Veerregels

Wanneer je een plafond gaat installeren kun je ervoor kiezen om veerregels te installeren. Dit zorgt ervoor dat het akoestisch isoleren van wanden en plafond makkelijker gedaan kan worden. De veerregel installeer je voor een ontkoppelde voorzet wand of plafond. We gaan je er alles over vertellen.

Wat zijn veerregels?

Veerregels gebruik je wanneer je echt geen ruimte op overschot hebt. Je kunt er een vals plafond mee creëren dat maar 2 centimeter lager hangt dan de structuur die zich erboven bevindt. De veerregels schroef je tegen de balkenstructuur of vast betonnen plafond vast. Schroef ze wel tegen de richting van de platen in. Omdat je ze over de hele lengte vastmaakt aan de onderliggende structuur, hoef je ze niet vast te klemmen aan de rand.

Veerregels zijn profielen waarbij aan de ene kant gaten voor de schroeven zitten en aan de andere kant een brede montageflens waar je de gipsplaten in bevestigt. Dit zorgt ervoor dat er wat beweging in zit, wat kan voorkomen dat ze sneller kapot gaan. Het zal de trillingen in de onderliggende structuur kunnen opvangen en de barsten die daarbij komen kijken kunnen voorkomen.

De veerregels verlagen een plafond met zo’n 2 centimeter. Dit is over het algemeen alleen voldoende voor wat elektrische leidingen, maar heel veel meer ook niet. Je moet dan ook altijd vooraf goed bedenken wat voor ruimte je nodig hebt en of dit past met veerregels. Zo kun je inbouwspotjes bijvoorbeeld niet kwijt onder zo’n plafond.

Soorten veerregels

Er zijn verschillende soorten veerregels die je kunt gebruiken. Zo zijn er standaard profielen die je kunt gebruiken voor het plafond. Deze zijn meestal van metaal gemaakt en zeer makkelijk te installeren. Deze metalen veerregels zijn daardoor bijvoorbeeld ook makkelijk te gebruiken voor schuine daken.

Houten

Daarnaast heb je ook houten veerregels. Deze zijn gemaakt van 2 MDF latjes. Tussen deze latten is noppenschuim geplaatst. Deze soort kun je ook gebruiken voor wanden. In dat geval wordt de achterste lat aan de bestaande muur geschroefd. Hierna kunnen op de regels gipsplaten gemonteerd worden. Hierachter kun je er nog voor kiezen om extra isolatie toe te voegen.

Voorzetwand

Hoe dikker de voorzetwand zal zijn die op de veerregels gemonteerd wordt, hoe beter zijn geluidsisolerende werking is. Om dit nog meer te verbeteren zijn er aparte platen van hetzelfde soort noppenschuim , dat je tussen de veerregels en achter de gipsplaten kunt plaatsen.

Hoe installeer je de veerregels?

Een veerregel moet je altijd dwars op de platen monteren. Je kunt het beste de uiteinden van alle gipsplaten ondersteunen. Je bevestigt dan ook de eerste veerregel zo dicht mogelijk in de hoek tegen de muur aan. We raden je aan om tussen de veerregels ongeveer 50 centimeter te houden voordat je de volgende plaatst. Dit geeft de meeste ondersteuning aan de gipsplaten die je er bovenop bevestigt.

Afhankelijk van de ondergrond kun je de veerregels goed monteren. Werk dan ook altijd met het gepaste montagemateriaal. Denk hierbij aan als het plafond aan brandveiligheid moet voldoen, je hiervoor ook brandwerende pluggen voor gebruikt en geen gewone pluggen. Gewone pluggen zullen namelijk smelten, wat er bij een brand voor zal zorgen dat het hele plafond naar beneden komt.

Ook voor veerregels aan de wand werk je op dezelfde manier. Op deze manier weet je zeker dat de veerregels het beste gemonteerd worden en je een zo stevig mogelijke ondersteuning geeft. Het zorgt ervoor dat je op een makkelijke en snelle manier een strakke en stevige wand kunt maken.

Isolatie

Het installeren van veerregels kan het ook makkelijk maken om meer isolatie aan te brengen in je woning. De veerregels kun je in veel gevallen eenvoudig op de bestaande wand monteren. Op deze bevestig je weer nieuwe gipsplaten. Doordat de veerregels bijvoorbeeld maar 2 centimeter zijn, heb je ook niet veel ruimte verlies.

Tussen de veerregel is al akoestisch foam aangebracht. Dit zorgt niet alleen voor geluidsdemping, maar kan er ook voor zorgen dat er beter warmte wordt vastgehouden in de ruimte of je woning.  Zo kun je met deze extra isolatie verschillende doelen bereiken.

Het akoestische foam wat tussen de veerregels zit, kan ook in platen los aangebracht worden. Door dit akoestisch foam in platen in de ruimte achter de nieuwe gipsplaten te plaatsen, creëer je extra isolatie dat je veel voordelen kan bieden.  Dit kan ook zorgen voor meer speling. Het schuim achter de gipsplaten kan trillingen van de structuur opvangen, wat ook weer bescherming biedt. Zo kan er voorkomen worden dat er beschadiging aan de nieuwe gipsplaten kan ontstaan.

Welke veerregels heb je nodig?

Welke veerregels je nodig hebt, is volledig afhankelijk van welke taak je wilt volbrengen. Ook moet je rekening houden met de verschillende ondergronden waar je de veerregels op moet monteren. Zo is een houten veerregel niet ideaal voor het monteren op bepaalde ondergronden, omdat ze dan moeilijker te installeren zijn.

Ook kan het te maken hebben met brandveiligheid. Voor de brandveiligheid zijn de metalen veerregels een stuk veiliger dan die van hout gemaakt zijn. Wanneer je niet precies weet welke het beste voor je zijn, kun je het beste advies vragen aan een professional. Zo weet je zeker dat je direct de juiste hebt en dat het monteren ervan het makkelijkste voor je gaat zijn.

Gyproc rb66

Deze veerregel is ideaal voor het akoestisch isoleren van zowel je wanden als je plafond. Je monteert ze makkelijk aan de bestaand muur, waarna je de gipsplaten er direct op kunt monteren. Dit geeft je ook de kans om tussen de veerregels en achter de gipsplaten extra isolatie aan te brengen. De veerregels zijn erg makkelijk te monteren.

Hoe dikker de voorzetwand is, hoe beter de isolerende werking zal zijn. Dit kan zorgen dat de ruimte een stuk meer geluidsdicht kan worden. Het aanbrengen van extra akoestische platen zal er nog meer voor zorgen dat er goede geluidsisolatie is. Meer informatie over de RB 66 lees je op https://pro.gyproc.be/nl/producten/veerregel-rb66.

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo