Oplegvilt is een benaming die zoals je naam al doet vermoeden een soort vilt is. Dit soort vilt wordt vooral in de bouw of in het interieur gebruikt en heeft verschillende toepassingen. Elke soort en uitvoering heeft weer zijn eigen voordeel. We gaan je vertellen welke dit zijn.
Op deze pagina:
Wat bedoelen we met oplegvilt?
Oplegvilt is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten vilt. Over het algemeen hebben ze wel allemaal hetzelfde doeleinde. Het oplegvilt kan gemaakt zijn van wolvilt, naaldvilt (synthetisch vilt) en staalvilt. Al deze materialen hebben zo hun eigen toepassingen en hun eigen voordelen.
Zo is wolvilt erg goed bestand tegen invloeden van buitenaf. Naaldvilt is daarentegen weer erg sterk en slijtvast. Staalvilt is vooral geschikt bij zwaardere opleggingen die wat betere isolerende eigenschappen eisen. Bij een hoge belasting geeft hij een goede geluidsabsorptie, schokabsorptie en geeft een goede demping aan trillingen.
Alle 3 de soorten oplegvilt staan bekend om hun goede isolerende eigenschappen. Dit is zowel geluidsisolatie als isolatie tegen warmte en kou. Het kan dan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om een betere koudebrug isolatie tussen een muur en vloer tot stand te brengen.
Toepassingen van oplegvilt
Het gebruik van oplegvilt is zeer veelzijdig. Een van de eerste dingen waar we aan zullen denken bij oplegvilt is het gebruik onder meubels. Door hier oplegvilt onder te plakken zal je kunnen voorkomen dat er krassen of slijtage aan de meubels of de vloer kunnen ontstaan. Maar verder heeft oplegvilt nog meer toepassingen waar het bij van pas kan komen.
Door de structuur kan oplegvilt ook heel goed gebruikt worden om scheuren en zijdelingse verschuivingen tegen te gaan. Het kan zorgen voor een betere drukverdeling en de oneffenheden egaliseren. Het wordt dan ook vaak gebruikt in nieuwbouw of prefab. Ook wordt het vaak gebruikt bij opleggingen zoals systeemvloeren en zwevende vloeren of beton opleggingen op kalkzandsteenmuren en bij scheidingwanden.
Staalvilt is geschikt voor zwaardere opleggingen en wordt dan ook wel gebruikt bij horizontale verplaatsingen. Randspanningen ten gevolge van hoekverdraaiingen kunnen door het staalvilt worden opgevangen. Naaldvilt kan ook wel gebruikt worden voor zwaardere constructies, maar in dat geval komen er geen horizontale verplaatsingen voor. Denk hierbij eerder aan opleggingen van balken en platen zodat het naaldvilt de randspanningen kan opvangen. Wolvilt kan gebruikt worden bij lichte opleggingen maar zal geen verplaatsingen kunnen voorkomen.
Waar moet oplegvilt tegen kunnen?
Oplegvilt moet dus gemaakt zijn van een zeer sterk materiaal. Daarnaast zijn er nog meer eisen waar oplegvilt aan moet voldoen. Er zijn verschillende technische eigenschappen waar de verschillende soorten vilt aan kunnen voldoen. Dit verschilt natuurlijk per soort en toepassing.
Over het algemeen wordt er gekeken naar de maximale oplegdruk, indrukking, de elasticiteit en de weersbestendigheid. De eerste 3 eisen spreken redelijk voor zich. De weersbestendigheid kan onderling nogal verschillen. Dit is wel erg belangrijk voor de levensduur van het materiaal.
Onder de weersbestendigheid spreken we voornamelijk over hoe het vilt reageert op uv-straling, ozon, vocht, zuurstof en extreme temperaturen en combinatie van deze factoren. Warmte is een factor die een grote rol speelt bij elk ontbindingsproces. Als het op een plek gebruikt wordt waar vaak hoge temperaturen zijn, zal het vilt een stuk minder lang meegaan en eerder moeten worden vervangen.
Welke oplegvilt heb je nodig?
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er dus verschillende punten waar de verschillende oplegviltjes van elkaar kunnen verschillen. Dit zorgt er ook voor dat ze niet allemaal even goed zijn voor elke klus.
Wanneer je voor een klus oplegvilt nodig hebt, is het altijd belangrijk om je goed in de klus te verdiepen en de verschillende eigenschappen van de soorten vilt met elkaar te vergelijken. In veel gevallen is staalvilt de beste keuze voor je klus, maar dit is ook de soort vilt die wat prijziger is dan de andere.
Zo kun je het beste echt per klus bekijken welk vilt je nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld juist zoekt naar een oplegvilt soort omdat je wilt isoleren of een die goed tegen weersomstandigheden kan, kun je weer beter voor wolvilt of staalvilt kiezen. Juist vilt nodig om je meubels te beschermen? Dan is naaldvilt vaak de meest betaalbare en meest slijtvaste optie.
Thuisgebruik
Voor thuisgebruik zal je meestal op zoek zijn naar oplegvilt voor onder meubels of om deuren of ramen beter te isoleren. In dat geval kom je vaak bij synthetisch vilt uit. Dit komt vaak op een grote rol van een meter of meer. Afhankelijk van waar je het voor wilt gaan gebruiken heb je hier over het algemeen meer dan genoeg aan.
Bedenk dan ook altijd goed vooral wat je allemaal met het vilt wilt gaan doen. Als je alleen je meubels en vloer wilt beschermen tegen krassen zul je aan een rol van 1 meter al meer dan genoeg hebben. Wil je de zijdes van je deuren en ramen afplakken om ze beter te isoleren, raden we je aan om een grotere rol van bijvoorbeeld 5 meter te kopen. Kijk ook goed naar welke kleur vilt je nodig hebt. Witte vilt onder zwarte poten kan namelijk erg opvallen in de ruimte.