperst schuim. Dit lijkt op vlokken die bij elkaar geperst zijn of kunnen losse vlokken zijn. Dit is dan ook waarom de meeste mensen het kennen als vlokkenschuim.

Vlokkenschuim bestaat voornamelijk uit samengeperste polyether restanten. Deze restanten, ook wel de vlokken, worden vermengd met lijm. Hierna wordt het mengsel stevig samengeperst. Op deze manier ontstaan er platen van schuim. Vlokkenschuim platen zijn eigenlijk gerecyclede stukken restschuim wat anders gewoon weggegooid zou worden. Het is dus niet alleen functioneel, maar ook nog eens een stuk beter voor het milieu.  

Verschillende soorten vlokkenschuim

Er zijn verschillende soorten vlokkenschuim waar je uit kunt kiezen. Zo is er schuim dat echt losse vlokken zijn, maar ook het schuim dat als een plaat geperst is. De losse vlokken of de plaat vlokkenschuim kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Wat het beste soort vlokkenschuim voor je is, is maar net afhankelijk van wat voor taak je ermee wilt volbrengen.  

Daarnaast kan het vlokkenschuim onderling ook nog verschillen in dikte en SG waarde. De SG waarde staat voor het soortelijk gewicht van het schuim. Dit is de waarde die aan de dichtheid van het vlokkenschuim gegeven wordt. Hoe hoger de dichtheid is, hoe hoger de SG waarde is. Dit betekent niet altijd dat het materiaal harder is, maar wel dat de veerkracht groter is bij een hogere dichtheid. Dit kan weer voor een hogere demping zorgen.

SG140 vs SG80

Zo is bijvoorbeeld vlokkenschuim met een SG 140 het beste voor geluidsisolatie van zowel muren, vloeren als plafonds. Vlokkenschuim met een SG 80 is weer een stuk lichter en is daardoor dan ook minder goed in staat om lage geluiden te dempen. SG 120 en 140 zijn dan niet alleen goed voor het dempen van geluid, maar is ook geschikt als fysieke demping. Naast dat het vooral demping aan geluid geeft, wordt vlokkenschuim ook wel ingezet als warmte isolatie. Zo kun je met het installeren van schuim 2 vliegen in 1 klap slaan en zowel zorgen voor geluids- als warmte isolatie.

Het is dan ook altijd belangrijk om goed onderzoek te doen welke soort schuim je nodig hebt. Hier tussen zit ook het onderscheid tussen losse vlokken en vlokkenschuim platen. In de meeste gevallen zijn de platen het makkelijkste te verwerken en te monteren. De platen zijn van een zacht materiaal, wat betekent dat ze zeer makkelijk op maat te snijden zijn. De losse vlokken zijn weer ideaal om bijvoorbeeld een kruipruimte onder de vloer te vullen voor geluid en warmte isolatie. Doe dan ook altijd goed onderzoek naar wat de beste SG waarde voor de toepassingen die je zoekt is.

Vlokkenschuim als geluidsisolatie

Vlokkenschuim heeft verschillende toepassingen. Over het algemeen wordt schuim het meest gebruikt als geluidsisolatie. Het is een compact materiaal dat ideaal is voor het isoleren van geluid en het dempen van trillingen. Dit kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een galm uit een ruimte genomen wordt. Zo kun je het bijvoorbeeld onder laminaat leggen zodat de onderburen je niet horen lopen. Het kan dus ook geluidsoverlast in een appartement voorkomen.

Naast dat de schuim het geluid kan verbeteren, kan het ook zorgen voor geluidsisolatie. Dit zorgt ervoor dat het geluid beter in de ruimte blijft en bijvoorbeeld buren minder last hebben van het geluid. Daarnaast kan het ook op kantoren in de wanden gebruikt worden voor een betere akoestiek. Afhankelijk van de hardheid en kwaliteit kan vlokkenschuim 20 tot 50 decibel tegenhouden. Dit is een aanzienlijke demping ten opzichte van andere soorten schuim.  

 Gerecycled vlokkenschuim

Vlokkenschuim is in vergelijking met andere isolatiematerialen vaak wat goedkoper dan andere. Dit betekend niet dat het van een lagere kwaliteit is. Dit heeft voornamelijk te maken met de manier waarop de schuim platen gemaakt worden.  

Het vlokkenschuim wordt gemaakt van gerecycled schuim. Dit zijn kleine stukjes polyether schuim, dat samen met lijm wordt gemengd en wordt samengeperst tot platen vlokkenschuim. De vlokken die je in het schuim ziet zijn dan ook verschillende vlokken schuim, waar nieuwe schuim mee gemaakt wordt. Dit is natuurlijk een stuk beter voor het recyclen van schuim, wat overblijft en anders restafval zou zijn.

Restproduct

Omdat het van een restproduct van ander soort schuim gemaakt wordt, zijn de kosten over het algemeen een stuk lager dan andere soorten schuim. Dit zorgt niet alleen ervoor dat het beter voor het milieu is, maar ook vaak een stuk beter voor je portemonnee.

Dat het van gerecycled materiaal gemaakt wordt, betekent niet dat de kwaliteit van het isolatiemateriaal minder wordt. Het is nog steeds kwalitatief goed schuim wat veel geluid kan absorberen. Dit zorgt er ook voor dat het multifunctioneel inzetbaar is. Niet alleen voor het isoleren van ruimtes wordt het gebruikt, maar ook als trillingsdemper voor machines of bescherming tijdens het verzenden van producten kan het makkelijk gebruikt worden.

1

Isowen geluidsisolatieplaten polypress

Foto van een Isowen vlokkenschuim
9.1Expert Score
Beste vlokkenschuim op de markt

De Isowen geluidsisolatie platen zijn gemaakt van vlokkenschuim, ook wel polypress genoemd. Omdat dit een samenpersing van verschillende vlokkenschuim is, kunnen er verschillende hardheden ontstaan. Deze platen hebben een hardheid van D120, waarmee de densiteit per kilo per m³ bedoelt wordt.

Door de compactheid van het vlokkenschuim is dit een perfect product voor het isoleren van zowel geluid als warmte. Het kan gebruikt worden op vloeren, wanden en op het plafond. Dit maakt het een zeer multifunctioneel inzetbaar product.  Ze zijn ook erg makkelijk te installeren. Je kunt ze simpelweg op maat snijden met een scherp mes en aan het oppervlak bevestigen met montagekit of lijm.

Goede punt(en)
  • Zeer compact dus perfect voor isolatie
  • Kan multifunctioneel worden ingezet
  • Hardheid van D120

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo