Alles over Melamineschuim: Toepassingen, Installatie en Onderhoud

Melamineschuim staat ook wel beter bekend als Flamex melamineschuim. Het is een schuim dat voornamelijk in de jacht- en scheepsbouw gebruikt werd, maar tegenwoordig heeft het veel meer toepassingen en verschillende soorten die gebruikt kunnen worden. We gaan je er alles over vertellen.

Wat is melamineschuim?

Melamineschuim is een schuim dat is gemaakt van melaminehars. Dit is een thermoharder polymeer. Door de manier waarop het gemaakt wordt ontstaat er een driedimensionale moleculaire netwerkstructuur, wat in vergelijking met andere soorten schuim unieke eigenschappen bezit. Een van deze unieke eigenschappen is dat het brandveilig is. Dit is dan ook waarom het de naam Flamex gekregen heeft. Als het schuim verbrandt, komt er namelijk een stikstofgas vrij, wat een vlamvertragende werking heeft.

Ondanks de harde moleculaire structuur is het melamineschuim zeer makkelijk op maat te snijden. Polyurethaanschuim is een stuk zachter en geeft een stuk meer mee als je het probeert te snijden. Omdat flamex harder is zal het minder meegeven en snijd daarom een stuk makkelijker. Dit zorgt ervoor dat je het makkelijk in verschillende patronen, texturen en vormen kunt snijden.

Het productieproces heeft ook gezorgd voor een opencel structuur. Deze structuur is weer perfect voor het absorberen van geluid of trillingen. Dit is dan ook waarom dit schuim zoveel verschillende toepassingen kan hebben.

Foto van Melamineschuim op een schip

Melamineschuim als geluidsdemper

Door de opencel structuur van het melamineschuim is het erg goed in te zetten voor het verbeteren van de akoestiek in een ruimte. Omdat het schuim zo makkelijk te verwerken is, kun je er ook erg veel kanten op als geluidsdemper. Je kunt het zo aanpassen aan elke situatie, locatie en gewenste design.

Zo is er bijvoorbeeld melamineschuim in de vorm van piramideschuim of noppenschuim. Door de structuur op deze panelen worden de geluidsgolven onderbroken en daardoor beter geabsorbeerd. Deze panelen zijn vaak ook betaalbaar en zeer makkelijk te installeren in de gewenste ruimte. Met de zelfklevend plakstrip aan de achterzijde zitten ze snel op de wand of het plafond. Door de structuur op de panelen kun je vaak ook nog mooie patronen op de wand maken waardoor het er ook nog eens mooi en professioneel uitziet.

Andere melamineschuim varianten

Er zijn naast melamineschuim als geluidsdemping ook nog andere toepassingen voor het schuim. Voorheen werd het melamineschuim voornamelijk gebruikt in de jacht- en scheepsbouw voor het bekleden van de machinekamers. Ook werd het veel in de machinebouw toegepast. Het zorgt in deze toepassingen namelijk voor het absorberen van het mechanische luchtgeluid. Dit kan zorgen voor een stuk minder geluidsoverlast voor de omgeving en maakt ook een werkplek minder luidruchtig en daardoor beter werkbaar.

Melamineschuim is van zichzelf al vlamvertragend, maar dat betekent niet dat het overal toegepast kan worden. Dit is dan ook waarom er andere varianten melamineschuim gemaakt zijn. Zo zijn er verschillende nieuwe soorten ontwikkeld die bijvoorbeeld een sterke beschermende laag hebben. Zo kan het schuim bijvoorbeeld ook niet aangetast worden door vocht of olie, dit heeft bijna hetzelfde effect als noppenschuim.

Door deze ontwikkelingen is dit schuim nog beter toepasbaar in verschillende machines. Ook heeft dit er voor gezorgd dat de levensduur van het schuim een stuk langer is. Het schuim zal niet aangetast worden door invloeden van buitenaf en kan veel meer verduren. Dit zorgt ervoor dat het bijvoorbeeld ook toepasbaar geworden is om demping aan motorkassen kan geven.

Welke melamineschuim heb je nodig?

Welk soort schuim je nodig hebt, is geheel afhankelijk van waar je het voor wilt gebruiken. Over het algemeen hebben alle soorten dezelfde geluiddempende eigenschappen. Het verschil zit hem voornamelijk in de toplagen die er overheen aangebracht zijn.

Wanneer je het wilt gaan gebruiken voor geluidabsorptie in een thuisstudio met geluidsapparatuur heeft zo’n extra toplaag geen toevoeging voor het gebruik ervoor. Wil je het gebruiken om het geluid bij een motorkas of in de machinebouw te dempen, is melamineschuim met een beschermende toplaag zeker belangrijk voor de levensduur van het schuim. Wil je het plaatsen op een warme plek zoals onder de motorkap van een bus of auto? In dat geval moet je kiezen voor het schuim met de sterkste en brandveilige toplaag.

Merford Merfocell PU, geluidsabsorptie met toplaag

Merfocell is een polyurethaanschuim dat bekend staat om zijn geluidsabsorberende eigenschappen. De merfocell PU heeft een PU toplaag van polyurethaan folie. Deze laag zorgt ervoor dat het schuim beschermd wordt tegen vocht, vuil en olie.

Dit maakt dit schuim perfect toepasbaar voor het absorberen van geluid in motorkassen, aggregaten, compressoren en boten. Het kan ook toegepast worden onder de motorkap van auto’s, bussen en campers. Wanneer je dit wilt doen moet je wel rekening houden dat er minimaal een afstand van 8 tot 10 cm tussen de hete delen van de motor vrij is. Ook dit schuim heeft weer een handige zelfklevende laag, wat hem zeer makkelijk te monteren maakt.

Merford Merfocell GW, hittebestendige absorptie

Ook dit merfocell is gemaakt van polyurethaanschuim. Alleen heeft deze soort een toplaag van geïmpregneerd glasdoek weefsel. Dit zorgt voor een brandveilige en stootvaste toplaag. Dit beschermt het schuim tegen het binnendringen van vocht en olie. De toplaag is zo sterk dat het een zeer goede bescherming aan het schuim biedt.

Door deze sterke toplaag heeft dit schuim ook de CE certificering voor schepen en jachten gekregen. Door de hittebestendige toplaag is het ook toepasbaar in motorkappen van bussen, auto’s en campers, maar ook bij verbrandingsmotoren zoals motorkasten en aggregaten. In vergelijking met de merfocell PU is de merfocell GW de hittebestendige versie van de merfocell PU.

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo