Iedereen kent natuurlijk de beamer wel. Het zal je dan ook niet ontgaan zijn dat een beamer ook best veel geluid kan produceren. Helemaal wanneer een beamer al een tijdje aan staat kan deze wat lawaai gaan maken. Dit heeft alles te maken met de ventilator die ervoor zorgt dat de beamer niet oververhit zal raken. Tegenwoordig kun je ook gebruik maken van een stille beamer. Maar wat is een stille beamer dan precies en wat kun je ervan verwachten?
Op deze pagina:
Wat is een stille beamer?
Een beamer is een machine waarmee je vanaf verschillende apparaten beelden kunt projecteren op een wand of scherm. Dit kan vanaf een laptop, dvd speler, laptop of zelfs van een telefoon. De beelden die je dan afspeelt worden groot weergegeven op de wand of het scherm.
Een stille beamer is zo een projector, maar dan een die minder geluid maakt als een gewone beamer. Een beamer is een stille beamer als er niet meer dan 30 decibel geluid uit komt. Dit geluid zou nauwelijks hoorbaar moeten zijn. Het geluid van 30 decibel zou je kunnen vergelijken met het geluid dat een dvd speler maakt of van een stille torenventilator.
Hoe gebruik je een stille beamer?
Een stille beamer zul je aan moeten sluiten op een ander beeldapparaat. Eerder zal de beamer geen beelden door kunnen geven. Je zou hem bijvoorbeeld aan kunnen sluiten op je laptop of op je mobiele telefoon.
Wanneer je deze aan elkaar hebt gekoppeld, dan kun je een presentatie of beelden projecteren op een groter scherm. Hierdoor worden de beelden duidelijker zichtbaar. De mensen die ernaar kijken kunnen dan moeiteloos de presentatie of het promotiefilmpje volgen.
Voor wie is de stille beamer geschikt?
Een stille beamer zou door iedereen gebruikt kunnen worden. Over het algemeen v=wordt een beamer gebruikt in kantoren en bedrijven. Er worden vaak presentaties meegegeven. Of er worden trainingen op gevolgd.
Maar dat niet alleen. Ook in de horeca worden ze vaak gebruikt. Neem bijvoorbeeld in cafés. Zij gebruiken dan een beamer om live voetbalwedstrijden mee te projecteren. Hiermee hopen ze dat er meer mensen zijn die de kroeg komen bezoeken en de wedstrijd komen kijken.
Waar moet je op letten als je een beamer gaat kopen?
Op het moment dat je op zoek gaat naar een beamer kun je best in verwarring gebracht worden> er is namelijk een behoorlijk aanbod van beamers. Als je er dan een aan gaat schaffen, dan is het wel fijn als je er ook een hebt die helemaal naar wens is.
Daarom is het belangrijk om voor jezelf alvast een goede voorbereiding te doen. Als je op pad gaat moet je voor jezelf een aantal dingen duidelijk hebben. Zo is het belangrijk om te weten waar je de beamer het meest voor zal gebruiken.
Dan is het formaat van het beeld dat je wil krijgen ook belangrijk om inzichtelijk te hebben. Hiervoor zul je dan ook moeten bepalen waar je de beamer wil hebben. En hoe ver de afstand is vanaf het projectieoppervlak.
Daarnaast is het belangrijk dat je ook weet hoe je het omgevingslicht kan verminderen. Hiervoor kunnen beamers een bepaalde functie hebben. Deze zorgen er dan voor dat in iedere ruimte een heldere en duidelijke projectie plaats kan vinden.
Als laatst moet je niet vergeten dat je op zoek bent naar een stille beamer. Als je er zeker van wil zijn dat je een stille beamer koopt. Dan moet je kijken naar het aantal decibellen. Vaak staat dit weergegeven in de productinformatie.
Een stille beamer zou een geluidsproductie moeten hebben van minder dan 30 decibel. Alle beamers met een geluidsproductie die daarboven ligt worden niet gezien als stille beamer.
Het onderhoud van een beamer
Als je een beamer hebt staan is het belangrijk dat je regelmatig onderhoud pleegt aan de beamer. Door goed onderhoud kun je de levensduur van je beamer een flink stuk verlengen. Het is dan ook belangrijk dat je regelmatig het filter van de beamer schoonmaakt.
Wanneer er veel stof in het filter blijft zitten kan de lamp warm worden. Hierdoor kan de levensduur van de beamer een flinke deuk oplopen. Het filter kun je gewoon verwijderen en schoonblazen. Wanneer je dit hebt gedaan moet je niet vergeten het filter terug te plaatsen.
Voordat je het onderhoud kunt doen moet je er wel zeker van zijn dat de beamer uit is en dat de beamer is afgekoeld. Zorg er ook voor dat wanneer je de beamer gaat reinigen, dat er dan geen stekker in het stopcontact zit.
Als je dan toch bezig bent, dan kun je ook altijd even een doekje over de lens heen halen. Doe dit met een zachte doek en een beetje schoonmaakmiddel dat geen krassen of strepen achter laat. Maar wel een die vette vingers kan verwijderen van de lens. Dit zorgt voor een scherper beeld na projectie.