Geluidsmeting zelf doen?

Hoe leuk is het als je zelf een geluidsmeting kunt doen? Bijvoorbeeld omdat je last hebt van geluidsoverlast door het verkeer. Of omdat je buren hebt die steeds lawaai maken en jij het liefste een klacht indient (maar jij niet kunt hardmaken dat het teveel lawaai is). Ik bespreek hieronder welke soorten geluidsmetingen er zijn en hoe je die het beste kunt meten.

Wat is een geluidsmeter?

Een geluidsmeter is een apparaat waarmee je het geluidsniveau kunt meten. De meeteenheid is decibel. Met een geluidsmeter kun je dus vaststellen hoeveel herrie er gemaakt wordt, uitgedrukt in decibels. Maar je kunt er niet mee aantonen hoeveel geluidsoverlast er wordt veroorzaakt. In die zin is een geluidsmeting beperkt. De mate van overlast wordt namelijk door veel meer factoren bepaald dan alleen decibels. Ook al maken ze precies even veel herrie, buren aan wie jij een bloedhekel hebt, veroorzaken meer overlast dan buren met wie je goed bevriend bent. Toch?

Een goede geluidsmeter voldoet trouwens aan de norm IEC 61672-1:2013. Just so you know! En als je die geluidsmeting echt gaat doen, lees dan wel goed de handleiding door. Want veel van de meting hangt uiteraard af van bijvoorbeeld omgevingsgeluid (dat je niet wilt meten), zoals voorbijrazend verkeer of van de afstand tot de geluidsbron.

Geluidsmeting bij woonoverlast

Door particulieren wordt de geluidsmeter meestal gekocht zodat bewijs kan worden verzameld voor geluidsoverlast. Als jij dat zelf gaat doen en je bent geen expert, dan zal dat ‘bewijs’ wellicht niet standhouden in een rechtszaak. Maar vaak kan zo’n geluidsmeting wel een gesprek op gang brengen. Misschien hebben de buren zelf wel helemaal niet door hoeveel herrie ze maken. Als ze de metingen dan zien en horen schrikken ze misschien wel en gaan ze hun gedrag aanpassen.

Welke geluidsmeter kopen?

Als je zelf een geluidsmeter wilt kopen, is dan heel eenvoudig. Diverse webshops bieden ze aan. Prijzen starten bij een paar tientjes en lopen oneindig op.


geluidsmeting zelf doen

Of probeer het eerst met je telefoon

Voordat je direct een professionele geluidsmeter koopt, zou je ook de app Decibel X kunnen proberen. Niet dat-ie net zo precies is als een echte geluidsmeter, maar je krijgt wel een indruk. Hij maakt van je mobiel een geluidsmeter die behoorlijk precies het geluidsdrukniveau om je heen meet. Sta je bijvoorbeeld in een concertzaal te luisteren naar een band, dan kun je hiermee snel een geluidsmeting doen. Zo kan je beoordelen of de geluidsman zich wel aan de regels houdt of dat je snel oordopjes moet indoen. Je kunt de app ook integreren met de gezondheidsapp van Apple; vooral handig als je veel in de herrie bent.


geluidsmeter kopen

      Geluidsdichtmaken.nl
      Logo