Akoestiek verbeteren: in huis en op kantoor

Geluidsoverlast wordt niet alleen veroorzaakt door veel geluid, maar ook door simpelweg onprettig geluid. Neem bijvoorbeeld een woonkamer of kantoorruimte met slechte akoestiek. Problemen met akoestiek zorgen voor een hinderlijk galmend geluid, met concentratieverlies, slechte verstaanbaarheid en zelfs hoofdpijn als gevolg. Gelukkig kun je de akoestiek gemakkelijk verbeteren. 

Oorzaak galmend geluid 

Waar komt dat galmende geluid nu vandaan? Het zit als volgt. Harde, gladde oppervlakken weerkaatsen geluid. Door deze weerkaatsing van geluid ontstaat een storende echo. Aangezien huizen, kantoren en andere ruimtes nu eenmaal muren, vloeren en raampartijen hebben, is de akoestiek overal een uitdaging. Het is voornamelijk een probleem bij grote ruimtes met een hoog plafond. 

De beste én mooiste oplossingen om akoestiek te verbeteren

Het verbeteren van de akoestiek en het verminderen van die nare galm kan op verschillende, eenvoudige manieren. Hieronder hebben we de beste en mooiste oplossingen voor je op een rijtje gezet. 

Akoestiek verbeteren met gordijnen



Hang gordijnen op voor betere akoestiek 

Grote ramen zijn doorgaans de boosdoener wanneer we kijken naar akoestiek. Het zijn harde, gladde oppervlakken die het geluid uitstekend kunnen weerkaatsen. Dit kun je verminderen door goede gordijnen op te hangen. Dit kunnen rolgordijnen, plissé gordijnen of overgordijnen zijn. 


Stoffen meubilair voor minder echo en galm

Stoffen meubilair

Ook het meubilair kan een flink verschil maken. Is je meubilair voornamelijk van harde materialen, zoals leer, dan zal dit geluiden goed weerkaatsen. Zachtere materialen, zoals stof, absorberen geluid stukken beter. Daarom is het slim om te kiezen voor stoelen en banken met stoffen bekleding. Heb je toch liever een bank of stoel van leer? In dat geval kun je kussens van zacht materiaal gebruiken om de galm toch enigszins te dempen. 


Vloerbedekking tegen galm 

Hetzelfde gaat op voor de vloerbedekking. Hoe zachter de vloer, hoe minder de weerkaatsing van geluid. Kies daarom niet voor een tegelvloer of laminaat, maar voor tapijt. We snappen dat dit niet voor iedereen even praktisch is. Een makkelijkere én goedkopere oplossing is dan ook om een hoogpolig vloerkleed (deze bijvoorbeeld!) te kopen. Deze zorgt direct voor een stuk minder galm. 


Hoekjes creëren om akoestiek te verbeteren

Zoals we al zeiden hebben vooral grote, open ruimtes last van slechte akoestiek. Je verbetert de akoestiek eenvoudig door de indeling van de ruimte aan te passen. Probeer zoveel mogelijk hoekjes te creëren. Door de ruimte te splitsen worden de geluidsgolven onderbroken en is er een stuk minder echo. 

Akoestiek verbeteren met accessoires

Vergeet accessoires niet! 

Wie houdt er nu niet van accessoires? Zelfs de kleinste accessoires zorgen voor een verbetering van de akoestiek. Ze absorberen immers allemaal geluid. Leuke accessoires zijn grote planten, boekenkasten, opbergdozen en fotolijsten of schilderijen aan de muur

Trucje: Akoestisch schilderij!

Een van de slimste trucjes is het zogenaamde akoestische schilderij. Dit is gewoon een schilderij, net zoals elk ander. Er is echter één groot verschil: achter het doek, zit wat geluidsabsorberend materiaal verstopt. Dit is met het naakte oog niet te zien maar werkt erg effectief! Zulke schilderijen kun je kant en klaar kopen. Je kunt ook zelf een geluidsabsorberend schuimpaneel op maat knippen en achter het verfdoek stoppen. 

Akoestiek slaapkamer, kantoor of studio verbeteren met schuimpanelen

Het plaatsen van wandpanelen van schuim is de meest effectieve oplossing om de akoestiek van je woonkamer, slaapkamer, kantoor of studio te verbeteren. Er is helaas één probleem: ze zijn niet heel mooi. In een jongenskamer of opnamestudio ogen de geluidsabsorberende panelen goed, maar in elke andere ruimte springen ze in het oog. Daarom moet je een beetje creatief zijn! Verstop de geluidsabsorberende materiaal achter fotolijsten, schilderijen of andere plekken waar ze niet of nauwelijks te zien zijn.

Andere ruimtes verbeteren

Je kunt natuurlijk alles doen om de akoestiek in één kamer heel goed te krijgen. Maar vergeet niet dat bijvoorbeeld een luidruchtige wasmachine of de herrie van een koelkast in een andere ruimte ter plekke aangepakt moeten worden. Ook helpt het nietals er in de kamer naast je een ventilator alles overschreeuwd. Maar gelukkig bestaan er ook stille ventilatoren.

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo