Er zijn vele manieren om geluiden te isoleren, zoveel dat het soms verwarrend kan zijn welke vorm nu het beste is voor jouw project. Het maakt natuurlijk ook wel verschil voor welke ruimte je op zoek bent naar geluidsisolatie. Als je bijvoorbeeld een woonkamer moet isoleren of een professionele geluidsstudio, daar zit een groot verschil in. Een van de methodes die je kunt gebruiken om geluid te isoleren is het gebruik maken van geluidsisolerend schuim.
Op deze pagina:
Het belang van geluidsisolerend schuim
Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om een goede geluidsisolatie toe te passen. Een van de redenen is om geluidshinder te voorkomen bij buren en omwonenden. Bij geluidsoverlast denk je al snel aan een buur die een feestje geeft en de muziek op standje maximaal heeft staan, maar wist je dat in de werkelijkheid juist normale leef geluiden overlast veroorzaken?
Denk dan bijvoorbeeld aan het lopen op de trap, of met hakjes aan door de woonkamer lopen. De televisie die aanstaat, en in zeer gehorige huizen kan zelfs praten al tot overlast leiden. Geluidsoverlast staat in de top 5 oorzaken van buren conflicten. Belangrijk dus om overlast te voorkomen.
Maar er zijn meerdere redenen om te kiezen voor goede geluidsisolerend schuim. Wanneer je bijvoorbeeld een ruimte hebt waar het geluid niet prettig vormt en schel wordt, dan is het raadzaam om geluidsisolatie toe te gaan passen. Op die manier creëer je een goede akoestiek in de woonruimte. Een prettige akoestiek geeft rust en maakt dat geluid zich prettig vormt.
De werking van geluid
Hoe werkt dat dan precies met akoestiek? En welke impact heeft geluidsisolerend schuim hierbij? Het is goed om te begrijpen hoe geluid precies werkt. Geluid wordt gevormd door trillingen. Deze trillingen worden omgezet in geluidsgolven. Deze geluidsgolven kunnen gestuurd worden door objecten. Denk aan meubels, vloerkleden, gordijnen, schilderijen enzovoorts.
Als je een ruimte hebt die niet aangekleed is, zul je merken dat het geluid heel hol wordt en schel gaat klinken, dat komt dus omdat er geen weerkaatsing van het geluid is. Geluidsisolerend schuim zorgt ervoor dat het geluid opgevangen of anders geleid wordt waardoor het geluid een voller geluid krijgt. Zo vormt zich dus een goede akoestiek.
Een goede akoestiek zorgt ervoor dat geluid zich prettiger beweegt en dat je geen last hebt van holle, schelle geluiden en ook gesprekken in een ruimte beter te volgen zijn.
Geluidsisolerend schuim
Er zijn veel manieren waarop je de akoestiek in je ruimte kunt verbeteren. De meest bekende is natuurlijk een goede ondervloer plaatsen onder de dekvloer. Een goede ondervloer is altijd belangrijk omdat dit overlast door het gebruik van de vloer voorkomt. Maar een andere, veelgebruikte methode is geluidsisolerend schuim plaatsen.
Wat is nu precies geluidsisolerend schuim en hoe gebruik je dit? Geluidsisolerend schuim kun je in meerdere uitvoeringen krijgen en in verschillende materialen. Geluidsisolerend schuim wordt voornamelijk gebruikt bij een voorzetwand. Dit is een wand die extra op de originele muur wordt gezet.
Geluidsisolerend schuim kun je daar tussen plaatsen en dat zorgt er dan voor dat het geluid goed geabsorbeerd wordt waardoor het geluid niet verder kan verplaatsen dan het schuim. Op die manier kan het geluid dus ook niet verplaatsen naar bijvoorbeeld de buren.
Verschillende soorten geluidsisolerend schuim
Geluidsisolerend schuim kun je in verschillende soorten krijgen. Te onderscheiden in PE schuim, ook wel polyethyleen schuim genoemd en noppenschuim. Beide soorten schuim hebben verschillende eigenschappen en het is goed en belangrijk om deze wel te kennen, zodat je de juiste soort schuim kiest voor jouw klus.
Ook is er nog een derde optie isolatieschuim voor geluid en dat is melanine geluidsisolatie platen.
PE geluidsisolerend schuim
Polyethyleen schuim (PE schuim) is een hard schuim wat gevormd wordt door een gesloten celstructuur. Door deze gesloten celstructuur wordt het opgevangen geluid goed geabsorbeerd en krijg je het gewenste effect van geluid wat zich niet verder meer kan verplaatsen dan in het polyethyleen schuim.
Polyethyleen schuim is makkelijk te plaatsen doordat het complete platen zijn die eenvoudig te monteren zijn. Je kunt ook PE schuim kopen met een zelfklevende achtergrond waardoor de montage van de platen nog makkelijker is.
Polyether geluidsisolerend schuim
Polyether schuim verschilt qua uitvoering niet van PE schuim maar het is wel het tegenovergestelde qua opbouw en structuur. Geluidsisolerend schuim is namelijk van een zachte, flexibele vorm en heeft in tegenstelling tot PE schuim een open celstructuur. Polyether schuim leent zich bij uitstek voor het absorberen en vervormen van geluid, om zo een prettige akoestiek te creëren.
Melamine geluidsisolerend schuim
Deze schuimplaat wordt vaak in grotere ruimtes gebruikt zoals klaslokalen, gymzalen, vergaderzalen, kantoorpanden en horecagelegenheden. Dit materiaal is namelijk bij uitstek geschikt waar meer mensen samen komen en gesprekken voeren. Want door het plaatsen van dit schuim krijg je minder nagalm van geluid. Dit komt de gesprekskwaliteit dus heel erg ten goede.
Melamineschuim is ook nog eens heel erg duurzaam en gaat tig jaren mee, waardoor het een zinvolle investering is op het gebied van geluidsisolatie.
De juiste keuze maken
Het kan best lastig zijn om tot een goede keuze te komen welk isolatieschuim het beste is voor jouw klus. Hier boven heb je al een beetje kunnen lezen welke soorten geluidsisolerend schuim er is en welke uitwerking dit heeft op een ruimte. Besef ook dat het vaak een totaalplaatje is. Niet alleen de juiste muurisolatie is belangrijk maar ook een goede vloer isolatie.
Als je twijfelt over de soorten geluidsisolerend schuim en welke het beste bij jouw situatie past, kan het zinvol zijn om hier professionele hulp bij te vragen. Zaken als budget, mogelijkheden en toepassingen kun je dan bespreken. Ook is het goed om je af te vragen of je het plaatsen van geluids isolerend schuim zelf wilt doen of dat je dit uitbesteed.
Een goed geplaatst geluidsisolerend schuim levert jarenlang plezier op, zowel voor jou als de omwonenden. Hoe je het ook went of keert, een uitgave is het sowieso maar het levert veel op en dus is het een investering in woon en gebruiksgenot. Een goed budget hierbij is dus belangrijk om de juiste keuzes te maken.