De beste stille ventilatoren

Wat is de beste stille ventilator? Tijdens de warme zomermaanden kan het in huis té warm aanvoelen. Afgelopen jaren zien we bijvoorbeeld steeds vaker flinke hittengolven in ons voormalige ‘kikkerlandje’. Een fijne manier om je huis of kamer toch wat af te koelen, is door een ventilator aan te schaffen. Helaas maken deze doorgaans best veel herrie. Zulke herrie is helemaal vervelend als je de ventilator in je slaapkamer of kantoor gebruikt. Gelukkig bestaan er tegenwoordig extra stille ventilators.

Minder dan 50 decibel

Wanneer wordt een ventilator als stil geclassificeerd? Doorgaans ligt de grens bij 40 of 50 decibel. Bij deze geluidsniveaus zijn de ventilator muisstil en hoor je niet of nauwelijks dat je ze aan hebt staan. 50 decibel is te vergelijken met geroezemoes, natuurgeluiden of het geluid van een normale koelkast

Beste budgetmodel: Excellent Electrics staande ventilator 

Eén effectieve, stille ventilator voor een zacht prijsje. Als je daar naar op zoek bent, dan is de Excellent Electric staande ventilator dé ventilator voor jou. Deze ventilator is muisstil, heeft drie verschillende snelheden, heeft een draaifunctie en is in hoogte afstelbaar. Door de lage prijs lever je wel enigszins in op gebied van bouwkwaliteit. 

De muisstille Duux Whisper

De Whisper (“fluister”) van het merk Duux is een van de beste stille ventilatoren. Bovendien past is ‘ie stijlvol en past die bij elk interieur! De Whisper is een stuk duurder (€99,99) dan de eenvoudige ventilator van Excellent Electrics, maar blaast veel harder én maakt minder geluid. Daarnaast ziet de Duux Whisper er mooier uit, heeft die meer snelheid-opties én is ‘ie aan- en uit te zetten met een afstandsbediening. 

Dyson AM09 Hot & Cool

Schuw je er niet voor om de hoofdprijs te betalen? Dan kun je niet om de AM09 Hot & Cool van het innovatieve Dyson heen. De Dyson AM09 is een high tech tafelventilator die ook nog eens de lucht reinigt! Zoals de naam suggereert kan deze ventilator ook dienen als kleine elektrische verwarming. Dit doet ‘ie natuurlijk muisstil. Het grote nadeel? De prijs. Voor de Dyson AM09 Hot & Cool betaal je al snel zo’n €400,-. 

Verschillende soorten stille ventilatoren

Tafelventilator

Ventilatoren zijn er in verschillen soorten en maten. Doorgaans zijn ventilators onder te verdelen in vier categorieën: 

  1. Tafelventilator: kleine ventilator voor op tafel/bureau
  2. Plafondventilator: ventilator aan het plafond, koelt groot oppervlak
  3. Statiefventilator: standaard ventilator die je overal in huis neer kunt zetten
  4. Torenventilator: langwerpige ventilator die over de hele lengte (of hoogte) lucht blaast

Stille ventilator kopen? Houd rekening met de volgende zaken

Waar moet je nu precies op letten wanneer je een stille ventilator koopt? Hieronder hebben we de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet. 

1. Geluidsniveau

Hoe stiller de ventilator, hoe beter. Stiller betekent namelijk minder afleiding of minder geluid dat je ‘s nachts wakker houdt. Zoek daarom een model met een geluidsniveau lager dan 40 dB-50dB.

2. Soort

Welke type ventilator voor jou geschikt is, hangt af van het beoogde gebruik. Over het algemeen is het verstandig om een statiefventilator aan te schaffen. Deze kun je overal neerzetten en is dus het meest veelzijdig. 

3. Extra’s

Een duurdere ventilator heeft nu eenmaal meer toeters en bellen. Deze heeft niet iedereen nodig! Zoek je eenvoudig exemplaar, dan is een model met 26 standen of een afstandsbediening niet noodzakelijk. Dan is het verstandiger om een goedkoper, simpel model met wat minder extra’s te kopen. Dit geldt natuurlijk ook andersom: hecht je wel waarde aan het kunnen instellen van de ventilator en aan talloze standen, kijk dan naar een luxer model, zoals de Deex Whisper. 

4. Ontwerp

Niemand wil een spuuglelijk ventilator midden in zijn woon- of slaapkamer. Het ontwerp van de ventilator is dan ook zeker van belang. Dit is puur een kwestie van eigen voorkeur, maar over het algemeen geldt dat de duurdere modellen een mooier en moderner design hebben. 

Andere apparaten

We hebben ook een analyse gemaakt van andere apparaten, denk dan aan stille elektrische kachels, stille airco’s, en wasmachines.

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo