Kort gezegd is een rachel gewoon een houten lat. Dit is een lat die wordt gebruikt voor het bevestigen van stucwerk, steengaas, gipsplaten of andere schroefbare platen. Over het algemeen worden ze meestal gebruikt in de bouw en staan ze daar bekend onder verschillende namen. Als ervaren timmerman legt Ronald je er alles over uit.
Op deze pagina:
Wat is een rachel?
Een rachel staat bekend onder veel verschillende namen. Zo wordt het ook wel een rafter, rachter, tengels en veerregel genoemd. In de bouw wordt het installeren van de rachels ook wel ‘het regelwerk maken’ genoemd. Over het algemeen worden ze allemaal voor hetzelfde doel gebruikt, namelijk het vormen van de basis van de wand of het plafond.
Ze worden veelal toegepast voor voorzetwanden of op een houten balklaag. Dit zorgt ervoor dat de meeste rachels op verschillende ondergronden te gebruiken zijn. Zo kun je rachels bijvoorbeeld voor zowel het plafond als voor een wand gebruiken. Dit is ook maar net hoe jij het zelf het handigste vindt werken.
Vaak wordt met rachels ook het houten frame bedoeld dat tegen de ondergrond gemonteerd wordt. Tegen dit houten frame kunnen uiteindelijk de gipsplaten bevestigd worden. Het installeren van de rachels is dus echt de basis van de wand of het plafond.
Voorbereiding van het regelwerk maken
Voordat je kunt beginnen met het plaatsen van de rachels, ook wel het regelwerk genoemd, zijn er bepaalde voorbereidingen die je moet treffen. Om te beginnen moet je zorgen dat je genoeg ruimte hebt. Je kunt het beste zorgen dat de ruimte waarin je aan het werk gaat, helemaal leeggeruimd is.
Om het plaatsen van de rachels makkelijker te maken kun je een kamersteiger huren, zodat je overal goed bij kunt komen. Daarna moet je kijken hoe je het beste te werk kan gaan. Je kunt hierbij kiezen om een verlaagd plafond te plaatsen of eerst het oude regelwerk te verwijderen en vervolgens een compleet nieuwe wand of plafond te plaatsen. Als laatste moet je zorgen dat je alle materialen die je nodig hebt bij elkaar verzameld hebt. Zo weet je zeker dat je zonder onderbrekingen de klus in één keer af kan krijgen.
De rachels plaatsen
Het plaatsen van de rachels is gelukkig niet heel ingewikkeld. De latten moeten verticaal geplaatst worden en daarna horizontaal. De afstand tussen de rachels moet worden afgesteld op de afmeting van de gipsplaten die gebruikt gaan worden. Zo weet je zeker dat je de platen goed en netjes kunt monteren. Let er wel goed op dat je de rachels perfect waterpas installeert. Er zijn voor rachels ook afstandhouders die ervoor kunnen zorgen dat een ongelijke muur weer rechtgetrokken kan worden.
Je werkt bij het plaatsen van rachels altijd van de ene naar de andere kant en eindigt altijd met een lat langs de muur. Wanneer de rachels goed en waterpas zijn gemonteerd, kun je de gipsplaten tegen het regelwerk gaan plaatsen. Zorg er hierbij voor dat de platen aan alle kanten even breed zijn. Als je de platen zelf op maat moet gaan zagen om ze passend te maken, zorg er dan altijd voor dat het verschil onderling evenredig verdeeld wordt. Dit zorgt ervoor dat het aanzicht van het plafond of de wand een stuk mooier wordt.
Na het plaatsen van de gipsplaten kan de wand of het plafond verder afgewerkt worden zoals je wenst. Hierna heb je als resultaat een strakke, gelijke en vooral waterpas wand of plafond.
De wand of plafond isoleren met rachels
Rachels zorgen niet alleen voor een nieuwe stevige muur, maar bieden ook de mogelijkheid om extra isolatie aan te brengen. Door de rachels ontstaat er een ruimte tussen het oppervlak en de nieuwe gipsplaten. Afhankelijk van de afmetingen van de rachels, kun je achter de gipsplaat isolatie aanbrengen. Dit zal bijvoorbeeld zorgen voor geluidsisolatie of kan ervoor zorgen dat warmte beter vastgehouden wordt.
In 2025 is energie-efficiëntie belangrijker dan ooit. Door isolatiemateriaal tussen de rachels te plaatsen, kun je bijdragen aan een duurzamere woning met een lagere energierekening.
In de ruimte tussen de rachels kun je platen isolatiemateriaal plaatsen. Deze platen kun je vaak makkelijk tussen de rachels schuiven of vastmaken aan de oude wand. Wanneer je hier een nieuwe gipsplaat voor zet, zal je hier niets meer van zien. Zo sla je twee vliegen in één klap, want je hebt een mooie strakke nieuwe muur die in dat geval dan ook nog eens een stuk beter geïsoleerd zal zijn.
Welke rachels heb je nodig?
Welke rachels je nodig hebt, is geheel afhankelijk van je klus. Het heeft te maken met de ruimte waar je het regelwerk gaat maken, maar ook of je er een wand mee gaat maken of juist een plafond. Daarnaast zit er vooral een groot verschil in de verschillende afmetingen die je kunt vinden.
Wanneer je bijvoorbeeld op zolder aan de slag wilt gaan, dan zijn kortere rachels makkelijker op zolder te krijgen dan bijvoorbeeld een rachel van 4 meter. Ook kan er verschil in zitten qua dikte. Wanneer je alleen een strakke muur wilt maken en zo min mogelijk ruimte wilt verliezen, kies je het beste voor een kleine rachel. Ben je juist van plan om een goede isolatielaag tussen de rachel en de gipsplaten aan te brengen? Dan moet je kiezen voor een dikkere rachel, anders kan het isolatiemateriaal er niet goed tussen aangebracht worden.